WordPress za početnike

Uvod u WordPress CMS sustav

Sve web stranice koje smo dizajnirali u posljednjih nekoliko godina napravljene su u CMS sustavu WordPress i to s dobrim razlogom. WordPress je sustav koji korisnicima omogućuje jednostavno korištenje, uređivanje postojećeg ili dodavanje novog sadržaja na web stranicu u obliku novih objava, novih stranica ili multimedijskih zapisa. Nažalost, mnogi naši klijenti misle da ne mogu sami ažurirati sadržaj na svojoj stranici, zato smo sastavili detaljne upute za korištenje WordPress CMS sustava koje će vam pomoći u radu.

Što je CMS?

CMS je skraćenica za Content Management System, a WordPress je najkorišteniji CMS sustav u svijetu. WordPress koriste milijuni ljudi zbog jednostavnosti i funkcionalnosti koje daje svojim korisnicima.

Trebate li neku novu funkciju na web stranici, vjerojatno ćete pronaći neki plugin, odnosno dodatak za WordPress koji će vam omogućiti postavljanje željene funkcije. Pojavi li se neki problem na stranici, na internetu vjerojatno postoji objašnjenje kako problem otkloniti zahvaljujući velikoj zajednici web dizajnera, programera i drugih korisnika koji nesebično razmjenjuju svoja znanja i iskustva.

Prijava korisnika u WordPress

Da biste ušli “ispod haube” svoje web stranice i krenuli s radom potrebno je prijaviti se u WordPress. Za prijavu u WordPress potrebno je upisati adresu (URL) web stranice i dopisati /wp-admin. Dakle, URL treba izgledati ovako: vaša-domena.hr/wp-admin. Upisivanjem ovog URL-a u adresnu traku preglednika doći ćete na stranicu za prijavu korisnika u WordPress.

Nadzorna ploča – Dashboard

Nakon prijave u WordPress CMS sustav doći ćete na glavnu administracijsku stranicu vaše web stranice, odnosno nadzornu ploču ili dashboard. Na traci pri vrhu nadzorne ploče s lijeve strane nalazi se naslov (naziv) vaše web stranice, a klikom na naslov prikazat će se naslovnica vaše stranice. Kad se nađete na naslovnici, slobodno možete pregledavati i sve ostale stranice, odnosno promjene koje ćete unositi, a da bi to bilo što jednostavnije dati ćemo vam jedan mali savjet. Otvorite web stranicu u novoj kartici desnim klikom miša na naslov stranice s gornje lijeve strane. Primjerice, ako uređujete objavu ne ćete se morati stalno prebacivati iz “backenda” u “frontend” već jednostavnim osvježavanjem stranice u drugoj kartici možete vidjeti promjene koje ste unijeli. Tako ćete uštedjeti vrijeme potrebno za uređivanje ili dodavanje sadržaja.

U desnom kutu, nasuprot naslovu web stranice, možete vidjeti svoje korisničko ime s kojim ste prijavljeni u WordPress. Prelaskom miša otvorit će se padajući izbornik s opcijama za odjavu i uređivanje profila korisnika. Odmah ispod korisničkog imena u gornjem desnom kutu vidjet ćete i dva gumba za opcije zaslona i pomoć. Klikom na “opcija zaslona” otvorit će se prozor gdje možete odabrati sadržaj koji će se prikazati na nadzornoj ploči. Opcije za odabir ovise o tome na kojoj stranici u administraciji se trenutno nalazite.

Glavni izbornik

S lijeve strane nalazi se glavni izbornik administrativnog sučelja. Tu su sve opcije za ažuriranje web stranice, njenog sadržaja, dodataka, tema web stranice, konfiguraciju i sl. Prelaskom kursora iznad popisa opcija otvaraju se dodatne pripadajuće opcije pojedinih stavki (ako postoje).

Glavne stavke izbornika WordPress CMS sustava su:

Nadzorna ploča

Nadzorna ploča je početna stranica administracijskog sučelja WordPressa

Objave

Ovdje se otvaraju dodatne opcije, a možete kreirati nove objave, nove kategorije objava, urediti oznake objava ili otvoriti popis svih postojećih objava.

Medijski zapisi

Ova stavka izbornika služi za unos novih slika, video zapisadokumenata, i sličnih datoteka, a popisu medijskih zapisa možete pristupiti klikom na “zbirku”.

Stranice

Ovdje možete kreirati nove ili ažurirati postojeće statične stranice.

Komentari

Unutar ove stavke možete uređivati komentare koje korisnici ostavljaju na stranicama ili objavama.

Izgled

Ova stavka omogućuje kontrolu nad izgledom web stranice. U izborniku koji se otvara na prelazak miša, možete upravljati temama, widgetima, izbornicima svoje web stranice ili urediti datoteke WordPressa, (to ne preporučamo jer biste mogli napraviti više štete nego koristi s obzirom da je za uređivanje tog dijela potrebno veće znanje.)

Dodaci

Ovdje možete instalirati WordPress dodatke, tzv. plugin-ove kojima možete dodati nove funkcije web stranici. Ovdje također možete aktivirati, deaktivirati ili brisati dodatke.

