Kad govorimo o indeksiranju web stranice u Google indeksu i indeksima drugih pretraživača, sitemap (mapa web stranice) je glavni dokument koji pretraživačima jasno govori što se na web stranici nalazi. Sitemap je datoteka koja sadrži informacije o stranicama, objavama, fotografijama i drugim datotekama, ali i informacije o vezama između sadržaja.

Pretraživači poput Google-a čitaju ovaj dokument kako bi efektivnije pretražili i indeksirali vašu web stranicu. Informacije u sitemap.xml datoteci govore pretraživaču koji dio sadržaja na stranici je važan, a daje i druge bitne informacije. Na primjer: kada je zadnji put neka stranica ažurirana, koliko često se sadržaj stranice mijenja ili na koje je jezike prevedena.

Upotrebom sitemap.xml datoteke pretraživaču možete dati informacije o duljini video zapisa, kategoriji i kojim uzrastima je video namijenjen. U mapu je osim video datoteka moguće uključiti i slike, i dati informacije o vrsti slike, temi slike ili navesti autora.

Održavanje web stranice

Usluga održavanja web stranice uključuje dva radna sata mjesečno!

Sitemap - mapa web stranice

Trebam li koristiti sitemap na svojoj stranici?

Mapa web stranice omogućuje pretraživačima da razumiju strukturu web stranice. Mapa daje informacije o tome što je na stranici važno i s tim informacijama uspješnije indeksira stranicu. Kao rezultat možete očekivati veću vidljivost u pretraživačima.

Ako se na stranici nalazi sitemap.xml datoteka, možemo očekivati da će uz SEO optimizaciju sadržaja Google znati što s vaše stranice treba ponuditi kao rezultat na upit korisnika. Dakle, odgovor je: Da, vaša web stranica treba sadržavati sitemap datoteku.

Ako nemam sitemap, hoće li Google indeksirati stranicu?

Ako imate web s nekoliko stranica sa slikama i tekstom, i drugom vrstom sadržaja vjerojatno je da će Googlebot indeksirati vaš sadržaj. Međutim, može se dogoditi da jednostavno neki sadržaj ne pronađe i ne indeksira ga.

Uglavnom, stranice će biti indeksirane i ako ne sadrže sitemap, ali ne na pretraživačima razumljiv način što može utjecati na vidljivost u tražilicama, a time i posjećenost stranice.

Kako napraviti mapu web stranice?

Generiranje mape web stranice vrlo je jednostavno uz besplatne alate koje možete pronaći na internetu, a jedan od njih je i Sitemap Generator. Uz ovaj i mnoge druge alate koje možete koristiti, nema potrebe da na stranicu ne postavite sitemap.xml datoteku.

Potrebno je samo unijeti URL web stranice i kliknuti gumb „Generiraj“, a Sitemap Generator će sav posao odraditi umjesto vas. Kad mapa web stranice bude gotova, preuzmite ju i prenesite na server preko cPanela ili FTP-a u public.html mapu.

Nemojte zaboraviti postaviti sitemap.xml u Google Search Console, odakle možete pratiti tijek indeksiranja stranice i vidjeti greške u indeksiranju i ostale korisne napomene.

Automatsko generiranje mape web stranice uz pomoć WordPress dodataka

Ako niste sigurni kako kreirati mapu web stranice i prenijeti ju na server, jednostavniji način za kreiranje mape web stranice je putem plugina, odnosno WordPress dodataka. Za automatsko generiranje mape web stranice možete isprobati WP plugin XML Sitemap & Google News. On će vam olakšati izradu mape web stranice tako što će automatski dodati nove objave i stranice u mapu. Potrebno je samo podesiti postavke i mapa web stranice biti će spremna.

Ako često dodajete novi sadržaj na web, svakako je bolje postaviti automatsko generiranje mape. Uz tu mogućnost nema smisla da svaki put kad nešto objavite, ručno generirate mapu web stranice.

Tražite stručnjaka za SEO optimizaciju?

Naša usluga SEO optimizacije uključuje stvaranje jedinstvenog i kvalitetnog sadržaja za Vaš blog.