Teorija boja i Shema boja 1

Ponekad dvije ili tri boje jednostavno dobro izgledaju zajedno. Ne možemo objasniti zašto, ali vidimo da je tako. Teorija boja je objašnjenje!

Svi bismo trebali razumjeti teoriju boja pogotovo ako radimo s bojama ili želimo kombinirati boje odjeće za veću šansu kod nekog komada u večernjem izlasku. Ako radite kao grafički dizajner ili dekorater interijera ili Web dizajner koji želi svoje stranice učiniti privlačnima morate razumjeti kontrast boja.

Razumijevanje teorije boja igra ogromnu ulogu u uspjehu svih dizajnera i brendova, velikih i malih. Zato, u nastavku pročitajte zašto neke boje izgledaju dobro zajedno i saznajte što je to teorija boja.

Teorija boja

Teorija boja temeljni je vodič kako možemo koristiti skladne boje i postići lijep i logičan rezultat.

Što je teorija boja?

Teorija boja je i znanost i umjetnost u dizajnu. Objašnjava kako ljudi tumače boju, kao i učinke koje boje imaju kada su u kontrastu ili uparene jedna s drugom. Teorija boja uključuje kotače boja, definicije, koncepte i primjene.

Kotač boja

Dok o boji razmišljamo kao o nečemu što se koristi u umjetnosti, kotač boja zapravo je nastao u znanosti; Sir Isaac Newton razvio je prvi kotač boja i objavio ga 1665. dok je proučavao bijelo svjetlo i refleksiju.

Evolucija kotača boja

Kotač boja - Color wheel

Newtonova teorija vezala je boje uz glazbene note. Ove su boje bile vezane i uz psihološke teorije, pa otuda poznati pojam: psihologija boja. Kako je tehnologija napredovala, nastala su dva kotača u boji: RYB i RGB.

RYB kotač

Kotač boja - RYB

RGB kotač

Kotač boja - RYB

RYB kotač boja je kotač koji koriste umjetnici jer se kombinacije na tom kotaču bolje primjenjuju na boje i druge, tiskane kombinacije boja. Primarne boje u ovom modelu su crvena, žuta i plava. Pojavom tiska u boji, crvena je zamijenjena magenta bojom; plava je zamijenjena cijan bojom; žuta je ostala žuta; a crna je dodana za stvaranje načina boje CMYK.

Drugi je RGB kotač u boji za korištenje na digitalnim medijima jer miješa boje koje su pozadinsko osvijetljene zaslona, kao što je monitor računala ili televizija. Primarne boje u ovom modelu su crvena, zelena i plava.

Sheme boja ili kombinacije boja

Postoji nekoliko veza između boja na kotaču boja. Te se veze nazivaju kombinacije boja ili sheme boja. Postoji šest shema boja s kojima bi s kojima ćemo se upoznati da ubuduće biramo boje koje se dobro slažu.

  • Jednobojni: sorte jedne boje
  • Analogno: boje jedna pored druge na kotaču boja
  • Komplementarne: boje na kotaču boja koje su jedna nasuprot jedna drugoj
  • Trijadno: tri boje koje su ravnomjerno raspoređene na kotaču boja
  • Split-komplementarno: dvije komplementarne sheme boja koje su jedna pored druge na kotaču boja
  • Tetradijski: dvije komplementarne sheme boja koje nisu jedna do druge na kotaču boja
Jednobojna kombinacija boja - Shema boja

Jednobojna (Monochromatic)

Analogna kombinacija boja - Shema boja

Analogna (Analogous)

Komplementarne boje - Shema boja

Komplementarne (Complementary)

Trijadne boje - Shema boja

Trijadne (Triadic)

Podijeljene komplementarne boje - Shema boja

Podijeljene komplementarne (Split Complementary)

Tetradijske boje - Shema boja

Tetradijski (Tetradic)

Primarne, sekundarne i tercijarne boje

Kotač boja sastoji se od dvanaest boja: tri primarne, tri sekundarne i šest tercijarnih.

Primarne boje

Primarne boje su tri boje na kotaču boja koje se ne mogu formirati miješanjem bilo koje druge boje. Crvena, žuta i plava su primarne boje na kotaču boja RYB, stoga njihovi inicijali čine naziv kotača.

Primarne boje - Teorija boja

Sekundarne boje

Sekundarne boje su jednostavno boje koje nastaju miješanjem bilo koje dvije primarne boje zajedno. Postoje tri moguće kombinacije koje se mogu napraviti, a time i tri sekundarne boje na kotaču boja.

Crvena + žuta = narančasta

Žuta + plava = zelena

Plava + crvena = ljubičasta

Sekundarne boje - Teorija boja

Tercijarne boje

Tercijarne boje su boje koje nastaju kada se kombiniraju primarne i sekundarne boje. Na kotaču boja nalazi se šest tercijarnih boja. Ove boje jednostavno su nazvane po svojim kombiniranim roditeljima.

Tercijarne boje - Teorija boja

Tople i hladne boje

Kotač boja može se podijeliti na mnogo načina, a upravo smo prošli preko tri načina. Dodatni način na koji se te boje mogu podijeliti je njihova temperatura. Toplina i hladnoća boja donosi različite osjećaje osobi koja gleda boju.

Tople boje često izazivaju osjećaj sreće i energije; hladne boje izazivaju osjećaj smirenosti i spokoja.

Tople boje variraju od crveno-ljubičaste do žute. Hladne boje se kreću od žuto-zelene do ljubičaste.

Tople boje

Tople boje

Hladne boje

Hladne boje

Ponekad nije tako jednostavno kao što se čini. Ovisno o kraju spektra određene boje na kojoj se nalazi, neke boje mogu postati tople ili hladne. Na primjer, crvena s više narančaste može izgledati toplije od crvene s naznakama ljubičaste i plave.

Dodatni pojmovi

Postoji nekoliko pojmova kada govorimo o teoriji boja koji mogu zbunjivati, ali ih je važno razumjeti.

Tercijarne boje - Teorija boja

Boja je izraz koji koristimo da opišemo Hue, Tint, Shade i Tone. Crvena je boja, svijetlo crvena je boja, tamno crvena je boja i tako dalje.

Nijansa se odnosi na cjelokupnu obitelj boja i porijeklo boje koju vidimo. U ovom primjeru, crvena je nijansa. Da stvari budu jednostavnije, nijanse su jedna od šest primarnih ili sekundarnih boja: crvena, narančasta, žuta, zelena, plava ili ljubičasta. Crna, bijela i siva nikada se ne nazivaju nijansama.

Temperatura se odnosi na bilo koju nijansu pomiješanu s crnom bojom. Nijansa će potamniti verziju izvorne nijanse.

Zasićenost se odnosi na bilo koju nijansu pomiješanu s bijelom bojom. To će posvijetliti boju, ali ne posvijetliti boju (iako se čini da je svjetlija). Nijanse su jednostavno isprana verzija izvorne nijanse.

Vrijednost se odnosi na bilo koju nijansu pomiješanu sa sivom bojom. Dodavanjem sive u nijansu smanjuje se intenzitet.

Zaključak

Boje su više nego lijepe, povezane su. Postoji razlog zašto neke izgledaju dobro zajedno, a neke druge ne i zašto se zbog jednih osjećate sretno, a zbog drugih tužno. Teorija boja je jednostavno vrijedno znanje koje svima nama tu i tamo, manje ili više, treba. Nadamo se da ste nešto naučili, a možete nam to pokazati i u komentaru na dnu stranice.