Korisnici

Ovdje možete vidjeti popis postojećih korisnika koji su registrirani u WordPress. Kao administrator web stranice možete dodavati nove korisnike i dodjeljivati im uloge. Npr. možete dodati autora koji će onda imati manje opcija u ovom izborniku, odnosno samo one opcije koju su autoru potrebne za kreiranje sadržaja.

Alati

Unutar ove stavke imate pristup različitim alatima. Možete ubacivati podatke na vašu web stranicu, ili napraviti izvoz postojećih. Od WordPress verzije 5.0 dodana je i nova stavka “Zdravlje web stranice” gdje možete vidjeti upozorenja odnosno prijedloge za popravke kako bi WordPress funkcionirao što bolje.

Postavke

Postavke služe za konfiguraciju web stranice. Ovdje možete unijeti naziv vaše web stranice i URL adresu, gdje će se pojavljivati vaše objave, dozvoljavate li posjetiteljima komentiranje objava i brojne druge postavke. Najčešće, ove postavke nije potrebno mijenjati kada ih dizajner jednom postavi. Na dnu glavnog izbornika nalazi se link “zatvori izbornik”. Klikom na njega umjesto cijelog izbornika ostat će samo ikone. Ponovnim klikom na ikonu glavni izbornik će se vratiti u normalno stanje. Važno je napomenuti kako su ovdje objašnjene osnovne stavke glavnog izbornika, a instalacijom dodataka WordPressu popis glavnog izbornika će se proširiti. Neki od instaliranih dodataka imat će svoje posebne stavke u izborniku ili će se nalaziti unutar stavki poput “alati“, “postavke” ili negdje drugdje. To isključivo ovisi o instaliranom plugin-u. Isto tako neke teme imaju svoje posebne stavke u glavnom izborniku.

Stranice i objave

Sadržaj WordPress web stranice podijeljen je na dva osnovna oblika – stranice i objave. Stranice se koriste za sadržaj koji se rijetko mijenja, a tipičan primjer su stranice “o nama”, “usluge” i sl. Objave su članci unutar blogova i mnogim korisnicima WordPressa služe za objavljivanje nekih novosti ili kao u slučaju ove objave koju čitate, upute za korištenje WordPressa.

Objave

U glavnom izborniku s lijeve strane, odabirom stavke “objave“, prikazat će vam se popis objava na vašoj web stranici poredan kronološkim redoslijedom. Prelaskom po prikazanim objavama na lijevoj strani, ispod naslova objave, prikazati će se dodatne opcije – uredi, brzo uređivanje, obriši i pregled, a moguće su i dodatne stavke koje će se pojaviti ako imate instaliran dodatak za vizualno uređivanje, kao što je WP Bakery plugin.

Značenje opcija koje se pojavljuju ispod naslova objave prelaskom kursora

 • Uredi – Omogućuje se uređivanje odabrane objave. U uređivač objave možete ući i klikom na naslov.
 • Brzo uređivanje – Omogućava brzo uređivanje osnovnih informacija odabrane objave, kao što su naslov, slug, datum, autor objave, postavljanje lozinke, odabir kategorije objave i promjena statusa objave. Status objave može biti skica, objavljeno ili čeka recenziju.
 • Smeće – Brisanje odabrane objave, odnosno premještanje u smeće. Objavu možete vratiti iz smeća, ali ako je obrišete iz smeća bit će trajno obrisana.
 • Pregled – Ovdje možete vidjeti prikaz određene objave, čak i ako ona još nije objavljena.

Pored svake objave s lijeve strane nalazi se mali kvadratić za označavanje. Označavanjem više objava možete koristiti “grupne radnje” koje vam omogućuju grupno uređivanje ili brisanje. Objave možete i filtrirati koristeći padajući izbornik iznad popisa objava. Uz pomoć filtera možete olakšati pronalaženje objava po mjesecima ili kategorijama. Gumb “opcije prikaza” u gornjem desnom kutu nudi opcije prikaza objava.

Stranice

Klikom na stavku “stranice” otvara se popis svih stranica. Kod stranica ima manje podataka nego kod objava. Nema kategorija, oznaka i sl., a većina opcija koje smo objasnili za objave, odnose se i na stranice.

Dodavanje sadržaja na WordPress web stranicu

WordPress CMS sustav omogućuje lako dodavanje sadržaja na web stranicu, bez obzira radi li se o novoj objavi ili novoj stranici jer je postupak gotovo identičan. Razlika je u tome što objave možemo smjestiti u određenu kategoriju i dodati oznaku ili tag, a stranice tih opcija nemaju. Razlika između kategorija i oznaka je u tome što kategorije omogućuju hijerarhijsko grupiranje objava, a oznake povezuju slične objave bez obzira na dodijeljenu kategoriju.

Dodavanje nove stranice

U glavnom izborniku odaberite stavku “stranice”, odnosno “dodaj novu”. Klikom na poveznicu “dodaj novu” otvorit će se stranica gdje je potrebno unijeti sadržaj nove stranice.

Permalink – URL stranice koju dodajete

Prije unosa sadržaja upišite naslov u odgovarajuće polje na vrhu stranice. Uneseni naslov će poslužiti za kreiranje poveznice na stranicu ili objavu koju kreirate. Ako ne unesete naslov prije dodavanja sadržaja, “permalink” će biti broj, što nije dobro za SEO, ako tako ostane. Permalink  se nalazi odmah ispod polja za naslov i možete ga promijeniti klikom na gumb “edit“ s desne strane.

