Promašaji u dizajnu

Najsmješniji promašaji u grafičkom dizajnu

Neuspjesi i pogreške u dizajnu mogu nas nasmijati do suza ili zaprepastiti, ali najbolje služe kao lekcija grafičkim dizajnerima o tome što trebaju izbjegavati u svojim projektima. Za dobar dizajn potrebno je puno vještine, vremena i energije. Dobar dizajn ne nastaje slučajno. U nedostatku vremena, energije pa čak i vještine, koje smo maloprije spomenuli, nastaju neke urnebesne pogreške u grafičkom dizajnu. U ovoj objavi podijelit ćemo s vama nekoliko najsmješnijih neuspjeha u dizajnu.

Analna Malezija

Promašaji u dizajnu - Anal Malaysia

Za sam vrh ljestvice najsmješnije greške u dizajnu odabrali smo – ANALNU MALEZIJU ?
Dizajn je nastao 2020. godine povodom Dana Malezije, a trebao je promovirati emisije dostupne za streamanje na Kineskom servisu iQIY. Ono što mi vidimo kao Anal Malaysia zapravo je Anak Malaysia što u prijevodu znači „Dijete Malezije“.

Kineski streaming servis iQIY ispričao se zbog ove neugodne dizajnerske pogreške koja nastala zbog prenatrpanog središnjeg dijela i lošeg odabira fonta. Između riječi „Anak“ i „Malaysia“ uguran je polumjesec i zvijezda malezijske zastave što je stvorilo problem u čitljivosti teksta. Zbog kruga u sredini gore, slova „k“, polumjeseca i zvijezde i još jedne nepotrebne crte pored slova „M“ u sredini vidimo čovjeka koji čuči. ?

Logotip OGC-a

Logotip OGC - promašaj u dizajnu

Vjerujemo da drugi primjer promašaja u dizajnu nije bio previše očit, s obzirom da logotip OGC-a u vodoravnom položaju izgleda dobro. Međutim, logotip je bio apliciran na olovke, podmetače za miš i druge materijale koji se gledaju iz različitih smjerova. Na primjer, ako logotip gledate na olovci dok ju držite, logo će izgledati veoma nepristojno! ?

Mama’s baking logo

Mama's Baking logo

Jedna pekarnica u Grčkoj postala je popularna na internetu zbog svog smiješnog logotipa. Željeli su prikazati lik mame i pećnice, ali vatra je smještena na nezgodnom mjestu zbog nespretnog dizajna logotipa.
Ipak, za ovu pekarnicu i kafić, neuspjeh u dizajnu bio je uspjeh u poslu. I danas se ponosno služe istim logotipom koji im je donio „slavu“.

Logotip za Nadbiskupijsko povjerenstvo za mlade Katoličke crkve

Logotip Katoličke Nadbiskupije

Nismo sigurni je li ovo pogreška dizajnera ili ironična ideja Nadbiskupije. ? U svakom slučaju, valja biti oprezan s ljudskim figurama. Ovaj logotip je savršeni primjer kako jednostavni oblici u grafičkom dizajnu za čas mogu postati vulgarni.

U galeriji pogledajte još nekoliko primjera pogrešaka i promašaja u dizajnu