Content Layout Shift - CLS - Pomicanje sadržaja tijekom učitavanja web stranice

Što je CLS (Content Layout Shift)

CLS (Content Layout Shift) je mjera koja se koristi za određivanje koliko se sadržaj stranice pomaknuo tijekom učitavanja. CLS je važan jer pomicanje sadržaja tijekom učitavanja može dovesti do lošijeg iskustva korisnika i smanjenog povjerenja u stranicu. Googleova alatka za optimizaciju brzine stranice (PageSpeed Insights) također prikazuje CLS kao jedan od faktora koji utječu na brzinu stranice. Ako imate visoku vrijednost CLS-a, možda ćete trebati optimizirati svoju stranicu kako bi se smanjio pomak sadržaja i poboljšalo iskustvo korisnika. U nastavku saznajte više o uzrocima i metodama kako smanjiti CLS.

Tražite stručnjaka za SEO optimizaciju?

Naša usluga SEO optimizacije uključuje stvaranje jedinstvenog i kvalitetnog sadržaja za Vaš blog.

Što uzrokuje pomicanje sadržaja tijekom učitavanja

CLS može nastati zbog različitih razloga. Najčešći uzroci CLS-a su:

Učitavanje sadržaja asinkrono

Ako se sadržaj učitava asinkrono (npr. preko AJAX-a), to znači da se sadržaj može učitavati u različitim trenucima. To može dovesti do toga da se sadržaj pojavi na stranici ili ga se promijeni tijekom učitavanja, što može uzrokovati CLS.

Neodređena veličina slika i drugog multimedijskog sadržaja

Ako se slike i drugi multimedijski sadržaj učitavaju na stranicu, a njihova veličina nije definirana, to može dovesti do CLS-a jer se sadržaj može pomaknuti kako se učitavaju te slike i drugi sadržaj.

Promjena veličine fonta

Ako se veličina fonta mijenja tijekom učitavanja stranice, to također može uzrokovati CLS jer se sadržaj može pomaknuti ovisno o veličini fonta.

Ad-blockeri i drugi dodaci

Ad-blockeri i drugi dodaci koji blokiraju oglase i druge elemente na stranici mogu dovesti do CLS-a jer se sadržaj može pomaknuti kada se ti elementi uklone.

Nepredviđena promjena CSS-a ili JavaScript-a

Ako se CSS ili JavaScript mijenjaju tijekom učitavanja stranice, to također može dovesti do CLS-a jer se sadržaj može pomaknuti ovisno o tim promjenama.

Kako smanjiti CLS - pomicanje sadržaja

Kako smanjiti (CLS) pomicanje sadržaja tijekom učitavanja

Postoji nekoliko načina na koje možete smanjiti Content Layout Shift odnosno pomicanje sadržaja tijekom učitavanja:

Učitavanje sadržaja sinhrono

Ako je moguće, učitavajte sadržaj sinhrono umjesto asinkrono. To će osigurati da se sadržaj pojavljuje na stranici u pravom trenutku, što će smanjiti CLS.

Definiranje veličine slika i drugog multimedijskog sadržaja

Ako se slike i drugi multimedijski sadržaj učitavaju na stranicu, osigurajte da su njihove veličine definirane. To će osigurati da se sadržaj ne pomakne tijekom učitavanja te slike i drugog sadržaja.

Fiksiranje veličine fonta

Osigurajte da se veličina fonta ne mijenja tijekom učitavanja stranice. To će smanjiti CLS.

Optimizacija oglasa i drugih elementa

Ako koristite oglase ili druge elemente na svojoj stranici, optimizirajte ih kako bi se smanjio CLS. To može uključivati ​​stavljanje oglasa u fiksirane elemente ili korištenje tehnika poput “lazy loading” za učitavanje oglasa i drugih elemenata kada su potrebni.

Predviđanje promjena CSS-a i JavaScript-a

Ako planirate mijenjati CSS ili JavaScript tijekom učitavanja stranice, osigurajte da su te promjene predviđene i da neće uzrokovati CLS.

Korištenje tzv. “Reserve Space” elementa

“Reserve Space” elementi su elementi koji se stvaraju u HTML-u i služe za rezerviranje prostora za elemente koji se tek trebaju učitati. To će osigurati da se sadržaj ne pomakne tijekom učitavanja te da se CLS smanji.

Koristite Google Lighthouse

Google Lighthouse je alat koji se može koristiti za analizu brzine i performansi stranice te za identifikaciju problema s CLS-om. Koristeći Lighthouse, možete pronaći točne uzroke CLS-a na svojoj stranici i poduzeti odgovarajuće korake za njihovo rješavanje.

Kako smanjiti CLS - pomicanje sadržaja

Što ako ništa od navedenog ne smanji CLS

Ako navedena rješenja ne smanje pomicanje sadržaja tijekom učitavanja i dalje imate visok CLS, možda ćete trebati dodatno istražiti uzroke CLS-a na svojoj stranici i poduzeti korake za njihovo rješavanje. To može uključivati:

Analiziranje koda

Možda ćete trebati pregledati kod svoje stranice i pronaći elemente koji mogu uzrokovati CLS. To može biti komplicirano, ali alati poput Google Lighthouse mogu vam pomoći u identifikaciji problema.

Testiranje različitih scenarija

Možda ćete trebati testirati različite scenarije kako biste pronašli uzroke CLS-a na svojoj stranici. To može uključivati ​​isključivanje određenih elemenata ili testiranje različitih verzija CSS-a i JavaScript-a.

Suradnja sa stručnjacima

Ako se s CLS-om ne možete sami nositi, možda ćete trebati potražiti pomoć stručnjaka za web dizajn i razvoj. I mi možemo analizirati vašu stranicu i ponuditi rješenja za smanjenje CLS-a ili potpunu optimizaciju web stranice.

Koristite alate za otkrivanje problema

Postoje različiti alati koji vam mogu pomoći u otkrivanju problema s CLS-om. Na primjer, Google Lighthouse i WebPagetest su alati koji mogu identificirati probleme s brzinom i performansama stranice te ponuditi preporuke za njihovo rješavanje.

Kontinuirano praćenje i optimizacija

Kako biste smanjili CLS i poboljšali performanse stranice, morate kontinuirano pratiti i optimizirati svoju stranicu. To uključuje redovito testiranje i prilagođavanje vaše stranice kako biste osigurali najbolje moguće iskustvo za korisnike.

Zaključak

Visok CLS, odnosno pomicanje sadržaja tijekom učitavanja, može dovesti do lošijeg iskustva korisnika i smanjenog povjerenja u stranicu, stoga je važno smanjiti CLS na što je moguće nižu razinu.

Naveli smo nekoliko načina na koje možete smanjiti CLS na svojoj stranici, uključujući učitavanje sadržaja sinhrono, definiranje veličine slika i drugog multimedijskog sadržaja, fiksiranje veličine fonta, optimizaciju oglasa i drugih elemenata, predviđanje promjena CSS-a i JavaScript-a, korištenje “Reserve Space” elemenata i korištenje alata poput Google Lighthouse za identifikaciju problema s CLS-om.

Tražite stručnjaka za SEO optimizaciju?

Naša usluga SEO optimizacije uključuje stvaranje jedinstvenog i kvalitetnog sadržaja za Vaš blog.

Povezane objave

Ostavite komentar