Dodavanje nove objave

Za dodavanje nove objave na izborniku odaberite “objave” i podstavku “dodaj novu”. Izgled ekrana je gotovo identičan onome za dodavanje nove stranice i sve što smo napisali za dodavanje stranice vrijedi i za dodavanje novih objava.

Dodavanje sadržaja sa vizualnim uređivačem

Da bi vam unos novog sadržaja bio što jednostavniji koristite vizualni uređivač. Pisanje teksta slično je Microsoft Word programu, a jednostavno možete i dodavati slike, urediti njihovu veličinu i poziciju itd. U traci iznad bijelog prostora za unos sadržaja poredane su ikone za uređivanje teksta. Prelaskom kursora preko ikona pojavljuje se naslov ikone koji će vam pomoći da shvatite značenje ikona. Na vrhu uređivača, s desne strane, nalaze se dva gumba “visual” i “text“. Pritiskom na njih mijenja se način uređivanja između vizualnog uređivača i HTML uređivača. “Text”, odnosno HTML uređivač omogućava uređivanje u HTML kôdu, stoga nije dobar za korisnike web stranice jer je za uređivanje sadržaja na ovaj način potrebno poznavati HTML kôd. Ako znate “kodirati”, slobodno…

Dodavanje slika i drugih medijskih zapisa u WordPress CMS sustav

U WordPressu slike možete dodati na više načina. Jedan način je da sliku ili više njih učitate u zbirku medija, pa ih ubacujete u tekst objave ili da sliku učitavate i umetnete u tekst dok na njemu radite. Ako sliku učitavate u WordPress jednu po jednu dok pišete sadržaj za objavu, postavite kursor na mjesto u sadržaju gdje želite umetnuti sliku i kliknite na gumb “Dodaj medijski zapis” ili “Add media“, koji se nalazi na vrhu s lijeve strane. Otvorit će se zbirka medija gdje možete odabrati već učitanu fotografiju, a ako je trebate učitati, s lijeve strane skočnog prozora odaberite karticu “prijenos zapisa“. Zatim slijedite upute za prijenos zapisa.

Opcije za uređivanje slika

Nakon učitavanja slike u objavu, odnosno tekst, klikom na nju pojavit će se opcije za uređivanje slike. Sliku možete poravnati, lijevo, desno ili u centar u oblačiću koji će se pojaviti iznad slike, a za dodatno uređivanje slike, kliknite na ikonu olovke u oblačiću otvorit će se skočni prozor pod nazivom “detalji slike”. Tamo možete dodati ALT tekst, dodati natpis, odabrati poravnanje, a u naprednim opcijama dodati poveznicu na sliku, atribut, CSS klasu i sl.

Detalji privitka koje možete dodati slici: ALT tekst, naslov slike, natpis, opis

Podaci o slici prikazuju se na desnoj strani prozora “zbirka medija”. Uz sliku, prikazuje se naziv datoteke, datum učitavanja i veličina slike. Ispod možete promijeniti naslov slike, Alt tekst (značajno za SEO) i opis slike. Također možete odabrati poravnanje slike u odnosu na tekst, dodati poveznicu i odabrati veličinu slike

 • Alt tekst – U početku, ALT tekst je bio namijenjen slabovidnim osobama koji koriste čitač teksta da saznaju što se prikazuje na slici. Kako pretraživači (Googe i ostali) ne mogu „čitati“ slike ALT tekst koristan je i za SEO optimizaciju stranice.
 • Naslov – Naslov se prikazuje kada mišem pređemo preko slike.
 • Natpis – Kratki opis slike vidljiv na stranici. Obično se prikazuje ispod slike.
 • Opis – Obično ovaj sadržaj nije vidljiv, a služi za malo širi opis slike.
Ispod sekcije “detalji privitka“, nalaze se “postavke prikaza privitka“, gdje možete odabrati poravnanje, a u padajućem izborniku “poveznica za” odabrati poveznicu na sliku. Kada se neka slika učita, WordPress napravi nekoliko kopija originalne slike u različitim veličinama. Možete odabrati veličinu slike u padajućem izborniku. Na kraju, pritisnite gumb “unesi u stranicu” i slika će biti tamo gdje ste postavili kursor!

Postavljanje istaknute slike

WordPress CMS sustav omogućuje postavljanje istaknute slike za stranicu ili objavu. Istaknuta slika je “glavna slika” i ona će predstavljati određenu stranicu ili objavu, a način njenog prikaza ovisi o dizajnu web stranice. Istaknutu sliku možete dodati s desne strane ekrana.

Postavljanje istaknute slike je jako slično kao i dodavanje slike na stranicu ili objavu. Ako se slika koju želite koristiti kao istaknutu još ne nalazi u galeriji, možete je prenijeti s računala slijedeći upute na ekranu. Nakon što prenesete željenu sliku možete urediti naziv slike, ALT tekst i ostalo. Nakon unosa svih detalja privitka, odnosno slike, kliknite na gumb “postavi istaknutu sliku” i odabrana slika će se prikazati u desnom “sidebaru”.

