HTML vs WordPress

WordPress vs statička HTML web stranica

Ako ste se odlučili da je pravo vrijeme za vašu novu web stranicu, jedan od vaših prvih većih izbora bit će odlučivanje želite li imati web stranicu koju treba početi raditi od nule, tj. statički HTML ili koristiti platformu za izradu web stranica kao što je WordPress.

Da biste stvorili web stranicu od nule, vjerojatno ćete morati angažirati razvojnog programera. Razvojni programer koristit će HTML i druge jezike kao što su CSS i Javascript za stvaranje web stranica. Iako može zahtijevati više vremena i novca, ova opcija može rezultirati web stranicom koja izgleda i funkcionira točno onako kako želite.

Druga opcija je WordPress CMS. Omogućuje vam jednostavno prilagođavanje dizajna web stranice, dodavanje multimedije u postove, organiziranje sadržaja po oznakama i kategorijama, upravljanje većim brojem korisnika, i još mnogo toga.

Kako bismo vam pomogli pronaći rješenje koje je ispravno za vaše poslovanje, usporedit ćemo različita iskustva koja ćete dobiti koristeći popularni WordPress CMS ili HTML web stranicu.

Počnimo s osnovama: Što je statička HTML web stranica?

Statička HTML web stranica
HTML

Što je statički HTML?

Statička HTML web stranica sastoji se od pojedinačnih HTML datoteka za svaku stranicu unutar web stranice. Kada posjetitelj posjeti statičku web stranicu, njihov preglednik postavlja zahtjev poslužitelju, a poslužitelj vraća jednu HTML datoteku (i vjerojatno neke popratne listove stilova i skripte) za prikaz stranice u pregledniku. Statička HTML stranica izgleda isto svakom posjetitelju i može se promijeniti samo ako programer sam izmijeni HTML kod.

Iako su statičke HTML web stranice relativno jednostavne za stvaranje (jedna HTML datoteka = jedna stranica unutar web stranice), ona su neučinkovita za održavanje jer se sav personalizirani ili dinamičan sadržaj mora kodirati izravno u HTML datoteku, a sve promjene na razini web stranice moraju se izvršiti unutar svake HTML datoteke. Stoga bi za održavanje velike statičke web stranice trebalo puno vremena i truda.

Rješenje za to je dinamična web stranica. Umjesto HTML datoteka spremnih za isporuku, dinamične web stranice na zahtjev grade web-stranice na strani poslužitelja. Kada posjetite dinamičnu web stranicu preglednik konstruira HTML datoteku iz pohranjenih podataka pomoću skriptnog jezika kao što je PHP, a zatim šalje tu novu HTML datoteku natrag u vaš preglednik za prikaz. To omogućuje mnogo veću fleksibilnost i personaliziranije iskustvo za pojedinačne posjetitelje.

Dinamične web stranice također se mogu programirati od nule, ali se češće implementiraju s graditeljem web stranica, platformom ili CMS-om poput WordPressa. Idemo onda vidjeti neke osnovne razlike te ih usporediti kako bi vam pomogli pri odlučivanju.

WordPress vs. HTML/CSS/JavaScript

WordPress je fleksibilan CMS koji omogućuje većem broju korisnika stvaranje i pokretanje web stranice bez kodiranja. Iako je WordPress stranice mnogo lakše prilagoditi ili mijenjati određeni dio na stranici u odnosu na HTML stranice, WordPress web stranice zahtijevaju redovita ažuriranja dodataka i teme koju koristite. S HTML web stranicom nećete morati brinuti o kompatibilnosti dodataka ili održavanju web stranice. Međutim, budući da će vam za bilo kakve promjene trebati razvojni programer, imat ćete malu kontrolu nad svojom web stranicom.

Sada kada imamo kratak pregled razlika između izgradnje i upravljanja web stranice u WordPressu i izrade i upravljanja statičkom HTML stranicom, razjasnimo i moguću zabludu: Koristi li WordPress HTML?

Koristi li WordPress HTML?

Kratak odgovor je da.

Ako ćemo malo opširnije, odgovor je da WordPress nije primarno napisan u HTML-u. Njegov osnovni softver, kao i WordPress dodaci i teme, prvenstveno su napisani PHP-om, programskim jezikom koji kontrolira kako će i na koji način WordPress stranica komunicirati i povezivati se sa svojom bazom podataka.

