Ažuriranje WordPressa i održavanje sustava ažurnim važan je dio održavanja svake WordPress web stranice. Najjednostavniji način za ažuriranje WordPressa je pritiskom na gumb odnosno automatsko ažuriranje, ali postoje situacije kad se ažuriranje mora obaviti ručno. U nastavku donosimo detaljan vodič o ručnom ažuriranju WordPressa, tema i dodataka.

ručno ažuriranje WordPressa, teme i dodataka

Ručno ažuriranje WordPressa

1. Stvorite sigurnosnu kopiju

U slučaju da koristite jedan od naših hosting paketa imate pristup cPanelu i sigurnosnim kopijama vaše web stranice i baze podataka unazad 30 dana. U tom slučaju, bez straha možete ažurirati WordPress i vratiti stranicu na raniji datum, ako nešto pođe po zlu. Ako vaš hosting ne nudi automatsko stvaranje sigurnosnih kopija, stvorite je sami ili uz pomoć backup plugina.

2. Preuzimanje instalacijske datoteke

Preuzmite najnoviju verziju WordPressa s ove poveznice: Download | WordPress.org i raspakirajte zip datoteku na svom računalu.

3. Ručno ažuriranje WordPressa

Deaktivacija pluginova

Prije ručnog ažuriranja WordPressa poželjno je deaktivirati sve pluginove na stranici.

Prijenos datoteka

Nakon deaktivacije pluginova idite u cPanel i otvorite public_html mapu. Tamo ćete pronaći mape “wp-includes” i “wp-admin”. Izbrišite ih! Zatim iz ranije preuzete i raspakirane wordpress.zip mape prenesite nove “wp-includes” i “wp-admin” mape u public_html.

Otvorite mapu “wp-content” na vašem poslužitelju. Kopirajte nove datoteke iz preuzete “wp-content” mape i prenesite ih u postojeću mapu koju ste prethodno otvorili na poslužitelju.

Postojeće jedinstvene datoteke ne će se ukloniti. Samo će se zamijeniti postojeće datoteke s novim verzijama.

Zamijenite sve ostale datoteke

Kopirajte sve ostale datoteke iz korijenskog (“/”) direktorija nove verzije WordPressa u public_html mapu. Ovime je ručno ažuriranje WordPressa završeno. Zatim osvježite WordPress web stranicu i ažurirajte bazu podataka.

Ažuriranje baze podataka

Ručno ažuriranje WordPress dodataka

I u ovom slučaju poželjno je napraviti sigurnosnu kopiju web stranice u slučaju pogreške. Za ručno ažuriranje WordPress dodataka također vam je potrebna zip datoteka dodatka koji ažurirate.

U nadzornoj ploči odaberite stranicu s dodacima i kliknite na gumb “dodaj novi”. Prijenosom nove verzije dodatka koji je već instaliran pojavit će se upozorenje s ponuđenim opcijama za nadogradnju ili odustajanje od instalacije. Potvrda prijenosa dodatka ažurirat će dodatak na najnoviju verziju.

Drugi način za ažuriranje dodataka moguć je preko cPanela. Jednostavno otvorite mapu wp-content/plugins i tamo prenesite zip datoteku WordPress dodatka. Raspakirajte datoteku u tom direktoriju i vratite se u WordPress na stranicu “Dodaci” i provjerite verziju dodatka. Trebao bi biti ažuriran na najnoviju verziju!

Ručno ažuriranje WordPress teme

WordPress teme moguće je ažurirati na isti način kao i pluginove. Preuzmite najnoviju verziju teme i idite na stranicu “Teme” u nadzornoj ploči WordPressa. Kliknite na gumb “Dodaj novu” i prenesite zip datoteku teme. Ako je tema već instalirana biti će ponuđena opcija za nadogradnju teme zamjenom starih datoteka novima. Nakon toga provjerite je li instalirana najnovija verzija i to je to!

Ako ovaj način ažuriranja teme ne uspije, pokušajte prijenosom zip datoteke preko cPanela. Zip datoteku raspakirajte u folderu wp-content/themes/.

Kako omogućiti automatsko ažuriranje WordPressa – H1 Design (h1-design.hr)

Kako onemogućiti obavijesti o ažuriranju WordPress-a (h1-design.hr)