Tekst za web stranicu – kako napisati dobru objavu za blog?

Kako napisati kvalitetan tekst za web?

Već sigurno znate da za uspješan rast broja posjetitelja i veću vidljivost web stranice trebate početi pisati blog, ali napisati objavu odnosno tekst za web stranicu nije lakoKako napisati dobar tekst za web stranicu objasnit ćemo u nekoliko jednostavnih koraka.

Trebate pomoć u pisanju sadržaja za web?

Saznajte kako vam umjetna inteligencija može pomoći u stvaranju kvalitetnog sadržaja.

Korak 1: Planiranje teme za objavu na webu

Posve je normalno da pisanje objave za vaš blog može trajati nekoliko sati iako možete natipkati 90 riječi u minuti. Od ideje za objavu pa do objavljivanja sadržaja ponekad mogu proći dani ili čak tjedni. Važno je uzeti dovoljno vremena za planiranje prije nego počnete pisati objavu.

Mnogi novi blogeri preskaču planiranje, ali za kvalitetan sadržaj trebate sjesti i razmisliti o tome što ćete napisati, a ne na brzinu natipkati što vam padne na pamet. Razmišljajte o tome što ćete napisati i pokušajte shvatiti kako bi netko drugi reagirao na pročitano.

Kako napisati kvalitetan tekst za web stranicu ili objavu

Odaberite temu koja vas zanima

Hoće li objava biti čitljiva i čitana, ovisi o načinu pisanja. Ništa, ali baš ništa, ne može tako „ubiti“ objavu koliko to može manjak entuzijazma autora ili pak neznanje. Zato za početak odaberite temu koja će vam biti interesantna, o kojoj dosta znate i neće biti teško napisati dobru objavu.

To može biti opis vašeg proizvoda. Svoj proizvod vi vjerojatno najbolje poznajete, kao i načine na koje ga je najbolje koristiti, primijeniti itd. Ako pružate uslugu, tko može bolje od vas cijeniti to što radite? Opišite to, pohvalite svoju uslugu ili proizvod i objasnite čitatelju zašto je to što vi nudite najbolje.

Napravite strukturu objave

Dobar tekst za web nije posve lako napisati. Čak i profesionalni blogeri trebaju neku vodilju kako bi se držali teme dok pišu, a struktura sadržaja u tome može pomoći.

Struktura objave za web ne mora biti detaljna. Napravite strukturu objave „u grubo“, a za primjer ćemo uzeti ovu objavu koju sad čitate.

Primjer strukture teksta za web
  • Uvod – Uvod u temu, odnosno sažetak sadržaja objave.

  • Prvi dio – Planiranje objave

  • Drugi dio – Pisanje objave

  • Treći dio – Uređivanje objave

  • Četvrti dio – SEO Optimizacija objave

  • Peti dio – Zaključak

Svrha strukture objave

Svrha strukture objave je da vas podsjeti na detalje teme koju želite obraditi, na redoslijed ili neke ključne detalje unutar neke sekcije. Uz strukturu objave, lakše je ostati fokusiran na temu što će vam pomoći da skratite potrebno vrijeme za pisanje objave.

Dodatno istražite temu o kojoj pišete