HTML vs WordPress

WordPress vs statička HTML web stranica

Ako ste se odlučili da je pravo vrijeme za vašu novu web stranicu, jedan od vaših prvih većih izbora bit će odlučivanje želite li imati web stranicu koju treba početi raditi od nule, tj. statički HTML ili koristiti platformu za izradu web stranica kao što je WordPress.

Da biste stvorili web stranicu od nule, vjerojatno ćete morati angažirati razvojnog programera. Razvojni programer koristit će HTML i druge jezike kao što su CSS i Javascript za stvaranje web stranica. Iako može zahtijevati više vremena i novca, ova opcija može rezultirati web stranicom koja izgleda i funkcionira točno onako kako želite.

Druga opcija je WordPress CMS. Omogućuje vam jednostavno prilagođavanje dizajna web stranice, dodavanje multimedije u postove, organiziranje sadržaja po oznakama i kategorijama, upravljanje većim brojem korisnika, i još mnogo toga.

Kako bismo vam pomogli pronaći rješenje koje je ispravno za vaše poslovanje, usporedit ćemo različita iskustva koja ćete dobiti koristeći popularni WordPress CMS ili HTML web stranicu.

Počnimo s osnovama: Što je statička HTML web stranica?

Statička HTML web stranica
HTML

Što je statički HTML?

Statička HTML web stranica sastoji se od pojedinačnih HTML datoteka za svaku stranicu unutar web stranice. Kada posjetitelj posjeti statičku web stranicu, njihov preglednik postavlja zahtjev poslužitelju, a poslužitelj vraća jednu HTML datoteku (i vjerojatno neke popratne listove stilova i skripte) za prikaz stranice u pregledniku. Statička HTML stranica izgleda isto svakom posjetitelju i može se promijeniti samo ako programer sam izmijeni HTML kod.

Iako su statičke HTML web stranice relativno jednostavne za stvaranje (jedna HTML datoteka = jedna stranica unutar web stranice), ona su neučinkovita za održavanje jer se sav personalizirani ili dinamičan sadržaj mora kodirati izravno u HTML datoteku, a sve promjene na razini web stranice moraju se izvršiti unutar svake HTML datoteke. Stoga bi za održavanje velike statičke web stranice trebalo puno vremena i truda.

Rješenje za to je dinamična web stranica. Umjesto HTML datoteka spremnih za isporuku, dinamične web stranice na zahtjev grade web-stranice na strani poslužitelja. Kada posjetite dinamičnu web stranicu preglednik konstruira HTML datoteku iz pohranjenih podataka pomoću skriptnog jezika kao što je PHP, a zatim šalje tu novu HTML datoteku natrag u vaš preglednik za prikaz. To omogućuje mnogo veću fleksibilnost i personaliziranije iskustvo za pojedinačne posjetitelje.

Dinamične web stranice također se mogu programirati od nule, ali se češće implementiraju s graditeljem web stranica, platformom ili CMS-om poput WordPressa. Idemo onda vidjeti neke osnovne razlike te ih usporediti kako bi vam pomogli pri odlučivanju.

WordPress vs. HTML/CSS/JavaScript

WordPress je fleksibilan CMS koji omogućuje većem broju korisnika stvaranje i pokretanje web stranice bez kodiranja. Iako je WordPress stranice mnogo lakše prilagoditi ili mijenjati određeni dio na stranici u odnosu na HTML stranice, WordPress web stranice zahtijevaju redovita ažuriranja dodataka i teme koju koristite. S HTML web stranicom nećete morati brinuti o kompatibilnosti dodataka ili održavanju web stranice. Međutim, budući da će vam za bilo kakve promjene trebati razvojni programer, imat ćete malu kontrolu nad svojom web stranicom.

Sada kada imamo kratak pregled razlika između izgradnje i upravljanja web stranice u WordPressu i izrade i upravljanja statičkom HTML stranicom, razjasnimo i moguću zabludu: Koristi li WordPress HTML?

Koristi li WordPress HTML?

Kratak odgovor je da.

Ako ćemo malo opširnije, odgovor je da WordPress nije primarno napisan u HTML-u. Njegov osnovni softver, kao i WordPress dodaci i teme, prvenstveno su napisani PHP-om, programskim jezikom koji kontrolira kako će i na koji način WordPress stranica komunicirati i povezivati se sa svojom bazom podataka.