Ubacivanje galerije u WordPress

WordPress CMS sustav ima vlastitu galeriju za slike koja omogućava jednostavno ubacivanje slika na stranicu ili objavu. Za kreiranje galerije fotografija u objavi, potrebno je postaviti kursor na željeno mjesto i pritisnuti gumb “dodaj medijski zapis“. Prikazat će se prozor kao i kod dodavanja slika u objavu.  Kliknite na link “kreiraj galeriju” u izborniku na lijevoj strani i nakon toga odaberite slike koje želite dodati u galeriju. Možete izabrati već postojeće slike ili prenijeti slike sa računala (kliknite na “prijenos zapisa” i zatim na gumb “odaberi zapise”). Nakon odabira slika kliknite na gumb “kreiraj novu galeriju” na dnu prozora.

Redoslijed slika u WordPress galeriji

U novome okviru “uredi galeriju” prikazane su sve odabrane slike. Redoslijed slika promijenite tako da povučete sliku lijevo ili desno i otpustite na mjesto na kojem želite da bude. Možete dodati “natpis“, odnosno opis ispod svake slike. Klikom na sliku možete dodavati detalje poput Naslova, Alt teksta i ostalo. Ugrađena galerija slika prilično je jednostavna pa nema velik broj opcija za uređivanje. Opcije su:

 • Poveznica za – Ova postavka određuje što će se prikazati posjetitelju kada klikne na umanjenu sliku unutar galerije. Ako postavite na “stranica privitka” slika će se prikazati na novoj stranici u WordPressu. “Medijski zapis” prikazuje punu veličinu slike sa mogućnošću pregleda i ostalih slika u galeriji. Treća opcija je “nijedno”, što znači da kada kliknete na određenu sliku na stranici ništa se ne događa. S obzirom da je cilj postaviti galeriju na stranicu, odaberite poveznicu za medijski zapis.
 • Stupci – Ova postavka određuje u koliko stupaca će se prikazivati slike u galeriji (thumbnail – umanjene sličice) na web stranici. Ova postavka također ovisi o temi web stranice, odnosno dizajnu pa postoji mogućnost da se kod određenog broja stupaca, sličice ne prikazuju kako treba te je potrebno dodatno prilagođavanje.
 • Nasumičan redoslijed – Kao što i sam naziv govori, ako je odabrana ova opcija redoslijed slika je različit kod svakog pregleda stranice.
 • Veličina – Odabir veličine slika u galeriji.

Upute za dodavanje linkova (poveznica)

HTML linkovi se obično razlikuju od ostalog teksta (npr. mogu biti podcrtani ili druge boje), a njihov izgled uglavnom ovisi o dizajnu stranice. Dodavanje linkova je, kao i sve drugo u WordPressu – jednostavno. Označite tekst koji želite pretvoriti u link i kliknite na ikonu “unesi/uredi poveznicu“. Prikazat će se mali prozor u koji možete unijeti URL linka. Ako unesete link bez ‘http://’ WordPress će automatski dodati taj dio, npr. ako unesete ‘facebook.com’ WordPress će to automatski ispraviti u ‘http://facebook.com’. Nakon unosa linka jednostavno kliknite na prikazanu plavu ikonu, odnosno “Enter” kako bi spremili promjene. Ako ne označite tekst prije nego ste kliknete na ikonu “unesi/uredi poveznicu” kao tekst poveznice koristit će se uneseni URL. Poveznicu prema nekoj od postojećih stranica ili objava možete unijeti i na način da u prozorčić za unos URL-a upišete naziv stranice. Odaberite stranicu s popisa i pritisnite “Enter”. Za dodatne opcije linka kliknite na link i zatim na ikonu zupčanika s desne strane skočnog prozora. Otvorit će se novi prozor gdje možete promijeniti URL, postaviti otvaranje poveznice u novoj kartici, urediti tekst poveznice ili pretražiti postojeće stranice i odabrati stranicu na koju želite da poveznica vodi.

Spremanje i objavljivanje sadržaja

Kada završite s uređivanjem sadržaja stranice ili objave, možete spremiti stranicu kao skicu, zakazati objavljivanje u određeno vrijeme ili objaviti odmah. Ako želite spremiti stranicu kao skicu i kasnije dovršiti uređivanje, kliknite na gumb “spremi skicu” koja se nalazi pri vrhu stranice s desne strane. Ako kliknete na “objavi“, stranica će biti objavljena i vidljiva posjetiteljima. Ako želite provjeriti je li sve u redu prije objavljivanja kliknite na gumb “predpregled“. Na panelu desno od sadržaja pod opcijom “vidljivost” možete odrediti kome će objava ili stranica biti dostupna.

 • Kada završite s uređivanjem sadržaja stranice ili objave, možete spremiti stranicu kao skicu, zakazati objavljivanje u određeno vrijeme ili objaviti odmah. Ako želite spremiti stranicu kao skicu i kasnije dovršiti uređivanje, kliknite na gumb “spremi skicu” koja se nalazi pri vrhu stranice s desne strane.
 • Ako kliknete na “objavi“, stranica će biti objavljena i vidljiva posjetiteljima. Ako želite provjeriti je li sve u redu prije objavljivanja kliknite na gumb “predpregled“.
 • Na panelu desno od sadržaja pod opcijom “vidljivost” možete odrediti kome će objava ili stranica biti dostupna.

