Upute za korištenje WordPress-a

U prvom dijelu uputa za korištenje WordPress CMS sustava saznali smo što je CMS, kako se prijaviti u WordPress i kako raditi u WordPress korisničkom sučelju, odnosno kako kreirati nove web stranice i objave te kako ih urediti. Popis obrađenih tema u prvoj objavi dugačak je i obrađene teme su, vjerujemo, dovoljno dobro obrađene da prosječan korisnik može razumjeti napisano i samostalno raditi u WordPress-u.

U ovom drugom dijelu uputa za korištenje WordPress CMS sustava potrudit ćemo se jednako toliko obraditi i preostale teme vezane za korištenje WordPress-a. Na redu su nam upute za uređivanje komentara, upute za rad s WordPress temama, Widgetima, WordPress dodacima (pluginovima) itd.

Sadržaj objave:

WordPress upute za korištenje

Upute za korištenje WordPress CMS sustava | Prvi dio

WordPress komentari

Sa WordPress komentarima smo se već do sada bar djelomično upoznali. U komentarima čitatelji mogu iskazati svoje mišljenje o objavi ili jednostavno žele pohvaliti autora za dobro napisanu objavu. Komentari nam mogu biti i korisni jer ih možemo koristiti za „linkanje“ povezanih objava, omogućavaju nam interakciju s korisnicima i povratne informacije korisnika.

Klikom na poveznicu „Komentari“ prikazuje se popis svih komentara u svim objavama ili stranicama te ih tamo možete kontrolirati, odnosno brisati, označavati kao „spam“ ili odgovarati na njih.

Komentari

Kada mišem prijeđemo preko određenog komentara na popisu, ispod naziva komentara pojavljuju se slijedeći linkovi:

 • Odbaci/Odobri – Omogućava nam da prekinemo prikazivanje komentara na našoj web stranici. Ukoliko je komentar već bio odbačen, ovdje ga možemo odobriti za prikazivanje.
 • Odgovori – Omogućava nam odgovaranje na komentar.
 • Brzo uredi – Omogućava nam brzo uređivanje imena autora komentara, email ili URL adrese, kao i aktualnog komentara.
 • Uredi – Klikom na „uredi“ ulazimo u komentar gdje nam je omogućeno kompletno uređivanje komentara – imena autora komentara, email ili URL adrese, kao i aktualnog komentara. Također nam omogućava da označimo komentar kao Odobren, Na čekanju ili Spam, odnosno da promijenimo datum i vrijeme objave komentara.
 • Spam – Omogućava nam da komentar označimo kao Spam.
 • Smeće – Omogućava nam da komentar označimo kao Smeće. Kada je komentar u Smeću možemo ga povratiti ako smo ga greškom prebacili u Smeće ili ga možemo trajno izbrisati.

Ukoliko želimo promijeniti status više komentara odjednom, trebamo označiti kvadratiće lijevo od naziva komentara te odabrati sa popisa Grupne radnje željeni status – Odbaci, Prihvati, Označi kao spam ili Prebaci u smeće.

Nakon odabira, kao i za sve ostalo potrebno je kliknuti na gumb Primijeni.

Odgovaranje na WordPress komentare

Ako želimo odgovoriti na nečiji komentar u jednoj od naših objava, jednostavno kursorom prijeđemo preko komentara na popisu i kliknemo na link Odgovori. Otvorit će se polje za uređivanje ispod komentara gdje možete upisati vaš odgovor na komentar.

Uređivač teksta kod pisanja odgovora je sličan uređivaču u objavama što smo detaljnije objasnili u prvom dijelu uputa za korištenje WordPress-a. Na vrhu su gumbi koji omogućavaju osnovno HTML oblikovanje teksta.

Kada smo napisali odgovor na željeni komentar kliknemo na gumb Odgovori. Ako u međuvremenu ipak odustanemo od pisanja komentara kliknemo na gumb Odustani te napustimo uređivanje.

Odgovaranje na komentare

Uređivanje WordPress komentara

Komentare možemo uređivati na dva načina, a to je „uredi“ što otvara komentar u novom prozoru i „brzo uređivanje“ što otvara padajući prozorčić za uređivanje komentara.

Brzo uređivanje

Kod brzog uređivanja možemo izmijeniti komentar, ime autora te email i URL a adrese.