PHP je jezik na strani poslužitelja, što znači da se u potpunosti izvodi na poslužitelju na kojem se nalazi web stranica. Dakle, kada posjetitelj stranice upiše URL vaše stranice, PHP kôd na vašem poslužitelju prima taj zahtjev i povlači relevantni sadržaj iz vaše WordPress baze podataka. Zatim pretvara taj sadržaj u HTML datoteku (i prateće CSS datoteke) i šalje ih natrag posjetitelju koji je podnio zahtjev. Budući da je WordPress jezgra napisana u PHP-u, programeri trećih strana također mogu stvoriti dodatke i teme koje se pokreću na vlastitim PHP datotekama i koriste sadržaj baze podataka kako god žele.

Dakle, iako će WordPress stranica izgledati i funkcionirati isto kao statična HTML stranica krajnjim korisnicima, proces pohranjivanja i funkcionalnosti sadržaja vrlo je različit.

Dok hosting poslužitelj mora sastaviti vaše WordPress postove ili stranice u HTML datoteke pomoću PHP koda, svaka stranica statičke web stranice pohranjena je kao pojedinačna HTML datoteka i one postoje u cijelosti. Nije potrebna montaža. To je zato što je HTML, kao i CSS i JavaScript, jezik na strani klijenta. Umjesto da se izvodi na hosting poslužitelju, HTML se pokreće na uređaju posjetitelja koji pristupa web stranici.

Pogledajmo što to znači u smislu brzine.

Brzina WordPress web stranice vs. HTML

Posjetitelji web stranice ne žele gubiti vrijeme čekajući učitavanje web stranice. Zapravo, brzina stranice toliko je važna za korisničko iskustvo da ju je Google počeo koristiti kao jedan od svojih čimbenika rangiranja web stranice. Njegov glavni razlog za uključivanje brzine u svoj algoritam bio je taj što su podaci pokazali da posjetitelji provode manje vremena na sporijim stranicama. Prema studiji Google-a, kako vrijeme učitavanja stranice prelazi s jedne sekunde na 10 sekundi, vjerojatnost odlaska posjetitelja sa stranice povećava se za 100 %.

Zato da biste osigurali dobro korisničko iskustvo i smanjili stopu napuštanja vaše web stranice morate uzeti u obzir brzinu učitavanja web stranice. Usporedimo brzinu WordPress i HTML stranice u nastavku.

Brzina WordPressa

Nedostatak WordPress stranice koja zahtijeva PHP i bazu podataka je njegov utjecaj na vrijeme učitavanja. Svaki put kada posjetitelj dođe na vašu web stranicu, vaš poslužitelj mora izvršiti PHP kôd i dohvatiti podatke iz vaše baze podataka kako bi posjetitelju prikazao točne informacije. Budući da to zahtijeva više resursa poslužitelja od HTML web stranice, može se povećati i vrijeme učitavanja.

Međutim, odabirom dobrog hostinga, optimizacijom i komprimiranjem slika pomoću dodataka koji se mogu instalirati na WordPress, možete bez problema imati kvalitetnu i brzu web stranicu. S obzirom da mi dugo vremena radimo sa WordPress-om, sa sigurnošću vam možemo reći da nedostatka po tom pitanju nema.

Brzina HTML-a

Kao što je gore spomenuto, HTML web stranice ne zahtijevaju PHP izvršavanje ili upite baze podataka za učitavanje. To znači da, ako je njihov kôd optimiziran, HTML stranice mogu biti brže od WordPress stranica.

Postoji nekoliko koraka koje možete poduzeti kako biste optimizirali HTML web stranicu kako biste bili sigurni da se brzo učitava. Ti koraci uključuju uklanjanje nepotrebnog bijelog prostora, predmemoriranje sadržaja, smanjenje broja umetnutih skripti, minificiranje i sažimanje slika, korištenje sporog učitavanja (Lazy load) za slike i još mnogo toga. Važno je napomenuti da će mnogi od tih koraka također pomoći smanjiti vrijeme učitavanja i kod WordPress stranice.