PHP je jezik na strani poslužitelja, što znači da se u potpunosti izvodi na poslužitelju na kojem se nalazi web stranica. Dakle, kada posjetitelj stranice upiše URL vaše stranice, PHP kôd na vašem poslužitelju prima taj zahtjev i povlači relevantni sadržaj iz vaše WordPress baze podataka. Zatim pretvara taj sadržaj u HTML datoteku (i prateće CSS datoteke) i šalje ih natrag posjetitelju koji je podnio zahtjev. Budući da je WordPress jezgra napisana u PHP-u, programeri trećih strana također mogu stvoriti dodatke i teme koje se pokreću na vlastitim PHP datotekama i koriste sadržaj baze podataka kako god žele.

Dakle, iako će WordPress stranica izgledati i funkcionirati isto kao statična HTML stranica krajnjim korisnicima, proces pohranjivanja i funkcionalnosti sadržaja vrlo je različit.

Dok hosting poslužitelj mora sastaviti vaše WordPress postove ili stranice u HTML datoteke pomoću PHP koda, svaka stranica statičke web stranice pohranjena je kao pojedinačna HTML datoteka i one postoje u cijelosti. Nije potrebna montaža. To je zato što je HTML, kao i CSS i JavaScript, jezik na strani klijenta. Umjesto da se izvodi na hosting poslužitelju, HTML se pokreće na uređaju posjetitelja koji pristupa web stranici.

Pogledajmo što to znači u smislu brzine.

Brzina WordPress web stranice vs. HTML

Posjetitelji web stranice ne žele gubiti vrijeme čekajući učitavanje web stranice. Zapravo, brzina stranice toliko je važna za korisničko iskustvo da ju je Google počeo koristiti kao jedan od svojih čimbenika rangiranja web stranice. Njegov glavni razlog za uključivanje brzine u svoj algoritam bio je taj što su podaci pokazali da posjetitelji provode manje vremena na sporijim stranicama. Prema studiji Google-a, kako vrijeme učitavanja stranice prelazi s jedne sekunde na 10 sekundi, vjerojatnost odlaska posjetitelja sa stranice povećava se za 100 %.

Zato da biste osigurali dobro korisničko iskustvo i smanjili stopu napuštanja vaše web stranice morate uzeti u obzir brzinu učitavanja web stranice. Usporedimo brzinu WordPress i HTML stranice u nastavku.

Brzina WordPressa

Nedostatak WordPress stranice koja zahtijeva PHP i bazu podataka je njegov utjecaj na vrijeme učitavanja. Svaki put kada posjetitelj dođe na vašu web stranicu, vaš poslužitelj mora izvršiti PHP kôd i dohvatiti podatke iz vaše baze podataka kako bi posjetitelju prikazao točne informacije. Budući da to zahtijeva više resursa poslužitelja od HTML web stranice, može se povećati i vrijeme učitavanja.

Međutim, odabirom dobrog hostinga, optimizacijom i komprimiranjem slika pomoću dodataka koji se mogu instalirati na WordPress, možete bez problema imati kvalitetnu i brzu web stranicu. S obzirom da mi dugo vremena radimo sa WordPress-om, sa sigurnošću vam možemo reći da nedostatka po tom pitanju nema.

Brzina HTML-a

Kao što je gore spomenuto, HTML web stranice ne zahtijevaju PHP izvršavanje ili upite baze podataka za učitavanje. To znači da, ako je njihov kôd optimiziran, HTML stranice mogu biti brže od WordPress stranica.

Postoji nekoliko koraka koje možete poduzeti kako biste optimizirali HTML web stranicu kako biste bili sigurni da se brzo učitava. Ti koraci uključuju uklanjanje nepotrebnog bijelog prostora, predmemoriranje sadržaja, smanjenje broja umetnutih skripti, minificiranje i sažimanje slika, korištenje sporog učitavanja (Lazy load) za slike i još mnogo toga. Važno je napomenuti da će mnogi od tih koraka također pomoći smanjiti vrijeme učitavanja i kod WordPress stranice.

Jednostavnost korištenja WordPress vs. HTML

Dakle, odabir platforme djelomično je odlučivanje o tome je li vam važnija jednostavnost korištenja ili fleksibilnost. Imajući to na umu, usporedimo jednostavnost korištenja WordPress i HTML stranice u nastavku.