Uređivanje komentara

Uređivanje komentara u WordPressu

Kada kliknemo na gumb “Uredi” otvorit će se uređivač na novoj stranici. Slično kao i kod Brzog uređivanja možemo izmijeniti komentar te ime, email i URL adresu autora. Opcija Uređivanje daje nam mogućnost da postavimo status komentara i promijenimo datum i vrijeme. Statusi komentara mogu biti Odobren, Na čekanju i Spam. Isto tako možemo premjestiti komentar u Smeće, tako da kliknemo na link Premjesti u smeće.

Mogu se promijeniti datum i vrijeme kad je komentar poslan na način da kliknemo na link Uredi neposredno uz datum i vrijeme. Otvorit će nam se okvir sa nekoliko polja za unos novog datuma i vremena objave. Nakon promjena kliknemo na gumb OK za spremanje, a kad završimo s uređivanjem kliknemo na gumb Ažuriraj kako bi spremili promjene.

Uređivanje komentara

Odobravanje i neodobravanje komentara

Ako na stanici uočimo komentar koji iz određenih razloga želimo ukloniti, prijeđemo pokazivačem preko komentara te kliknemo na gumb Odbaci.  Sa time smo onemogućili neželjeni komentar koji će se zatim prikazati zajedno sa ostalim odbačenim komentarima sa drugom bojom pozadine i isto će imati crvenu okomitu crtu lijevo od naziva komentara. Kada pokazivačem prijeđemo preko odbačenog komentara umjesto gumba Odbaci, prikazat će se gumb Prihvati.

Uklanjanje komentara

Označavanje komentara kao Spam ili Smeće

Ukoliko smo dobili komentar koji predstavlja spam komentar (spam komentare možemo usporediti sa spam emailovima,  to su komentari koji nemaju za stvarni cilj da izraze svoje mišljenje o članku) možemo ga označiti tako da pokazivačem prijeđemo preko komentara i kliknemo na gumb “Spam”.

Spam komentari

Na vrhu stanice komentara prikazani su filteri komentara koji u zagradama prikazuju broj komentara u određenoj kategoriji. Ukoliko želimo nešto trajno izbrisati, kliknemo na gumb Smeće /Obriši smeće. Ili, ako se radi o spam komentarima, Spam/Obriši spam.

Također možete izbrisati pojedinačni spam komentar na način da kliknete na gumb Trajno izbrisati, koji se pojavi kada pokazivačem prijeđemo preko komentara.

Spam komentari

Ukoliko na popisu imamo komentar koji je označen kao spam a on to nije, možemo prilikom prelaska pokazivača preko komentara kliknuti na gumb Nije spam. U slučaju da imamo više takvih komentara idemo na Grupne radnje gdje označimo komentare koji nisu spam te kliknemo na gumb Primjeni.

Izgled – WordPress teme

Kada u izborniku kliknemo na stavku Izgled otvoriti će nam se ekran Teme. Tema za WordPress koju koristimo uvijek se nalazi na prvom mjestu, sve ostale teme su instalirane, ali nisu u upotrebi sve dok jednu od njih ne odaberemo. Kada želimo promijeniti temu, prelazeći pokazivačem preko odabrane WordPress teme pokazati će nam se “Pretpregled uživo”. Kada je pretpregled aktivan možete se slobodno kretati po web stranici i pregledavati pojedine stranice te vršiti određene izmjene u izgledu. Ako se odlučimo za određenu temu, kliknemo na gumb Spremi i aktiviraj koji se nalazi u gornjem lijevom kutu ekrana ako se nalazimo u pretpregledu ili jednostavno kliknemo na gumb “Aktiviraj” koji se pojavljuje kada pokazivačem prelazimo preko tema na ekranu.

Ako želimo vidjeti više detalja o nekoj WordPress temi, prijeđemo pokazivačem preko umanjene slike teme (thumbnail) i kliknemo na gumb “Detalji teme”. Pojavit će se skočni prozor koji će prikazati veću sliku sa opisom teme i drugim detaljima.

Iako postoje standardne teme koje su već instalirane kada smo instalirali WordPress, mnogi ljudi skidaju neku od dostupnih besplatnih ili plaćenih tema koje odgovaraju njihovoj web stranici. Jedno od najboljih mjesta na kojima možete započeti traženje je službeni WordPressov direktorij tema.

WordPress teme

Pretpregled i prilagodba teme

Za vrijeme pretpregleda uživo, uz pretpregled teme možemo i prilagoditi različite opcije teme koju pregledavamo. Opcije direktno ovise o pojedinoj temi. Sve dok ne pritisnemo gumb Spremi i objavi, promjene neće biti spremljene i primijenjene na našu web stranicu.

