WordPress za početnike

Uvod u WordPress CMS sustav

Sve web stranice koje smo dizajnirali u posljednjih nekoliko godina napravljene su u CMS sustavu WordPress i to s dobrim razlogom. WordPress je sustav koji korisnicima omogućuje jednostavno korištenje, uređivanje postojećeg ili dodavanje novog sadržaja na web stranicu u obliku novih objava, novih stranica ili multimedijskih zapisa. Nažalost, mnogi naši klijenti misle da ne mogu sami ažurirati sadržaj na svojoj stranici, zato smo sastavili detaljne upute za korištenje WordPress CMS sustava koje će vam pomoći u radu.

Što je CMS?

CMS je skraćenica za Content Management System, a WordPress je najkorišteniji CMS sustav u svijetu. WordPress koriste milijuni ljudi zbog jednostavnosti i funkcionalnosti koje daje svojim korisnicima.

Trebate li neku novu funkciju na web stranici, vjerojatno ćete pronaći neki plugin, odnosno dodatak za WordPress koji će vam omogućiti postavljanje željene funkcije. Pojavi li se neki problem na stranici, na internetu vjerojatno postoji objašnjenje kako problem otkloniti zahvaljujući velikoj zajednici web dizajnera, programera i drugih korisnika koji nesebično razmjenjuju svoja znanja i iskustva.

Prijava korisnika u WordPress

Da biste ušli “ispod haube” svoje web stranice i krenuli s radom potrebno je prijaviti se u WordPress. Za prijavu u WordPress potrebno je upisati adresu (URL) web stranice i dopisati /wp-admin. Dakle, URL treba izgledati ovako: vaša-domena.hr/wp-admin. Upisivanjem ovog URL-a u adresnu traku preglednika doći ćete na stranicu za prijavu korisnika u WordPress.

Prijava korisnika u WordPress

Nadzorna ploča – Dashboard

Nakon prijave u WordPress doći ćete na glavnu administracijsku stranicu vaše web stranice, odnosno nadzornu ploču ili dashboard. Na traci pri vrhu nadzorne ploče s lijeve strane nalazi se naslov (naziv) vaše web stranice, a klikom na naslov prikazat će se naslovnica vaše stranice. Kad se nađete na naslovnici, slobodno možete pregledavati i sve ostale