Jednostavnost korištenja WordPress vs. HTML

Dakle, odabir platforme djelomično je odlučivanje o tome je li vam važnija jednostavnost korištenja ili fleksibilnost. Imajući to na umu, usporedimo jednostavnost korištenja WordPress i HTML stranice u nastavku.

WordPress jednostavnost korištenja

Uz WordPress, možete imati potpunu kontrolu nad svojom web stranicom bez potrebe da znate kako kodirati. Možete jednostavno stvarati sadržaj i upravljati njime, mijenjati izgled web stranice i konfigurirati njezine postavke na ugrađenoj nadzornoj ploči te jednostavno proširiti njezinu funkcionalnost putem dodataka.

Da biste iskoristili fleksibilnost platforme na ovaj način, morat ćete potrošiti vrijeme, trud i novac upravljajući svojom web stranicom. Ažuriranje dodataka, tema i WordPress-a bit će ključni zadaci održavanja za očuvanje sigurnosti web stranice i izbjegavanje problema s kompatibilnošću.

Web-shop trgovine, web stranice za male i velike tvrtke koje žele povećati svoju vidljivost, prodaju te bazu kupaca/posjetitelja preferirat će izgradnju s ovim CMS-om otvorenog koda zbog svoje jednostavnosti korištenja, čak i ako zahtijeva više svakodnevnog rada na web stranici.

Ako se odlučite za ovu opciju, uz naše prijašnje objave (WordPress za početnike: sve što trebate znati za početak / prvi i drugi dio) možete bez problema sami odrađivati sve potrebne zadatke kako bi vaša web stranica bila ažurirana i u skladu sa vašim potrebama i željama.

HTML jednostavnost korištenja

Zadaci koji su jednostavni na WordPressu, poput dodavanja i uređivanja sadržaja, proširenja funkcionalnosti vaše web stranice i promjene izgleda biti će mnogo teži ako imate HTML web stranicu. To je zato što nećete imati nadzornu ploču s ugrađenim značajkama i gumbima, temama ili dodacima za automatizaciju tih zadataka. Morat ćete sami napisati HTML i CSS  ili platiti nekome da to učini.

Ako ne očekujete potrebu za redovitim ažuriranjem ili bilo kakvim naknadnim izmjenama web stranice, bolje vam je angažirati razvojnog programera za izradu HTML web stranice. Nakon što se web stranica objavi, nećete morati brinuti o ažuriranju softvera ili izgledu web stranice.

Restorani, teretane, butici i druge male tvrtke koje žele uspostaviti jednostavnu internetsku prisutnost smatrat će ovu opciju privlačnom. Iako će vrijeme i troškovi potrebni za izgradnju HTML stranice biti veći od WordPress stranice, svakodnevno upravljanje bit će mnogo lakše, jer kao i što smo već naveli nema ažuriranja niti brige o kompatibilnosti.

HTML vs WordPress cijena web stanica

Cijena WordPress vs. HTML

Trošak izrade web stranice ovisi o cijelom nizu čimbenika, ali četiri glavna su vaše vrijeme, proračun, tehničko znanje i dizajnerske vještine. Ako imate vremena, ali ne i tehničkog znanja, tada biste mogli naučiti kako izgraditi HTML web stranicu. Ako vam nedostaje i vremena i tehničkog znanja kod kodiranja, možete izgraditi web stranicu pomoću WordPress-a.

WordPress cijena web stranica

Kao softver otvorenog koda, WordPress je besplatan za preuzimanje i korištenje. Međutim, morat ćete platiti prilagođeni naziv domene i hosting za pokretanje vaše web stranice. Možda ćete morati uzeti u obzir i sve premium ili obične dodatke i teme koje želite instalirati.

Iako premium teme mogu koštati do 1500 kn, a dodaci mogu biti u rasponu od jednokratnih naknada od 30 kn do godišnjih naknada do 2000 kn, ove opcije dizajna najvjerojatnije su jeftinije od angažiranja web developera ili dizajnera za prilagodbu izgleda i funkcionalnosti vaše web stranice.

Budući da registracija domene, hosting, teme i dodaci variraju u cijeni, troškovi izgradnje i upravljanja WordPress stranicom mogu se kretati od 2000 kn do 15000 kn. Sve ovisi o tome imate li znanja sami napraviti stranicu ili ćete angažirati web dizajnera. Ako ćete angažirati web dizajnera, tada opet sve ovisi o veličini web stranice, vašim zahtjevima i samoj satnici web developera.

