WordPress Multisite

Što je WordPress multisite?

WordPress multisite je konfiguracija koja omogućuje više web stranica na istoj WP instalaciji. Budući da web stranice u mreži s više stranica dijele osnovne datoteke i baze podataka, administratori mogu učinkovito upravljati svim web stranicama s jednog WordPress korisničkog računa.
Nekoliko je razloga zbog kojih se korisnici odlučuju za WordPress multisite. Za tvrtke s više brendova, WordPress multisite značajno štedi vrijeme i novac jer zauzima manje prostora na poslužitelju u usporedbi s odvojenim instalacijama i dijeli iste resurse uključujući dodatke i teme.

Kako funkcionira WordPress multisite?

WordPress multisite radi poput uobičajene WP instalacije, ali s dodatnim značajkama. Da bismo razumjeli što WordPress multisite čini jedinstvenim, razmotrimo najvažnije značajke.

Korisničke uloge i dopuštenja

Prema zadanim postavkama, standardna WordPress stranica ima pet korisničkih uloga:

 • Administrator
 • Urednik
 • Autor
 • Suradnik
 • Pretplatnik

Multisite dodaje još jednu ulogu iznad uloge administratora, koja se zove super administrator.

Što je superadmin?

Superadmin nadzire sve web stranice multisite konfiguracije. Dok su administratori odgovorni samo za jednu ili nekoliko stranica u mreži, superadministrator može pristupiti i kontrolirati bilo koju stranicu unutar svoje mreže.

Kada administratori kreiraju WordPress multisite, postaju superadministratori. Uloga superadministratora nudi pristup malo izmijenjenoj nadzornoj ploči na kojoj mogu upravljati svim svojim umreženim stranicama. Što je najvažnije, superadministratori mogu instalirati dodatke i teme na određenim web stranicama ili na svima istovremeno.

Teme i dodaci

Ako koristite WordPress multisite, nećete morati instalirati dodatke i teme na pojedinačne stranice jer podstranice dijele datoteke umjesto da svaka stranica ima svoje.

Oni sa superadministratorskim ulogama mogu aktivirati teme i dodatke na svim umreženim web stranicama ili ih deaktivirati za određene podstranice. Osim toga, super administratori mogu ažurirati teme i dodatke na svim mrežnim stranicama istovremeno — što značajno štedi vrijeme.

Domene i mapiranje domena

Kada standardnu ​​WordPress instalaciju pretvorite u WP multisite sve podstranice dijele izvorni naziv vaše domene. Tijekom procesa postavljanja, superadministratori odlučuju žele li svoje web stranice odvojiti prema poddomeni (npr. poddomena.h1-design.hr) ili poddirektoriju (h1-design.hr/poddomena), a postoji i mogućnost pridruživanja jedinstvenih domena podstranicama.

Koje su prednosti WordPress multisite-a?

Učinkovito, centralizirano upravljanje web stranicom

Multisite pojednostavljuje administrativne zadatke čineći ih znatno manje vremenski zahtjevnima. Sve promjene koje biste inače morali napraviti jednu po jednu na svakoj podstranici, superadministrator može izvršiti jednim potezom, od instaliranja tema i dodataka, ažuriranja, izmjene korisničkih dopuštenja do promjene ostalih mrežnih postavki.

Skalabilnost

Recimo da ste vlasnik franšize restorana koji želi zasebne web stranice za svoje restorane u nekoliko država. U tom slučaju možete koristiti WP multisite, budući da su pod jednim URL-om dopuštene neograničene WordPress podstranice. Ne samo da možete dodati onoliko stranica koliko je potrebno, već možete i izbrisati stare bez utjecaja na ostatak mreže.

Dodavanje nove web stranice znatno je lakše jer sve umrežene stranice koriste isti dodatak, jezgru i datoteke teme, a to nas dovodi do sljedeće točke: isplativosti.

Isplativost

Troškovi povezani s izradom i održavanjem WordPress web stranice, mogu biti manji zbog dijeljenja dodataka i tema na podstranicama. Na primjer, neki superadmini upravljaju stotinama ili čak tisućama web stranica. Stvaranje mnogo pojedinačnih stranica bilo bi naporno i vrlo skupo pa je u takvim slučajevima WordPress multisite konfiguracija idealno rješenje.

