WordPress 5.8 – Nove značajke

Nova verzija WordPressa 5.8 koju očekujemo 20. srpnja 2021. druga je velika nadogradnja WordPressa ove godine. Dolazi s brojnim novim značajkama i poboljšanjima sustava. Pažljivo smo pratili razvoj nove verzije i isprobali te nove značajke. Najviše nas se dojmila podrška za WebP format slike koji smo do sada mogli koristiti jedino uz pomoć WP dodataka.

Uređivač predložaka

WordPress 5.8 dolazi s novim uređivačem predložaka koji će omogućavati izradu i spremanje predložaka za kasnije korištenje u stranicama, objavama ili portfelju. Pretpostavljamo da će značajka dobro doći onim korisnicima koji često stavljaju novi sadržaj na web istog rasporeda kao što je to često slučaj s portfeljem.

Značajka je neobavezna i moći ćete je isključiti. Uređivač predložaka oslanja se na WordPress temu i nasljeđuje njene stilove pa bi dizajn predložaka trebao odgovarati instaliranoj temi.

Blokovi kao Widgeti

Jeste li do sada uređivali sidebar ili bočnu traku u svom blogu? Ako jeste onda znate da niste imali previše kontrole u uređivanju izgleda bočne trake. Sada će “blokovi” kao widgeti riješiti i taj problem. Lako ćete moći koristiti boje, razmake, fontove i druge alate bez instaliranih WordPress dodataka.

Blokovi kao widgeti

WebP format slike

Zadovoljni smo podrškom za WebP format slike jer mnogi korisnici nisu voljni plaćati pretplate za WordPress pluginove koji će omogućiti prikazivanje WebP formata. Sada će uz malo truda to moći svi učiniti i to besplatno.

Što je WebP?

WebP je novi format slikovne datoteke koji će se koristiti na webu. Slike u WebP formatu manje su za 25-34% od PNG ili JPEG formata, a kvaliteta ostaje ista. To će web stranice učiniti bržima i lakšima za učitavanje.

Koji su nedostaci?

Super je što ćemo u WordPress moći prenijeti WebP format slike, ali ne će svi korisnici biti oduševljeni. Na stranicama mnogi imaju mnoštvo slika u JPEG ili PNG formatu koje će u tim formatima i ostati, ako ne koriste plugin kao što je Imagify. Na sreću, naši klijenti kojima smo izradili stranice ili ih održavamo, taj plugin za optimizaciju slika već imaju, a sve slike su odavno u WebP formatu.

Drugi bitan nedostatak je što neki preglednici ne podržavaju prikaz slika u tom formatu. Dakle, ako u svoje objave prenesete WebP format slike, one u nepodržanom pregledniku ne će biti pretvorene u JPEG ili PNG što znači da ih posjetitelji ne će moći vidjeti.

Kako pretvoriti JPEG ili PNG u WebP format?

Ako ipak odlučite koristiti WebP format na svom webu, vjerojatno se pitate kao da sliku spremite u tom formatu? U svakom slučaju, ako za optimizaciju slika ne koristite neki plugin kao što je Imagify, WebP morate stvoriti sami. Najjednostavnije ja da se poslužite online alatom za konvertiranje kao što je Convertio. Alat je besplatan i omogućuje konvertiranje svih formata slike u WebP.

Poboljšanja uređivača u WordPressu 5.8

Korisnici WordPressa najviše vremena provode u Gutenbergu stvarajući sadržaj. Svako Izdanje pa tako i ovo WordPress 5.8 dolazi s poboljšanjima i novim značajkama za bolje korisničko iskustvo. Prvo od tih poboljšanja je prikaz popisa sadržaja u objavi na kojoj radite, a izgledat će mnogo jasnije.

Popis sadržaja WordPress 5.8

Dvotonski filteri za slike

Još jedna uzbudljiva značajka WordPressa 5.8 su “Duotone filteri” koje ćete moći koristiti preko svojih slika, galerija i naslovnih slika. Dolazi s nekoliko zadanih postavki, a moći ćete stvoriti i vlastite filtre odabirom boja po želji.

Prijedlozi uzoraka na ploči za dodavanje blokova

Korištenjem ploče za dodavanje blokova, Gutenberg će predlagati uzorke koje ćete moći odabrati kao pozadinu svojih naslova, citata i sl.

webp format slike u WordPressu 5.8

Kako se vama čini nova verzija WordPressa 5.8?

Mi se uvijek veselimo novim stvarima, mada WordPress 5.8 svojim značajkama budi i veselje i razočaranje u isto vrijeme. Veseli smo zbog podrške za WebP format slike, ali razočarani jer ne će funkcionirati jednako dobro kao s nekim dodatkom za optimizaciju slika.

Pitamo se, zar se netko nije mogao još malo potruditi i omogućiti prikaz WebP formata uz zamjenu s JPG formatom ako se stranica pregledava u nepodržanom pregledniku? 😒

Napišite komentar

Naša stranica sadrži kolačiće da bi pravilno funkcionirala. Prihvaćanjem kolačića pristajete na njihovo korištenje prema našim pravilima o kolačićima.

Privacy Settings saved!
Postavke privatnosti

Kada posjetite bilo koju web stranicu, ona može pohraniti ili dohvatiti informacije u vašem pregledniku, uglavnom u obliku kolačića. Ovdje kontrolirajte svoje osobne usluge kolačića.

Ovi kolačići su potrebni za funkcioniranje web stranice i ne mogu se isključiti u našim sustavima.

Za korištenje ove web stranice koristimo sljedeće tehnički potrebne kolačiće:
  • wordpress_test_cookie
  • wordpress_logged_in_
  • wordpress_sec

Zbog performansi stranice koristimo Cloudflare kao CDN server. Time se postavlja kolačić "__cfduid" za primjenu sigurnosnih postavki po klijentu. Ovaj kolačić je strogo potreban za Cloudflareove sigurnosne značajke i ne može se isključiti.
  • __cfduid

Odbij sve
Prihvati sve