Kategorije objava

Kategorije služe za grupiranje objava. Standardna kategorija je “nekategorizirano” i sve objave će se automatski nalaziti u toj kategoriji ako ne odabere novu kategoriju ili ne promijenite standardnu kategoriju u glavnom izborniku: Postavke > Pisanje. Kategorije možete kreirati unutar izbornika “kategorije“, ali možete dodati novu kategoriju i kod samog uređivanja pojedine objave (u panelu s desne strane). Kada u izborniku odaberete “kategorije” prikazat će vam se popis svih postojećih kategorija. Te iste kategorije se prikazuju i u desnom panelu prilikom uređivanja pojedine objave, zajedno sa linkom “dodaj novu kategoriju” gdje također možete kreirati novu kategoriju i dodati objavu u nju.

Upute za dodavanje nove kategorije

Da biste dodali novu kategoriju ispunite odgovarajuća polja s lijeve strane sekcije “dodaj novu kategoriju”:

 • Naziv kategorije – naziv kategorije koji će se prikazivati na vašoj stranici
 • Slug – URL verzija naziva kategorije koju WordPress sam napravi pa možete ostaviti prazno
 • Matična kategorija – kategorije za razliku od oznaka imaju hijerarhiju. Možete npr. unutar kategorije “Prva kategorija” napraviti i nekoliko potkategorija.
 • Opis kategorije – Nije obavezno, a možete unijeti opis kategorije.
Kada dodate novu kategoriju i kliknete na gumb “dodaj novu kategoriju”, pojaviti će se na popisu kategorija. Kada kursorom prijeđete preko kategorije ispod naziva će se pojaviti nekoliko linkova za uređivanje:
 • Uredi – omogućava uređivanje imena kategorije, nadređene kategorije i opisa.
 • Brzo uredi – omogućava brzo uređivanje naziva kategorije i sluga.
 • Obriši – brisanje sa popisa kategorija.
 • Pregled – Prikaz svih objava koje se nalaze unutar kategorije.
Ako želite istodobno obrisati više kategorija označite polja ispred naziva tih kategorija i u padajućem izborniku “grupne radnje” odaberite “obriši” i nakon toga pritisnite gumb “primijeni“. Na ovaj način automatski će se trajno obrisati sve odabrane kategorije. Brisanjem kategorije ne brišu se i objave koje su se nalazile u kategorijama. Objave koje su se nalazile samo u izbrisanim kategorijama biti će dodane u standardnu kategoriju (izvorno je to kategorija “nekategorizirano“.)

Dodavanje kategorije unutar objave

Dodavanjem kategorija kada uređujemo neku objavu automatski će dodijeliti te kategorije vašoj objavi. Kada uređujemo objavu panel Kategorije nalazi se neposredno ispod panela Objavi, ali to može biti i drugačije u zavisnosti od teme koju koristimo. Ako objavu želimo dodati u neku od postojećih kategorija jednostavno označimo kvadratić ispred naziva kategorije.

Ako želite napraviti novu kategoriju i odmah je dodati novoj objavi kliknite na link “+ Dodaj novu kategoriju” i u polja koja se pojave unesite naziv nove kategorije. Novu kategoriju možete postaviti i kao potkategoriju tako da odaberete “matičnu kategoriju“. Klikom na gumb “dodaj novu kategoriju” vaša objava će automatski biti dodana u tu kategoriju.

Oznake (tagovi)

Oznake su ključne riječi koje označavaju važne informacije u objavi (nazive, sadržaj i sl.) i mogu se ponavljati i u drugim objavama. Za razliku od kategorija, oznake nemaju hijerarhiju i nisu povezane s drugim oznakama. Oznake, kao i kategorije mogu biti dodane samo objavama. Slično kao i kod kategorija, oznake se mogu dodati objavama na dva načina. Možete ih dodati prilikom pisanja nove objave ili izborom opcije “oznake” u glavnom izborniku WordPress CMS administracijskog sučelja. Ako dodate novu oznaku dok pišete objavu, biti će automatski dodijeljena toj objavi. Ako oznaku dodate korištenjem glavnog izbornika, ta oznaka će biti dodana na popis oznaka u panelu s desne strane te ju je onda potrebno samo označiti da biste je dodijelili objavi.

Upute za uređivanje fotografija u WordPressu

WordPress CMS sustav ima ugrađen alat za uređivanje fotografija s kojim možete promijeniti veličinu fotografije, obrezati je i sl. Ovaj alat je posebno važan za većinu klijenata koji u svoje objave o održanim sastancima, tribinama i sl. umeću fotografije s mobitela ili neobrađene fotografije s fotoaparata, koje su nepotrebno velike i takve nisu najbolje rješenje jer narušavaju SEO optimizaciju. Ovim alatom u nekoliko koraka možete smanjiti fotografiju na veličinu koja je potrebna za mjesto gdje je želite umetnuti i tako smanjiti težinu na svega nekoliko kilobajta.

Ako kliknemo na gumb Uredi sliku dok koristimo način pregleda zbirke medija Popis medijskih zapisa, naša stranica će izgledati nešto drugačije nego kod Tabličnog pregleda. Uz gumbe za osnovno uređivanje slike u ovome prikazu vidimo i značajke slike kao što su veličina datoteke i dimenzije. Također možemo promijeniti Okvir, Alternativni tekst i Opis.

