Trajanje sesije google analytics

Zašto Google Analytics bilježi 0 sekundi trajanje sesije

Google Analytics dobar je alat za praćenje i analizu ponašanja posjetitelja web stranice. Pomaže nam u kombinaciji s drugim alatima bolje shvatiti rezultate SEO optimizacije i daje uvid u moguća poboljšanja. Međutim, zbunjuje kad statistika pokaže da je trajanje sesije korisnika 0 sekundi. Kako je moguće da se posjetitelj na stranici zadrži nula sekundi? Nije moguće! Pa, je li onda u pitanju greška ili stvarno netko ima sposobnost posjetiti stranicu i pobjeći unutar 0 sekundi? ?

Što znači trajanje sesije?

Trajanje sesije je vrijeme koje korisnik provede na stranici od prvog učitavanja stranice do posljednjeg učitavanja stranice. Dakle, sesija započinje učitavanjem web stranice kada se šalje i podatak Google Analytics-u o posjeti. Sesija završava odlaskom posjetitelja, ali odlaskom se ne događa nikakva akcija, ništa se ne učitava, stoga Google Analytics ništa niti ne bilježi.

U primjeru u nastavku, trajanje posjete iznosi 0 sekundi (0:00:00), unatoč tome što korisnik provede 45 sekundi na odredišnoj stranici:

Trajanje posjete na webu 0 sekundi

U sljedećem primjeru, trajanje posjete je samo 45 sekundi, a ne 90 sekundi. Zato što korisnik nije pokrenuo nikakva druga učitavanja na 2. stranici.

Trajanje posjete na webu

Posjetitelji web stranice se ipak ne zadržavaju tako kratko

Budući da GA zbog gore opisanog načina prikupljanja podataka ne mjeri trajanje sesije pouzdano, ne treba paničariti. Trajanje sesije ipak ne može biti 0 sekundi, mada to ne tješi puno kad ne možemo znati niti prosječno trajanje tih sesija. No, dobro! Što se može, važno da nije greška! ?‍♂️