Sjajni primjeri 404 stranice

Izrada 404 stranice možda nije pri vrhu liste prioriteta prilikom dizajniranja web stranice, ali i one su važan dio vizualnog identiteta tvrtke. Idealno je ako korisnik uopće ne vidi stranicu 404, ali kad već sadržaj koji korisnik traži nije pronađen uz malo razmišljanja takvog korisnika lako možemo zabaviti, impresionirati i potaknuti da nastavi pretraživati našu stranicu. Par zanimljivih primjera stranica 404 donosimo u nastavku teksta.

Na 404 stranici dobro je biti duhovit i zanimljivim dizajnom ublažiti iritaciju koju korisnik može osjećati jer ne može naći stranicu koju traži. 404 stranicu možemo urediti CSS animacijom, nekim cool efektom ili duhovitom slikom, a u ovoj objavi donosimo nekoliko primjera 404 stranice koje su nas oduševile svojim dizajnom i duhovitošću.

Što je stranica 404?

Stranica 404 je internetska stranica na kojoj se nađete nakon što kliknete na neispravnu poveznicu stoga stranica nije dostupna. Dva su glavna razloga koji bi posjetitelja mogao odvesti na stranicu pogreške 404:

 • Web stranica je uklonjena ili joj je promijenjen URL
 • Korisnik je pogrešno upisao URL pa je obaviješten da to što traži ne postoji

Dakle, pogreška 404 znači da je netko zabrljao!

Zašto je važna stranica 404?

Pogreške su uobičajene, to je normalno. Bilo bi odlično kad korisnik nikad ne bi došao na stranicu 404, ali web stranice se redovito ažuriraju, stoga neke veze više ne postoje. Nikad se ne može u potpunosti ukloniti potreba za 404 stranicom, stoga valja stranicu 404 pretvoriti u nešto donekle pozitivno za korisnika. Zato se ne treba pouzdati u stranicu pogreške koju pružaju preglednici već treba dizajnirati prilagođenu 404 stranicu.

Prilagođena stranica 404 mnogo je bolja

 • Prilagođena stranica 404 jača imidž vaše tvrtke i povećava vjerojatnost da posjetitelji koji se na njoj zateknu nastave pretraživati web stranicu
 • Ako je stranica 404 uz dobar dizajn i korisna, odnosno sadrži veze na neke bitne dijelove stranice uspostavit ćete određenu razinu povjerenja kod korisnika
 • Prilagođena stranica pogreške 404 dobra je i za SEO jer sadrži veze na važne dijelove stranice kako bi osigurali da tražilice dođu do cjelovite strukture web stranice.
 • Zabavne 404 stranice ublažavaju negativan doživljaj korisnika i zadržavaju ga na stranici

Primjeri stranica 404

Dosljednost u dizajnu 404 stranice i vizualnom identitetu tvrtke

Prilagođena stranica 404 još uvijek je stranica unutar vašeg web site-a, stoga treba zadržati vizualni identitet tvrtke poput boja, zaglavlja, fontova, logotipa i sl. te sačuvati cjelokupni identitet tvrtke. Glavna svrha stranice 404 je da bude funkcionalna i da brzo usmjeri korisnika gdje je potrebno. Prilikom dizajna 404 stranice treba uključiti nekoliko komponenti:

 • Polje za pretraživanje
  • Polje za pretraživanje na dizajniranoj 404 stranici pruža korisniku priliku da potraži sadržaj koji nije uspio naći.
 • Poveznice do najpopularnijeg sadržaja ili objava
  • Pretpostavite što korisnik možda traži. Neku od najpopularnijih ili najnovijih objava ili usluge vaše tvrtke.

1. Marvel

Primjer - Stranica 404 Marvel

2. Lego

Stranica 404 Lego

3. Omelet

Stranica 404 Omeled

4. Mantra Labs

Mantra Labs

Povezane objave