Promjena veličine slike

Ako želite promijeniti veličinu slike jednostavno upišite nove dimenzije u odgovarajuća polja i pritisnite na gumb “dimenzioniranje”. Upisivanje u prvo polje za širinu slike, automatski se u drugom polju izračunava visina slike i tako zadržava originalna dimenzija fotografije.

Obrezivanje slike

Ako želite izrezati sliku u određenom omjeru širine i visine (npr. 1:1, kvadratni oblik ili 16:9) postavite željene vrijednosti u polja “omjer stranica”. Nakon toga možete držeći pritisnutu tipku ‘Shift key‘ (tipka sa okomitom strelicom na tipkovnici) povećati ili smanjiti odabrano, bez remećenja dimenzija. Kad god mijenjate odabrano područje za izrezivanje povlačenjem kvadratića u kutovima promijenit će se vrijednosti u poljima “selekcija“. Kada ste zadovoljni sa odabranim područjem kliknite na gumb za izrezivanje odmah iznad slike s lijeve strane, kako bi izrezali sliku na željenu veličinu. Za spremanje promjena pritisnute gumb “spremi”.  Za vraćanje na stranicu Zbirka medija kliknite gumb “ažuriraj“. Ako želite vratiti originalnu sliku, kliknite ponovno na gumb “uredi sliku” kako bi se vratili na uređivač slike. Pojavit će se novi link “vrati originalnu sliku”, odmah ispod linka “dimenzioniraj sliku“. Kliknite na taj link i zatim na gumb “vrati sliku“, kako bi poništili izmjene i vratili originalnu sliku.

WordPress komentari

S WordPress komentarima smo se već do sada bar djelomično upoznali. U komentarima čitatelji mogu iskazati svoje mišljenje o objavi ili jednostavno žele pohvaliti autora za dobro napisanu objavu. Komentari nam mogu biti i korisni jer ih možemo koristiti za „linkanje“ povezanih objava, omogućavaju nam interakciju s korisnicima i povratne informacije korisnika.

Klikom na poveznicu „Komentari“ prikazuje se popis svih komentara u svim objavama ili stranicama te ih tamo možete kontrolirati, odnosno brisati, označavati kao „spam“ ili odgovarati na njih.

Kako u potpunosti onemogućiti komentare u WordPressu

Kada mišem prijeđemo preko određenog komentara na popisu, ispod naziva komentara pojavljuju se slijedeći linkovi:

 • Odbaci/Odobri – Omogućava nam da prekinemo prikazivanje komentara na našoj web stranici. Ukoliko je komentar već bio odbačen, ovdje ga možemo odobriti za prikazivanje.
 • Odgovori – Omogućava nam odgovaranje na komentar.
 • Brzo uredi – Omogućava nam brzo uređivanje imena autora komentara, email ili URL adrese, kao i aktualnog komentara.
 • Uredi – Klikom na „uredi“ ulazimo u komentar gdje nam je omogućeno kompletno uređivanje komentara – imena autora komentara, email ili URL adrese, kao i aktualnog komentara. Također nam omogućava da označimo komentar kao Odobren, Na čekanju ili Spam, odnosno da promijenimo datum i vrijeme objave komentara.
 • Spam – Omogućava nam da komentar označimo kao Spam.
 • Smeće – Omogućava nam da komentar označimo kao Smeće. Kada je komentar u Smeću možemo ga povratiti ako smo ga greškom prebacili u Smeće ili ga možemo trajno izbrisati.

Ukoliko želimo promijeniti status više komentara odjednom, trebamo označiti kvadratiće lijevo od naziva komentara te odabrati sa popisa Grupne radnje željeni status – Odbaci, Prihvati, Označi kao spam ili Prebaci u smeće.

Nakon odabira, kao i za sve ostalo potrebno je kliknuti na gumb Primijeni.

Odgovaranje na WordPress komentare

Ako želimo odgovoriti na nečiji komentar u jednoj od naših objava, jednostavno kursorom prijeđemo preko komentara na popisu i kliknemo na link Odgovori. Otvorit će se polje za uređivanje ispod komentara gdje možete upisati vaš odgovor na komentar.

Uređivač teksta kod pisanja odgovora je sličan uređivaču u objavama što smo detaljnije objasnili u prvom dijelu uputa za korištenje WordPress CMS sustava. Na vrhu su gumbi koji omogućavaju osnovno HTML oblikovanje teksta.

Kada smo napisali odgovor na željeni komentar kliknemo na gumb Odgovori. Ako u međuvremenu ipak odustanemo od pisanja komentara kliknemo na gumb Odustani te napustimo uređivanje.

Uređivanje WordPress komentara

WordPress CMS sustav omogućuje uređivanje komentara na dva naćina, a to je „uredi“ što otvara komentar u novom prozoru i „brzo uređivanje“ što otvara padajući prozorčić za uređivanje komentara.

Brzo uređivanje

Kod brzog uređivanja možemo izmijeniti komentar, ime autora te email i URL a adrese.