Dodavanje nove teme

Novu temu možemo dodati na našu web stranicu direktno iz administracije WordPressa. Na vrhu stranice Teme, nalazi se gumb Dodaj novu. Nakon što smo kliknuli gumb Dodaj novu, prikazat će nam se okvir Dodaj teme.

Okvir Dodaj teme omogućava nam traženje i instaliranje tema direktno sa službenog WordPressovog direktorija tema. Možemo se koristiti linkovima na vrhu stranice kako bi filtrirali rezultate i vidjeli Istaknute teme, Popularne teme ili Najnovije teme. Kliknite na link Istaknute teme kako bi filtrirali rezultate na ove teme. Isto tako možemo filtrirati rezultate prema osobinama – Razmještaj, Mogućnosti i Naslov.

Na stranici Dodaj teme također imate opciju ručnog prenošenja teme na vašu web stranicu. Za prenošenje teme sa svog računala kliknite gumb na vrhu stranice Prenesi temu.

Instalacija teme

Odaberite zip datoteku vaše teme na računalu klikom na gumb Pretraži… Nakon što kliknete gumb Instaliraj, vaša tema će se automatski prenijeti i instalirati na vašu web stranicu. Nakon toga imat ćete opciju pretpregleda teme, aktiviranja ili povratka na stranicu Teme.

Prilagodba WordPress web stranice

Koristeći se opcijom Prilagodi, možemo izmijeniti određene dijelove WordPress web stranice. Klikom na opciju u navigaciji Prilagodi prikazat će nam se opcije teme koje se mogu mijenjati. U zavisnosti od teme koju koristimo bit će manje ili više tih opcija.

Prilagođavanje

Klikom na strelicu desno od naziva opcije otvorit će nam se panel sa različitim mogućnostima prilagodbe određenih stavki. Vidjet ćete da se neke od raspoloživih opcija također mogu promijeniti i unutar izbornika u administraciji web stranice. Na primjer, naziv teme i slogan (pod opcijom Identitet stranice) može se promijeniti i u izborniku Postavke > Opće postavke.

Prilagodba stranice

Kako unosimo promjene na lijevoj strani ekrana za prilagodbu, automatski se vide promjene na desnoj strani pregleda stranice. Dok ne kliknemo gumb Spremi & Objavi ove promjene neće biti trajno spremljene na našoj web stranici. Ako bi htjeli vidjeti kako te promjene izgledaju na mobitelu ili tabletu, na dnu lijeve strane ekrana imamo ikone za odabir pregleda na različitim veličinama ekrana.

Widgeti

Widgeti (u hrvatskom jeziku ne postoji općepoznata riječ za ovaj pojam pa ćemo koristiti engleski izraz) su posebni dijelovi sadržaja koji se mogu smjestiti u posebna područja ovisno od teme koju koristimo. Iako se ova područja za widgete često nazivaju ‘bočne trake’ (eng. Sidebar), ona se ovisno od teme koju koristimo mogu nalaziti bilo gdje na web stranici. Velik broj tema koristi područja za widgete u podnožju (Footer) web stranice.
Postoji veliki broj Widgeta koji su automatski dodani sa instalacijom WordPressa, a koji nam omogućavaju dodavanje posebnog sadržaja na web stranicu. Možemo spomenuti samo nekoliko kao što su  Najnoviji komentari, Kategorije ili Prilagodljivi izbornik. Isto tako, možemo instalirati i nove widgete preko Dodataka (Plugin) čime dodajemo posebne funkcionalnosti web stranici.

Dodavanje Widgeta WordPress

U području “Dostupni widgeti” nalaze se svi widgeti koji su nam raspoloživi za dodavanje u područja za widgete. Kako bi widget dodali u željeno područje dovoljno je odabrati widget i prenijeti ga u željeno područje na desnoj strani ekrana. Kada smo prenijeli widget, on će se automatski otvoriti i omogućiti nam unos određenih postavki. Za spremanje kliknemo na gumb “Spremi”.
Ukoliko želimo ukloniti widget iz nekog područja, ali da nam ostane dostupan za buduće korištenje, prenijet ćemo ga u područje na dnu lijeve strane ekrana “Neaktivni widgeti”. Ako želimo jednostavno izbrisati widget kliknemo na link “Obriši”. Mala strelica pored naziva određenog područja za widgete omogućava nam otvaranje i zatvaranje tog područja widgeta. Ako povućemo widget u područje koje je zatvoreno, ono će se automatski otvoriti.