Održavanje WP multisite podstranica

Budući da su podstranice na WP multisiteu povezane, programerima je mnogo lakše primijeniti promjene na cijeloj mreži. Ažuriranja sustava, dodataka i tema primjenjuju se na sve umrežene web stranice, ali treba istaknuti da se jednako primjenjuju i pogreške.

Slučajevi upotrebe WordPress multisitea

Evo nekoliko uobičajenih slučajeva upotrebe WordPress multisite-ova:

 • Tvrtka s nekoliko podstranica za različite usluge ili marke, poput međunarodne robne marke koja postavlja različite podstranice za svaku državu
 • Organizacija s podstranicama koje sve slijede istu temu i brendiranje, poput sveučilišta s web stranicama za svoje odjele ili tvrtke s internim stranicama za svoje zaposlenike
 • Bilo koja grupa estetski ili funkcionalno sličnih stranica — super administratori mogu instalirati temu i primijeniti je na sve stranice u mreži.

Kada ne koristiti WordPress multisite?

Do sada smo dosta nahvalili WordPress multisite. Međutim, to nije uvijek najbolji način za upravljanje s više web stranica. Nemojte koristiti WordPress multisite ako:

 • Nemate iskustva s WordPressom ili web stranicama općenito. (Saznajte sve o WordPressu: WordPress za početnike)

 • Vaše se web stranice bitno razlikuju po funkcionalnosti i/ili dizajnu. Ako namjeravate instalirati različite teme i dodatke na svojim umreženim stranicama, lakše ih je držati odvojene.
 • Niste voljni poduzeti pojačane sigurnosne mjere kako biste zaštitili svoju mrežu web stranica. Budući da podstranice dijele bazu, kompromitirana datoteka mogla bi srušiti sve stranice.

Kako instalirati WordPress Multisite?

Što je potrebno za instalaciju WordPress multisite-a?

 • Morate biti administrator svoje WordPress stranice.
 • Morate moći pristupiti osnovnim datotekama svoje web stranice pomoću FTP-a ili cPanela.
 • Morate imati dovoljno zakupljenog prostora za hosting WordPress multisite mreže.
 • Svi vaši dodaci i teme trebaju biti sigurni i ažurni.

Prije prebacivanja na WordPress multisite, deaktivirajte sve dodatke. Također biste trebali izraditi sigurnosnu kopiju svojih datoteka prije promjene.

1. Uredite wp-config.php

Prva stvar koju ćete morati učiniti da biste se prebacili na Multisite je dodati redak kôda u datoteku wp-config.php. Pristupite svojim datotekama WordPressa putem FTP-a ili cpanela, zatim otvorite wp-config.php.

U ovoj datoteci pomaknite se prema dolje do retka koji kaže:

Copy to Clipboard

Odmah iznad ovog retka zalijepite sljedeći kôd:

Copy to Clipboard

Spremite datoteku, a zatim ponovno pokrenite preglednik.

2. Postavite mrežu

Nakon dodavanja gornjeg kôda u wp-config.php, vidjet ćete neke nove opcije na nadzornoj ploči WordPressa. Na nadzornoj ploči idite na Alati > Postavljanje mreže. Ovdje odaberite označavanje svojih podstranica prema poddomeni ili poddirektoriju.

Odabirom poddomena vaša mreža će se temeljiti na domeni, dok će odabirom poddirektorija vaša mreža biti zasnovana na putanji. Bilo bi najbolje da ste sigurni kakvu konfiguraciju trebate, jer promjena može biti izazovnija što je duže vaš Multisite aktivan.
Kada završite na ovom zaslonu, kliknite Instaliraj.

3. Omogućite mrežu

Zatim ćete dobiti upute za aktivaciju mreže. Izgledat će slično kao na slici ispod:

WordPress multisite - dodavanje mreže

Slijedite dobivene upute i spremite svaku datoteku nakon što završite s uređivanjem. Kada završite, kliknite na poveznicu „Prijava“ za ponovni pristup. Nakon što to učinite, moći ćete dodati nove podstranice i konfigurirati svoje postavke za više stranica.

Za sveobuhvatan popis postavki koje možete prilagoditi, pogledajte ovaj WordPress članak o administraciji mreže na više stranica.

Zaključak: WordPress multisite je odličan izbor

Multisite nije jedna od najtraženijih značajki WordPressa i većini korisnika neće biti potrebna. Međutim, ako ste u situaciji u kojoj morate učinkovito upravljati s više stranica, Multisite je odličan izbor.