Uređivanje komentara u WordPressu

Kada kliknemo na gumb “Uredi” otvorit će se uređivač na novoj stranici. Slično kao i kod Brzog uređivanja možemo izmijeniti komentar te ime, email i URL adresu autora. Opcija Uređivanje daje nam mogućnost da postavimo status komentara i promijenimo datum i vrijeme. Statusi komentara mogu biti Odobren, Na čekanju i Spam. Isto tako možemo premjestiti komentar u Smeće, tako da kliknemo na link Premjesti u smeće.

Mogu se promijeniti datum i vrijeme kad je komentar poslan na način da kliknemo na link Uredi neposredno uz datum i vrijeme. Otvorit će nam se okvir sa nekoliko polja za unos novog datuma i vremena objave. Nakon promjena kliknemo na gumb OK za spremanje, a kad završimo s uređivanjem kliknemo na gumb Ažuriraj kako bi spremili promjene.

Odobravanje i neodobravanje komentara

Ako na stanici uočimo komentar koji iz određenih razloga želimo ukloniti, prijeđemo pokazivačem preko komentara te kliknemo na gumb Odbaci.  Sa time smo onemogućili neželjeni komentar koji će se zatim prikazati zajedno sa ostalim odbačenim komentarima sa drugom bojom pozadine i isto će imati crvenu okomitu crtu lijevo od naziva komentara. Kada pokazivačem prijeđemo preko odbačenog komentara umjesto gumba Odbaci, prikazat će se gumb Prihvati.

Označavanje komentara kao Spam ili Smeće

Ukoliko smo dobili komentar koji predstavlja spam komentar (spam komentare možemo usporediti sa spam emailovima,  to su komentari koji nemaju za stvarni cilj da izraze svoje mišljenje o članku) možemo ga označiti tako da pokazivačem prijeđemo preko komentara i kliknemo na gumb “Spam”.

Spam komentari WordPress CMS sustav

Na vrhu stanice komentara prikazani su filteri komentara koji u zagradama prikazuju broj komentara u određenoj kategoriji. Ukoliko želimo nešto trajno izbrisati, kliknemo na gumb Smeće /Obriši smeće. Ili, ako se radi o spam komentarima, Spam/Obriši spam.

Također možete izbrisati pojedinačni spam komentar na način da kliknete na gumb Trajno izbrisati, koji se pojavi kada pokazivačem prijeđemo preko komentara.

Ukoliko na popisu imamo komentar koji je označen kao spam a on to nije, možemo prilikom prelaska pokazivača preko komentara kliknuti na gumb Nije spam. U slučaju da imamo više takvih komentara idemo na Grupne radnje gdje označimo komentare koji nisu spam te kliknemo na gumb Primjeni.

Izgled – WordPress teme

Kada u izborniku kliknemo na stavku Izgled otvoriti će nam se ekran Teme. Tema za WordPress koju koristimo uvijek se nalazi na prvom mjestu, sve ostale teme su instalirane, ali nisu u upotrebi sve dok jednu od njih ne odaberemo. Kada želimo promijeniti temu, prelazeći pokazivačem preko odabrane WordPress teme pokazati će nam se “Pretpregled uživo”. Kada je pretpregled aktivan možete se slobodno kretati po web stranici i pregledavati pojedine stranice te vršiti određene izmjene u izgledu.

Ako se odlučimo za određenu temu, kliknemo na gumb Spremi i aktiviraj koji se nalazi u gornjem lijevom kutu ekrana ako se nalazimo u pretpregledu ili jednostavno kliknemo na gumb “Aktiviraj” koji se pojavljuje kada pokazivačem prelazimo preko tema na ekranu.

Ako želimo vidjeti više detalja o nekoj WordPress temi, prijeđemo pokazivačem preko umanjene slike teme (thumbnail) i kliknemo na gumb “Detalji teme”. Pojavit će se skočni prozor koji će prikazati veću sliku sa opisom teme i drugim detaljima. Iako postoje standardne teme koje su već instalirane kada smo instalirali WordPress, mnogi ljudi skidaju neku od dostupnih besplatnih ili plaćenih tema koje odgovaraju njihovoj web stranici. Jedno od najboljih mjesta na kojima možete započeti traženje je službeni WordPressov direktorij tema.

Teme za WordPress

Pretpregled i prilagodba teme

Za vrijeme pretpregleda uživo, uz pretpregled teme možemo i prilagoditi različite opcije teme koju pregledavamo. Opcije direktno ovise o pojedinoj temi. Sve dok ne pritisnemo gumb Spremi i objavi, promjene neće biti spremljene i primijenjene na našu web stranicu.

Dodavanje nove teme

Novu temu možemo dodati na našu web stranicu direktno iz administracije WordPress CMS sustava. Na vrhu stranice Teme, nalazi se gumb Dodaj novu. Nakon što smo kliknuli gumb Dodaj novu, prikazat će nam se okvir Dodaj teme.

Okvir Dodaj teme omogućava nam traženje i instaliranje tema direktno sa službenog WordPressovog direktorija tema. Možemo se koristiti linkovima na vrhu stranice kako bi filtrirali rezultate i vidjeli Istaknute teme, Popularne teme ili Najnovije teme. Kliknite na link Istaknute teme kako bi filtrirali rezultate na ove teme. Isto tako možemo filtrirati rezultate prema osobinama – Razmještaj, Mogućnosti i Naslov.