Uređivanje izbornika

Ukoliko vaša tema podržava prilagodljive izbornike, možete ih mijenjati pod opcijom “Izbornici”. Izbornici mogu sadržavati poveznice (linkove) na stranice, objave, kategorije, prilagođene poveznice i druge vrste sadržaja.

Uređivanje izbornika

Dodavanje novog izbornika

Ovisno od teme koju koristimo na web stranici, možemo imati jedan ili više navigacijskih izbornika. Ponekad imamo više izbornika u zaglavlju (Header)  web stranice, a možemo imati i izbornike u ‘sidebaru’ (lijevo i desno od glavnog sadržaja web stranice) te u podnožju (Footer) web stranice.
Za dodavanje novog izbornika u administraciji prijeđemo pokazivačem preko stavke “Izgled” i kliknemo na link “Izbornici”. Isto tako možemo kliknuti na “Izgled” i nakon toga kliknuti na link “Izbornici”. Na prikazanom ekranu kliknite na link “Kreirajte novi izbornik”. Unesite Ime izbornika u prikazano polje i kliknite na gumb “Kreiraj izbornik” kako bi izradili novi izbornik.

Dodavanje novoga izbornika

Uređivanje postojećeg izbornika

Popis stavki u izborniku nalazi se na desnoj strani ekrana “Izbornici”. Ukoliko imamo više izbornika na web stranici isti će se prikazivati u obliku padajućeg izbornika na vrhu stranice. Izbornik koji želimo urediti odaberemo u padajućem izborniku i kliknemo na gumb “Odaberi”. Prikazat će se izborničke stavke odabranog izbornika.

Uređivanje postojećeg izbornika

Izborničke stavke na lijevoj strani ekrana “Izbornici” odgovara stavkama koje će se prikazivati na našoj web stranici. Kada kliknemo na strelicu “Stranica” kod neke izborničke stavke na desnoj strani ekrana, otvorit će se polja za uređivanje te stavke. Koristeći se Opcijama zaslona (na vrhu stranice) možemo prikazati i dodatna polja kao što su Odredište poveznice, CSS klase

URL – Prikazuje se samo kod stavke Prilagođena poveznica i sadrži poveznicu (link) na stranicu na koju ćemo otići klikom te izborničke stavke.

Navigacijska etiketa – Unijeti naziv će se prikazivati kao naziv izborničke stavke u izborniku na web stranici.

Svojstva naslova – ‘Tooltip’ koji se prikazuje kada pokazivačem prijeđemo preko izborničke stavke.

Otvori poveznicu u novoj kartici – Ako označimo ovaj kvadratić poveznica će se otvoriti u novom prozoru.

CSS klase –Opcija ako želimo dodati različitu CSS klasu odabranoj izborničkoj stavci.

Suodnos poveznica (XFN) –Omogućava nam generiranje XFN atributa koji nam pokazuju naš odnos sa autorom/vlasnikom stranice na koju vodi link.

Opis –Opis poveznice čije prikazivanje ovisi o temi koju koristimo.

Svaka izbornička stavka se može pomicati odabirom neke od opcija pod “Pomakni” (ispod polja Navigacijska etiketa), ili jednostavnim premještanjem željene stavke sa mišem (‘drag and drop’). Nakon izvršenih promjena kliknemo na gumb “Spremi izbornik” za spremanje tih promjena.

Dodavanje nove izborničke stavke

Ako želimo dodati novu stranicu kao izborničku stavku, označimo kvadratić ispred njezinog naziva pod opcijom “Stranice” na lijevoj strani ekrana. Možemo odabrati jednu stranicu ili više njih istovremeno. Nakon odabira kliknemo na gumb “Dodaj u izbornik”. Nova izbornička stavka pojavit će se na dnu prikaza postojećih izborničkih stavki na desnoj strani ekrana. Naziv izborničke stavke bit će isti kao i naziv web stranice. Ako želimo promijeniti naziv , jednostavno kliknemo na strelicu kraj naziva stavke kako bi otvorili polja za uređivanje. U polje “Navigacijska etiketa” unesemo željeni naziv izborničke stavke. Za spremanje kliknemo gumb “Spremi izbornik”. Na isti način vršimo dodavanje svih drugih opcija vrsta, kao što su Objave, Tagovi, Kategorije i sl.

