Web dizajn - UI/UX dizajn

Što je web dizajn?

Web dizajn kao pojam odnosi se na izradu internetskih stranica i njihovo dizajniranje. Izrada web stranice nekad je bila usmjerena samo na dizajn za stolna računala, međutim, od sredine 2010. godine responzivan dizajn postao je važniji od svega povećanim razvojem i korištenjem mobilnih uređaja, a svemu tome dodali su se i novi pojmovi – UI / UX dizajn.

Što radi web dizajner?

Web dizajner radi na izgledu stranice, a u nekim slučajevima i na sadržaju web stranice. Jednostavno, ono što vidite na ekranu računala ili mobitela, napravio je neki web dizajner. Osmislio je izgled stranice korištenjem odgovarajućih boja, fonta i slika. Također, dizajner razmišlja i o tome kako će strukturirati sadržaj i učiniti ga estetski ugodnim i jednostavnim za upotrebu.

I to nije jednostavan posao, pogotovo od pojave mobilnih uređaja za koje treba napraviti responzivne web stranice koje će biti prilagođene prikazu na mobilnim uređajima kao i na računalima. U responzivnom odnosno prilagodljivom dizajnu stranice, sadržaj se dinamički kreće ovisno o veličini zaslona. Pritom treba zadržati prepoznatljiv izgled stranice na svim veličinama ekrana.

Koja je razlika između UI i UX dizajna?

U web dizajnu veliku ulogu imaju UX i UI dizajneri, ali mnogima ti pojmovi nisu poznati. Što radi UX i UI dizajner i u čemu je razlika?

UI dizajn

UI dizajn (user interface) predstavlja dizajn korisničkog sučelja što je vizualna odnosno grafička strana dizajna. UI dizajneri obično imaju znanja o grafičkom dizajnu, tipografiji, teoriji boja itd. čime mogu osmisliti kvalitetan izgled web stranice koji će na kreativan i jasan način komunicirati s korisnicima.

Ako je posao UI dizajnera dobro obavljen to vjerojatno ne ćete primijetiti, ali ako je napravljen loše, to sigurno hoćete. Posao UI dizajnera je dizajnirati intuitivnu web stranicu koju će biti lako koristiti. Ako npr. korisnik mora razmišljati na koji način može pregledati fotografije u slider-u onda to nije dobro. Cilj UI dizajna je omogućiti na web stranici sve kontrole koje korisniku mogu zatrebati i to na način da korisniku njihovo korištenje bude „prirodno“.

UX dizajn

UX dizajn (user experience) veoma je važan dio web dizajna. UX dizajneri crpe puno inspiracije na načelima grafičkog dizajna; privlačeći pozornost korisnika veličinom, izazivajući prave emocije bojom  ili postavljajući CTA (Call to Action) na pravo mjesto.

UX dizajner promatra očima korisnika ono što radi i prilagođava dizajn boljem korisničkom iskustvu u što je uključena i brzina web stranice i izgled web stranice koji je prethodno obavio UI dizajner. UX i UI su međusobno isprepleteni i zajedno čine cjeloviti i kvalitetan dizajn web stranice.