WordPress jednostavnost korištenja

Uz WordPress, možete imati potpunu kontrolu nad svojom web stranicom bez potrebe da znate kako kodirati. Možete jednostavno stvarati sadržaj i upravljati njime, mijenjati izgled web stranice i konfigurirati njezine postavke na ugrađenoj nadzornoj ploči te jednostavno proširiti njezinu funkcionalnost putem dodataka.

Da biste iskoristili fleksibilnost platforme na ovaj način, morat ćete potrošiti vrijeme, trud i novac upravljajući svojom web stranicom. Ažuriranje dodataka, tema i WordPress-a bit će ključni zadaci održavanja za očuvanje sigurnosti web stranice i izbjegavanje problema s kompatibilnošću.

Web-shop trgovine, web stranice za male i velike tvrtke koje žele povećati svoju vidljivost, prodaju te bazu kupaca/posjetitelja preferirat će izgradnju s ovim CMS-om otvorenog koda zbog svoje jednostavnosti korištenja, čak i ako zahtijeva više svakodnevnog rada na web stranici.

Ako se odlučite za ovu opciju, uz naše prijašnje objave (WordPress za početnike: sve što trebate znati za početak / prvi i drugi dio) možete bez problema sami odrađivati sve potrebne zadatke kako bi vaša web stranica bila ažurirana i u skladu sa vašim potrebama i željama.

HTML jednostavnost korištenja

Zadaci koji su jednostavni na WordPressu, poput dodavanja i uređivanja sadržaja, proširenja funkcionalnosti vaše web stranice i promjene izgleda biti će mnogo teži ako imate HTML web stranicu. To je zato što nećete imati nadzornu ploču s ugrađenim značajkama i gumbima, temama ili dodacima za automatizaciju tih zadataka. Morat ćete sami napisati HTML i CSS  ili platiti nekome da to učini.

Ako ne očekujete potrebu za redovitim ažuriranjem ili bilo kakvim naknadnim izmjenama web stranice, bolje vam je angažirati razvojnog programera za izradu HTML web stranice. Nakon što se web stranica objavi, nećete morati brinuti o ažuriranju softvera ili izgledu web stranice.

Restorani, teretane, butici i druge male tvrtke koje žele uspostaviti jednostavnu internetsku prisutnost smatrat će ovu opciju privlačnom. Iako će vrijeme i troškovi potrebni za izgradnju HTML stranice biti veći od WordPress stranice, svakodnevno upravljanje bit će mnogo lakše, jer kao i što smo već naveli nema ažuriranja niti brige o kompatibilnosti.

HTML vs WordPress cijena web stanica

Cijena WordPress vs. HTML

Trošak izrade web stranice ovisi o cijelom nizu čimbenika, ali četiri glavna su vaše vrijeme, proračun, tehničko znanje i dizajnerske vještine. Ako imate vremena, ali ne i tehničkog znanja, tada biste mogli naučiti kako izgraditi HTML web stranicu. Ako vam nedostaje i vremena i tehničkog znanja kod kodiranja, možete izgraditi web stranicu pomoću WordPress-a.

WordPress cijena web stranica

Kao softver otvorenog koda, WordPress je besplatan za preuzimanje i korištenje. Međutim, morat ćete platiti prilagođeni naziv domene i hosting za pokretanje vaše web stranice. Možda ćete morati uzeti u obzir i sve premium ili obične dodatke i teme koje želite instalirati.

Iako premium teme mogu koštati do 1500 kn, a dodaci mogu biti u rasponu od jednokratnih naknada od 30 kn do godišnjih naknada do 2000 kn, ove opcije dizajna najvjerojatnije su jeftinije od angažiranja web developera ili dizajnera za prilagodbu izgleda i funkcionalnosti vaše web stranice.

Budući da registracija domene, hosting, teme i dodaci variraju u cijeni, troškovi izgradnje i upravljanja WordPress stranicom mogu se kretati od 2000 kn do 15000 kn. Sve ovisi o tome imate li znanja sami napraviti stranicu ili ćete angažirati web dizajnera. Ako ćete angažirati web dizajnera, tada opet sve ovisi o veličini web stranice, vašim zahtjevima i samoj satnici web developera.

Međutim, prosječni troškovi mnog