Međutim, prosječni troškovi mnogo su umjereniji nego što taj raspon podrazumijeva. Prema svjetskim istraživanjima izrada WordPress stranice koštat će vas oko 2000 kn, a upravljanje će u prosjeku koštati od 100 do 1000 kn mjesečno. Naravno, u slučaju da se sami odlučite za izradu web stranice.

HTML cijena web stranice

Razmotrimo najprije troškove izrade HTML stranice. Angažiranje agencije za izradu i dizajn web stranice od nule bit će najskuplja opcija, koja košta i desetke tisuća kuna, ovisno o samoj stranici. Zapošljavanje freelancera bit će jeftinije, ali cijene variraju, ovisno o njihovoj satnici i trajanju projekta.

Angažiranje razvojnog programera za izradu responzivne web stranice s jednom do deset stranica koja je stilizirana koštalo bi i do 50 000 kuna.

Procjena troškova održavanja HTML stranice još je teža od procjene troškova izrade jer u potpunosti ovisi o vašim sposobnostima kodiranja. Ako nemate nikakve vještine kodiranja, morat ćete platiti razvojnom programeru da napravi bilo kakve promjene na vašoj web stranici. Čak i jednostavni zadaci poput dodavanja novog sadržaja ili umetanja slika zahtijevat će od vas da angažirate razvojnog programera na nekoliko sati.

Zato je procjena da troškovi održavanja HTML stranice mogu biti u rasponu od 3000 kn pa do 500000 kn godišnje. Međutim, manja stranica poput gore spomenute će se kretati mnogo umjerenije od 3000 do 10000 kn godišnje.

Budući da u WordPress-u možete dodati novi sadržaj i obavljati većinu zadataka samostalno bez angažiranja WordPress programera, upravljanje HTML web stranicom vjerojatno će koštati mnogo više od WordPress web stranice.

SEO WordPress vs. HTML

Ako ulažete toliko vremena i novca u izradu web stranice za svoju tvrtku, onda želite da je ljudi vide. Da biste povećali vidljivost svoje web stranice, cilj je približiti se prvoj stranici na Google-u. Prema Search Engine Journal, web stranice navedene na prvoj stranici rezultata Google pretraživanja dobivaju 91,5% udjela prometa za ključnu riječ ili frazu.

Da biste taj organski promet prenijeli na svoju web stranicu, morate optimizirati svoj sadržaj na web stranici.

WordPress za SEO

WordPress vam omogućuje jednostavno prilagođavanje teksta slike, meta opisa, naslova i prilagođenih URL-ova izravno na nadzornoj ploči tako da ne morate uređivati kôd web stranice.

Dodaci kao što su Yoast SEO i WP Rocket omogućuju vam bolju kontrolu nad sadržajem pa samim time i bolji krajnji rezultat. Potrebno je samo znati služiti se dodacima i razumjeti SEO optimizaciju, tj. znati pravilo optimizirati vaš sadržaj web stranice. Ali ako nemate znanja kako na pravi način optimizirati vašu web stranicu, bez obzira na WordPress dodatke morati ćete angažirati osobu koja će znati kvalitetno optimizirati sadržaj.

HTML za SEO

Postoji nekoliko načina na koje možete optimizirati svoju HTML stranicu za tražilice, samo trebate znati kako to učiniti.

Dodavanje ključnih riječi u objave i stranice, povezivanje s unutarnjim i vanjskim stranicama te optimizacija URL-ova, oznaka naslova, naslovnih oznaka, meta opisa nije tako jednostavna kao kod WordPress-a.

Za razliku od WordPress-a ne možete koristiti nadzornu ploču ili dodatke. Umjesto toga, morate provesti vrijeme stvarajući prave oznake i kôd za svoju web stranicu a za to vam treba iskustvo i znanje, kako u pisanju koda, tako i kod same SEO optimizacije. 