Dodavanje nove izborničke stavke

Dodavanje izborničke stavke | Prilagođena poveznica

Za dodavanje izborničke stavke koja će voditi na određenu lokaciju (npr. druga web stranica), na desnoj strani ekrana “Izbornici” kliknemo na “Prilagođene Poveznice” i unesemo URL i Tekst poveznice u prikazana polja. Kliknemo na gumb “Dodaj u izbornik”. Postupak izmjena i premještanja izborničke stavke isti je kao i kod prethodno opisanih opcija izborničkih stavki. Za spremanje kliknemo na “Spremi izbornik”.

Dodavanje izborničke stavke

Brisanje izborničke stavke

Za brisanje izborničke stavke kliknemo na malu strelicu kod naziva stavke na desnoj strani ekrana “Izbornici”  kako bi otvorili panel za uređivanje. Kliknemo na link “Ukloni” koji se pojavljuje na dnu panela te nakon toga kliknemo na gumb “Spremi izbornik”.

Upravljanje lokacijama izbornika

Nakon što smo kreirali izbornik moramo odrediti lokaciju na web stranici gdje će se on prikazivati. Klikom na gumb “Upravljanje lokacijama” na vrhu ekrana “Izbornici” otvorit će nam se panel za uređivanje. Prikazuje se lokacije koje su raspoložive za teme koju koristimo. Lokacija može biti samo jedna ili više njih u koliko vam tema to dozvoljava.

Kod svake lokacije u padajućem izborniku odaberemo neki od već kreiranih izbornika i kliknemo na gumb “Spremi promjene”. Mi također možemo postaviti lokaciju kod kreiranja novog izbornika odabirom željene lokacije na dnu desne strane ekrana pod Lokacija prikaza.

Zaglavlje (Header)

Opcija Zaglavlje se prikazuje u izborniku pod opcijom Izgled samo ukoliko tema koju koristimo to omogućuje.

Kada kliknemo na stavku Zaglavlje otvara nam se ekran za Prilagođavanje slike zaglavlja. Možemo odabrati jednu od prethodno dodanih slika ili možemo dodati novu sliku klikom na gumb Dodaj sliku zaglavlja. Za spremanje kliknemo na gumb Spremi i objavi.

Slika zaglavlja

Pozadina zaglavlja

Opcija Pozadina koja se prikazuje pod opcijom Izgled  izbornika je također ovisna o temi koju koristimo na web stranici. Klikom na opciju izbornika Pozadina zaglavlja otvorit će nam se okvir za Prilagođavanje pozadinske slike. Možemo odabrati neku od prethodno dodanih slika pozadine, ili možemo dodati novu sliku klikom na gumb Odaberi sliku. Za spremanje nove slike pozadine web stranice trebamo kliknuti na gumb Spremi & Objavi. Isto kao i kod zaglavlja, neke teme nemaju opciju dodavanja pozadinske slike.

Pozadina zaglavlja

Uređivač

Odabirom opcije Uređivač pod stavkom Izgled, omogućava nam se uređivanje pojedinih CSS i PHP datoteka koje koristi tema.

Nakon što je web stranica izrađena nema potrebe za bilo kakvim promjenama ovih datoteka. Svaka promjena u ovim datotekama može imati kao posljedicu neispravan prikaz web stranice ili rušenje web stranice. Uređivač nije predviđen za uređivanje od strane korisnika koji na poznaju kodiranje i rad sa CSS i PHP datotekama.

WordPress upute za korištenje

Upute za korištenje WordPress CMS sustava | Prvi dio

WordPress dodaci – Pluginovi

Sa dodacima se proširuju mogućnosti WordPressa. Mjesto gdje je najjednostavnije pronaći dodatak je službeni WordPressov Direktorij dodataka. Novi dodatak možete instalirati tako da kliknete na gumb Dodaj novi na vrhu stranice, ili da odaberete link Dodaj novi unutar stavke Dodaci u izborniku na desnoj strani ekrana.

Nakon instaliranja novoga dodatka potrebno je provjeriti treba li dodatku podesiti određene postavke kako bi isti nesmetano radio . Svi instalirani a neaktivni dodaci su označeni sa plavom crtom lijevo od naziva dodatka. Da bi dodatak uključili potrebno je kliknuti na link Aktiviraj. U koliko postoje određene nadogradnje ,one  će se prikazivati kao mali broj kraj naziva izborničke stavke. Broj ukazuje na količinu dodataka za koje postoje nadogradnje.  Svakom dodatak kojemu je potrebna nadogradnja ispod naziva i opisa pojaviti će se poruka koja će vam savjetovati izvršenje nadogradnje. Uz to  će se prikazati i link za detalje nove verzije i link za nadogradnju dodatka.