Na stranici Dodaj teme također imate opciju ručnog prenošenja teme na vašu web stranicu. Za prenošenje teme sa svog računala kliknite gumb na vrhu stranice Prenesi temu.

Odaberite zip datoteku vaše teme na računalu klikom na gumb Pretraži… Nakon što kliknete gumb Instaliraj, vaša tema će se automatski prenijeti i instalirati na vašu web stranicu. Nakon toga imat ćete opciju pretpregleda teme, aktiviranja ili povratka na stranicu Teme.

Prilagodba WordPress web stranice

Koristeći se opcijom Prilagodi, možemo izmijeniti određene dijelove WordPress web stranice. Klikom na opciju u navigaciji Prilagodi prikazat će nam se opcije teme koje se mogu mijenjati. U zavisnosti od teme koju koristimo bit će manje ili više tih opcija.

Klikom na strelicu desno od naziva opcije otvorit će nam se panel sa različitim mogućnostima prilagodbe određenih stavki. Vidjet ćete da se neke od raspoloživih opcija također mogu promijeniti i unutar izbornika u administraciji web stranice. Na primjer, naziv teme i slogan (pod opcijom Identitet stranice) može se promijeniti i u izborniku Postavke > Opće postavke.

Prilagodba WordPress web stranice

Kako unosimo promjene na lijevoj strani ekrana za prilagodbu, automatski se vide promjene na desnoj strani pregleda stranice. Dok ne kliknemo gumb Spremi & Objavi ove promjene neće biti trajno spremljene na našoj web stranici. Ako bi htjeli vidjeti kako te promjene izgledaju na mobitelu ili tabletu, na dnu lijeve strane ekrana imamo ikone za odabir pregleda na različitim veličinama ekrana.

Widgeti

Widgeti (u hrvatskom jeziku ne postoji općepoznata riječ za ovaj pojam pa ćemo koristiti engleski izraz) su posebni dijelovi sadržaja koji se mogu smjestiti u posebna područja ovisno od teme koju koristimo. Iako se ova područja za widgete često nazivaju ‘bočne trake’ (eng. Sidebar), ona se ovisno od teme koju koristimo mogu nalaziti bilo gdje na web stranici. Velik broj tema koristi područja za widgete u podnožju (Footer) web stranice. Postoji veliki broj Widgeta koji su automatski dodani sa instalacijom WordPressa, a koji nam omogućavaju dodavanje posebnog sadržaja na web stranicu. Možemo spomenuti samo nekoliko kao što su  Najnoviji komentari, Kategorije ili Prilagodljivi izbornik. Isto tako, možemo instalirati i nove widgete preko Dodataka (Plugin) čime dodajemo posebne funkcionalnosti web stranici.

U području “Dostupni widgeti” nalaze se svi widgeti koji su nam raspoloživi za dodavanje u područja za widgete. Kako bi widget dodali u željeno područje dovoljno je odabrati widget i prenijeti ga u željeno područje na desnoj strani ekrana. Kada smo prenijeli widget, on će se automatski otvoriti i omogućiti nam unos određenih postavki. Za spremanje kliknemo na gumb “Spremi”. Ukoliko želimo ukloniti widget iz nekog područja, ali da nam ostane dostupan za buduće korištenje, prenijet ćemo ga u područje na dnu lijeve strane ekrana “Neaktivni widgeti”. Ako želimo jednostavno izbrisati widget kliknemo na link “Obriši”. Mala strelica pored naziva određenog područja za widgete omogućava nam otvaranje i zatvaranje tog područja widgeta. Ako povućemo widget u područje koje je zatvoreno, ono će se automatski otvoriti.

Uređivanje izbornika

Ukoliko vaša tema podržava prilagodljive izbornike, možete ih mijenjati pod opcijom “Izbornici”. Izbornici mogu sadržavati poveznice (linkove) na stranice, objave, kategorije, prilagođene poveznice i druge vrste sadržaja.

Dodavanje novog izbornika

Ovisno o temi koju koristimo na web stranici, možemo imati jedan ili više navigacijskih izbornika. Ponekad imamo više izbornika u zaglavlju (Header)  web stranice, a možemo imati i izbornike u ‘sidebaru’ (lijevo i desno od glavnog sadržaja web stranice) te u podnožju (Footer) web stranice. Za dodavanje novog izbornika u administraciji prijeđemo pokazivačem preko stavke “Izgled” i kliknemo na link “Izbornici”. Isto tako možemo kliknuti na “Izgled” i nakon toga kliknuti na link “Izbornici”. Na prikazanom ekranu kliknite na link “Kreirajte novi izbornik”. Unesite Ime izbornika u prikazano polje i kliknite na gumb “Kreiraj izbornik” kako bi izradili novi izbornik.

Uređivanje postojećeg izbornika

Popis stavki u izborniku nalazi se na desnoj strani ekrana “Izbornici”. Ukoliko imamo više izbornika na web stranici isti će se prikazivati u obliku padajućeg izbornika na vrhu stranice. Izbornik koji želimo urediti odaberemo u padajućem izborniku i kliknemo na gumb “Odaberi”. Prikazat će se izborničke stavke odabranog izbornika.