I u jednom i u drugom slučaju je preporuka angažirati SEO stručnjaka. U vrijeme dok web nije bio zatrpan velikim brojem web stranica koje nude iste proizvode i usluge sve je bilo jednostavnije. Danas je situacija uvelike drugačija i SEO optimizaciju treba gledati na drugačiji način…

WordPress vs. HTML za bloganje

Budući da web stranice koje sadrže blog imaju 100% veću vjerojatnost da će biti visoko rangirane na tražilicama, želite odabrati rješenje koje će vam omogućiti jednostavno stvaranje i objavljivanje prilagođenog sadržaja. Usporedimo kako je voditi blog s WordPressom i HTML-om u nastavku.

WordPress za bloganje

Iako je WordPress evoluirao u višenamjenski CMS, izvorno je izgrađen kao platforma za bloganje. Stoga ima mnogo ugrađenih funkcionalnosti koje će vam pomoći u jednostavnom stvaranju sadržaja.

Pomoću Gutenberg uređivača možete povući i ispustiti elemente kako biste stvorili neograničen broj postova i stranica na blogu s više medija. Nakon sastavljanja možete zakazati, objaviti, ažurirati i izbrisati te objave i stranice po potrebi. Također možete moderirati komentare, dodijeliti korisničke uloge i dozvole, učiniti svoj sadržaj javnim ili privatnim te zaštititi postove i stranice lozinkom.

Najbolji dio?

Sve to možete učiniti izravno na nadzornoj ploči bez potrebe za pristupom ili uređivanjem izvornog kôda.

Ako ste napredniji korisnik s vještinama kodiranja, možete dodati kôd u datoteke da biste stilizirali stranice pojedinačnih kategorija, prikazali popis nedavnih objava na bočnoj traci i proširili funkcionalnost vaše web stranice na druge načine.

Nudeći ove gotove značajke i pristup izvornom kôdu, WordPress kombinira jednostavnost korištenja i fleksibilnost kako bi unaprijedio vaše napore za bloganje.

HTML za bloganje

Koristeći HTML i CSS, možete stvoriti još složenije postove na blogu nego što možete na WordPressu. Možete umetnuti slike, oblikovati naslove, dodati grafičke oznake, stvoriti tablice, prikazati postove u bočnoj traci i sve ostalo što možete zamisliti. Uvjet je samo znati napisati kôd ili unajmiti nekoga da ga napiše i postavi.

Za to treba vremena. Na primjer, recimo da želite prikazati neki tekst i listu u jednostavnom obliku, u WordPressu to možete samo napisati i odabrati stil teksta, a na HTML web stranici morat ćete dodati sljedeći kôd:

<p>My list includes the following:</p>

 

<ul><li>Item A</li>

 

<li>Item B</li>

 

<li>Item C</li></ul>

Iako ćete imati potpunu kontrolu nad strukturom i dizajnom vašeg sadržaja ako stvorite HTML web stranicu, trebat će vam vrijeme i detaljno poznavanje HTML-a, CSS-a i Javascripta za upravljanje tom stranicom. Budući da će većina korisnika morati angažirati programera za dodavanje sadržaja na svoju web stranicu, onima koji žele redovito objavljivati postove na blogu bit će bolje na WordPressu.

WprdPress vs HTML- Zaključak

Zaključak

Izrada web stranice u WordPressu predstavlja vrlo različito iskustvo od izrade HTML web stranice. Odlučivanje koje je pravo rješenje za vas ovisit će o vašem vremenu, proračunu, trenutnim vještinama kodiranja i dizajna te spremnosti na razvoj tih vještina.

WordPress

WordPress vam omogućuje izradu web stranice koja zadovoljava vaše jedinstvene potrebe. Pokrenite blog, poslovnu stranicu, portfelj, internetsku trgovinu ili bilo što drugo što možete zamisliti.

Uz odrađenu optimizaciju i responzivne teme spremne za mobilne uređaje ne postoji ograničenje do kojeg možete doći svojom novom web stranicom. Izradite jednostavnu web stranicu informativnog sadržaja za svoju tvrtku ili prodajte proizvode širom svijeta, mogućnosti su neograničene.

HTML

HTML je standardni jezik označavanja za stvaranje web stranica, a CSS je jezik koji uređuje HTML dokument. Morate kombinirati HTML i CSS kako biste izradili osnovnu web stranicu. Da biste znali kodirati trebati će vam vremena, kako za učenje tako i za samu izradu web stranice.