WordPress za početnike: Sve što trebate znati za početak

WordPress za početnike

Ako nas pitate koji CMS je najbolji za izradu web stranice i kasnije za održavanje, odmah ćemo odgovoriti da je WordPress za početnike – najbolji. Rad u WordPressu jednostavan je običnim korisnicima koji ne znaju kodirati. On vam omogućuje jednostavno dodavanje ili izmjenu sadržaja, a na internetu, pa čak i u našem blogu, možete pronaći opsežne upute za rad u WordPressu ako negdje zapnete.

WordPress za početnike: Što je WordPress?

WordPress je sustav za upravljanje sadržajem ili CMS (Content Management System). U WordPressu možete napraviti web stranicu svih oblika i veličina, a korisnici ga najviše vole jer pruža jednostavan način održavanja web stranice i onima koji o web dizajnu ne znaju ništa. Mada je znanje HTML-a, PHP-a ili CSS-a ponekad nužno da bi WordPressu dodali neke naprednije značajke, za početnike je WordPress najbolji mogući izbor.

S obzirom da je WordPress “open source” ili softver otvorenog koda, svatko je slobodan mijenjati ga prema svojim potrebama. To je dovelo do razvoja velikog broja dodataka kojima možemo promijeniti osnovne funkcije WordPressa. Uz pomoć pluginova i malo truda, gotovo svatko može dodati funkciju WordPressu koja mu treba.

WordPress za početnike

Koliko košta WordPress?

WordPress CMS sustav je besplatan. Međutim, ljudi često pogrešno razumiju riječ besplatno pa misle da je baš sve vezano za WordPress besplatno, pa čak i hosting. Sam WordPress je besplatan, a sve ostalo poput web hostinga, registracije domene itd. plaća se.

Kako instalirati WordPress?

Početak rada s WordPressom izuzetno je jednostavan. Sve što morate učiniti je instalirati ga putem željenog davatelja usluge web hostinga, odnosno cPanela. WordPress možete instalirati i putem FTP-a, a detaljan vodič za instalaciju pročitajte ovdje: How to install WordPress | WordPress.org

WordPress upute za korištenje

Upute za korištenje WordPress CMS sustava | Prvi dio

Kako instalirati WordPress temu?

Nakon instalacije WordPressa spremni ste za prelazak na sljedeći korak u izradi web stranice. WordPress ima mnoštvo besplatnih tema koje možete instalirati. Teme su zapravo dizajn web stranice pa možete birati onu temu koja najviše odgovara vašim potrebama.

Obično su besplatne teme ograničene u svojim mogućnostima, ali moguće ih je nadograditi na PRO verzije koje omogućuju sve funkcije određene teme.

Postoji i velik izbor tema na internetu koje nemaju besplatne verzije već ih možete koristiti samo uz plaćanje. Često će početnici u WordPressu pogriješiti pri izboru teme i izgubiti novac pa ako namjeravate raditi nešto ozbiljnije s WordPressom, onda preporučamo da angažirate web dizajnera za dizajn i izradu web stranice.

U tom slučaju, možete dobiti unikatan dizajn, dok s kupnjom neke teme riskirate prepoznatljivost na webu.

Više o dodavanju nove teme u WordPress pročitajte u našim uputama za korištenje WordPressa.

Kako instalirati WordPress plugin?

Kao i teme, dodatke možete instalirati unutar administracijskog sučelja. Kliknite na Dodaci > Dodaj novo. Tamo možete pretraživati i instalirati besplatne dodatke ili prenijeti neki premium plugin. U drugom dijelu uputa za korištenje WordPressa možete pronaći detaljnije objašnjenje kako instalirati WP pluginove.

WordPress upute

Upute za korištenje WordPressa – drugi dio

Kako dodati stranice u WordPressu?

WordPress web stranice sastoje se od dvije stvari – statičnih stranica i dinamičnih blogova. Stranice se povremeno ažuriraju, dok bi se postovi na blogu trebali stalno ažurirati najnovijim informacijama. Naravno, ne postoji stvarno ograničenje minimalnog ili maksimalnog broja puta kada možete ažurirati stranicu ili post.

Da biste dodali novu statičnu stranicu, idite na Stranice > Dodaj novu. Zatim možete unijeti naslov i dodati potreban sadržaj prije nego što pritisnete Objavi.

Kako dodati objavu u WordPressu?

Objave na blogu pojedinačni su članci koji čine vaš blog. Često se ažuriraju i stoga su dinamične prirode. Da biste stvorili svoj prvi post na blogu u WordPressu, jednostavno prijeđite na Posts > Add New. Tamo možete unijeti naslov, sadržaj i metapodatke za svoj post na blogu.

WordPress za početnike

Kako prenijeti medijske datoteke u WordPress?

Nekoliko je načina na koje možete prenijeti slike, video ili audio zapise. Najjednostavniji način prijenosa je prilikom pisanja objave. Ako objave pišete u Gutenbergu, novom WordPressovom uređivaču, kliknite na plus (+) u gornjem lijevom plavom kvadratiću. Možete prenijeti nove medijske zapise ili odabrati postojeći iz galerije.

Dodavanje medijskog zapisa

Kako zaraditi novac pomoću WordPressa?

Postoji nekoliko načina na koje možete zaraditi putem svog WordPress bloga ili web stranice. Najčešća metoda je prikazivanje partnerskih oglasa. Za to možete koristiti uslugu poput Google Adsense. Oglasni prostor možete i prodati oglašivačima te na taj način zaraditi nešto keša za svoj trud.

Ostali načini za zarađivanje uključuju pokretanje internetske trgovine, pružanje specijaliziranih usluga, stvaranje sadržaja koji se plaća, pokretanje pretplate ili internetskog tečaja. Sve ovisi o vašim vještinama i stručnosti!

Zaključak

WordPress za početnike ne zahtjeva puno znanja iz web dizajna odnosno kodiranja. Gotovo jedino potrebno za uspješno vođenje WordPress bloga je kreativnost, a sve ostalo možete saznati i naučiti naknadno. Zatrebate li pomoć, poslužite se našim uputama za WordPress koje smo podijelili na dva dijela: prvi dio i drugi dio. U našem blogu možete naučiti više o WordPressu, problemima i njihovim rješenjima. WordPress za početnike je apsolutno najbolji CMS sustav koji bi trebali koristiti za brzo i jednostavno upravljanje stranicom.

Održavanje web stranice

Trebate nekoga za održavanje web stranice?

Napišite komentar

Naša stranica sadrži kolačiće da bi pravilno funkcionirala. Prihvaćanjem kolačića pristajete na njihovo korištenje prema našim pravilima o kolačićima.

Privacy Settings saved!
Postavke privatnosti

Kada posjetite bilo koju web stranicu, ona može pohraniti ili dohvatiti informacije u vašem pregledniku, uglavnom u obliku kolačića. Ovdje kontrolirajte svoje osobne usluge kolačića.

Ovi kolačići su potrebni za funkcioniranje web stranice i ne mogu se isključiti u našim sustavima.

Za korištenje ove web stranice koristimo sljedeće tehnički potrebne kolačiće:
  • wordpress_test_cookie
  • wordpress_logged_in_
  • wordpress_sec

Zbog performansi stranice koristimo Cloudflare kao CDN server. Time se postavlja kolačić "__cfduid" za primjenu sigurnosnih postavki po klijentu. Ovaj kolačić je strogo potreban za Cloudflareove sigurnosne značajke i ne može se isključiti.
  • __cfduid

Odbij sve
Prihvati sve