Zbog nekompatibilnosti nekih dodataka dobro je provjeriti njegovu funkcionalnost i da neće negativno utjecati na web stranicu.

Ukoliko kliknete na link izvršite nadogradnju odmah ispod naziva i opisa dodatka, dodatak će se automatski nadograditi bez da napuštate stranicu dodataka. Nakon što izvršimo nadogradnju potrebno je provjeriti da naša web stranica radi ispravno. Sve ostale dodatke koji su deaktivirani i koje ne koristimo potrebno je ukloniti sa stranice. Ispod svakog deaktiviranog dodatka kliknemo na link Obriši.

Instalacija plugina

Dodavanje novog WordPress dodatka

Novi dodatak dodajemo tako da kliknemo na link Dodaj novi u izborniku na lijevoj strani ekrana, ili na link Dodaj novi na vrhu stranice Dodaci.

Prikazat će nam se stranica Dodaj dodatke sa popisom Istaknutih dodataka iz WordPressovog direktorija dodataka.  Možemo koristiti linkove Istaknuto, Popularno i Preporučeno ukoliko želimo vidjeti kakvih sve dodataka ima ili dodatke koje ste u direktoriju označili kao favorite. U slučaju da ciljano tražite određeni dodatak ,u polje za pretragu možete dodati naziv dodatka za njegovo traženje u Direktoriju dodataka.

Pluginovi

Za više informacija o pojedinom dodatku kliknemo na sličicu (thumbnail) dodatka, njegov naziv ili link Više detalja. U skočnom prozoru prikazat će se više podataka o konkretnom dodatku, kao što su verzija, autor i datum zadnjeg ažuriranja. Možemo također pročitati cijeli opis dodatka, upute za instalaciju, vidjeti ‘screenshotove’ i eventualno vidjeti recenzije.

Nakon što kliknemo gumb Instaliraj prikazat će se tekst Najnovija inačica instalirana. Nakon instaliranja možemo aktivirati dodatak ili se vratiti na stranicu za instalaciju. Na stranici Dodaj dodatke također imamo mogućnost ručnog dodavanja Dodatka na web stranicu. Za njegovo skidanje sa računala kliknemo na gumb Prenesi dodatak na vrhu stranice.

Instalacija WordPress plugina

Odaberemo datoteku našeg Dodatka na računalu tako da kliknemo na gumb Pretraži. Datoteka dodatka mora biti u zip formatu. Nakon što kliknemo na gumb Instaliraj, dodatak će se automatski instalirati na web stranicu. Tada možemo aktivirati dodatak ili se vratiti na stranicu dodataka.

WordPress korisnici

Na izborničkoj stavci Korisnici će nam se prikazati popis postojećih korisnika koji imaju pristup web stranici. Ovisno od dodijeljenih uloga ,korisnici vide više ili manje opcija u administraciji. Administrator vidi sve opcije i može upravljati sa drugim korisnicima.

Na vrhu ekrana su linkovi koji nam omogućuju filtriranje korisnika prema njihovoj ulozi. Broj u zagradi nam govori broj korisnika u određenoj grupi.

Filter korisnika po ulogama

Kada prijeđemo pokazivačem preko imena korisnika, ispod imena prikazuju se linkovi:

 • Uredi – Omogućava nam uređivanje profila korisnika
 • Obriši – Omogućava nam brisanje korisnika. Ovaj link neće se prikazivati kod vašeg profila (ne možete obrisati sami sebe). Administrator stranice može korisnicima dodijeliti slijedeće uloge: Administrator, Urednik, Autor, Suradnik i Pretplatnik.
 • Super Admin – Koristi se samo kada se upravlja sa više stranice unutar jedne WordPress instalacije.
 • Administrator – Ima pristup svim administratorskim ovlastima
 • Urednik – Može objavljivati i upravljati svojim i tuđim objavama i stranicama
 • Autor – Može objavljivati i uređivati vlastite objave.
 • Suradnik – Može pisati i uređivati vlastite objave ali ih ne može objavljivati.
 • Pretplatnik – Može samo uređivati vlastiti profil.
WordPress upute za korištenje

Upute za korištenje WordPress CMS sustava | Prvi dio

Povezane objave

Pogledaj sve

Ostavite komentar