WebP slike

WebP slike u WordPressu

WebP je moderan slikovni format koji pruža bolju kompresiju slike bez gubitka kvalitete. Zahvaljujući smanjenoj veličini datoteke, WebP slike mogu smanjiti vrijeme učitavanja stranice. U ovoj objavi saznajte što je to WebP format slike i zašto trebamo koristiti WebP slike u WordPressu.

Što je WebP i zašto koristiti WebP slike u WordPressu

WebP je novi format slikovne datoteke koji pruža bolju kompresiju od PNG i JPG formata, a kvaliteta slike ostaje ista.  Za razliku od najkorištenijih PNG i JPG slika, WebP slike mogu biti do 34% manje pa korištenje WebP slika može ubrzati učitavanje stranice i poboljšati ocjenu izvedbe u alatima poput PageSpeed Insights-a.

Budući da je WebP novi format slikovne datoteke, još ga ne podržavaju svi preglednici, ali većina modernih preglednika poput Google Chrome-a ili Microsoft Edge-a podržavaju WebP slike. Ako slike usporavaju učitavanje vaše web stranice, pretvaranje JPG slika u WebP slike vjerojatno će poboljšati rezultate testa brzine učitavanja stranice.

Webp format slike u WordPressu

Trebate li koristiti WebP slike u WordPressu?

Brzina web stranice izuzetno je važan faktor za rangiranje u rezultatima pretraživanja pa se preporučuje korištenje WebP slika s obzirom da će lakše slike omogućiti brže učitavanje stranice. Od verzije 5.8, WordPress prema zadanim postavkama podržava WebP slike što znači da možete učitati i spremiti WebP slike na svoju WordPress stranicu bez upotrebe WordPress dodatka.

Treba li vam plugin za WebP slike u WordPressu?

Korištenje WebP slika u WordPressu preporučuje se uz upotrebu nekog dodatka za pretvaranje slika u WebP format. Kako smo već rekli, neki preglednici ne podržavaju WebP format slike pa će u takvim slučajevima, umjesto nepodržanog WebP formata, biti prikazani stariji podržani formati; JPG ili PNG.

Kako pretvoriti JPEG ili PNG u WebP format?

Ako za optimizaciju slika ne koristite neki plugin kao što je Imagify, WebP slike morate stvoriti sami. Najjednostavnije ja da se poslužite online alatom za konvertiranje kao što je Convertio. Alat je besplatan i omogućuje konvertiranje svih formata (PNG, JPG) u WebP format.

Zaključak

Nadamo se da ste iz ove objave saznali što je WebP format slike i zašto biste trebali na svojoj stranici posluživati slike u tom modernom formatu. Možda želite naučiti više o optimizaciji slika bez gubitka kvalitete pa predlažemo da pročitate i objavu: Optimizacija slika za bolje web performanse bez gubitka kvalitete (h1-design.hr)