prilagođavanje nadzorne ploče WordPressa i stranice za prijavu

Prilagođavanje nadzorne ploče i stranice za prijavu u WordPress

Kod dizajna i izrade web stranice treba razmišljati o mnogim stvarima kao npr. korisničkom iskustvu. Naravno, želimo da web stranica klijentu bude jednostavna i lako razumljiva tako da korisnik do određene informacije dođe brzo i bez puno klikanja. Mi u H1 Design pazimo i na još jednu bitnu stvar, da stranica za prijavu i nadzorna ploča WordPressa budu prilagođene vlasnicima web stranica. Osim što izrada stranica uključuje i kratku edukaciju o korištenju sustava, moguće je zatražiti i prilagodbu nadzorne ploče i ukloniti nepotrebne stavke izbornika da vlasnika ne ometaju u kreiranju novog sadržaja za svoj web.

Prilagodba nadzorne ploče potrebama vlasnika stranice poboljšat će ionako već dobro korisničko iskustvo WordPressa. Pojednostavljena nadzorna ploča ili WordPress dashboard povećat će produktivnost zbog lakšeg snalaženja u sustavu.

Zatražite li nas da prilagodimo nadzornu ploču, učiniti ćemo to bez upotrebe dodataka, no želite li pokušati sami, u ovoj objavi saznajte kako možete prilagoditi nadzornu ploču i druge stranice namijenjene korisnicima WordPress-a.

Prilagodba stranice za prijavu – zamijenite logotip na stranici za prijavu

U slučajevima kada na stranici nema drugih korisnika jer se radi o jednostavnoj web stranici, stranica za prijavu često izgleda obično – depersonalizirano. Ali, zašto koristiti takvo nešto?? Iako ne postoji ništa loše u zadanom izgledu stranice za prijavu korisnika, personalizirana stranica za prijavu u WordPress mnogo je bolje rješenje. Prilagodba stranice za prijavu omogućuje vam dodavanje vlastitog logotipa ili postavljanja pozadinske slike.

Da biste prilagodili stranicu za login, imate dvije mogućnosti. Jedna je da to učinite prilagođavanjem CSS-a, a druga je upotrebom plugin-a. Naravno, upotreba plugin-a jednostavnija je metoda pa ćemo preporučiti plugin “LoginPress” za prilagođavanje stranice za prijavu.

Prilagođavanje stranice za prijavu - WordPress plugin

LoginPress omogućuje vam promjenu pozadinske slike na stranici za prijavu i dodavanje vlastitog logotipa umjesto WordPress-ovog.

Promijenite izgled nadzorne ploče

Kao što upotrebom predložaka možete promijeniti vanjski izgled stranice tako možete mijenjati i izgled „unutarnjeg“ (back end) dijela stranice. Najpopularniji, a vjerojatno i najbolji plugin za to je: Ultimate Dashboard.

Prilagođavanje nadzorne ploče - Ultimate Dashborad

Ovaj plugin dostupan je u besplatnoj i PRO verziji, a nadogradnjom na PRO možete dodati vlastiti CSS i urediti back end kako vam paše. Ali, to možete jedino ako znate CSS, a s obzirom da ovo čitate pretpostavljamo da ne znate! Ha-ha! ?

Uglavnom, besplatna verzija omogućuje vam izradu vlastite WordPress nadzorne ploče za vas ili korisnike vaše stranice. Možete zamijeniti zadane widgete nadzorne ploče onima koji vama odgovaraju itd. Sve to u pluginu koji ne bi trebao usporiti rad stranice, ali bi mogao olakšati korištenje WordPressa.

Promjena sheme boja

Ako samo želite promijeniti boje nadzorne ploče, to možete učiniti i bez plugina jer postoje zadane sheme boja koje možete birati za svakog korisnika posebno. Da biste promijenili shemu boja nadzorne ploče idite na Korisnici » Svi korisnici i kliknite na uredi ispod korisnika za kojeg želite promijeniti shemu boja.

Postavite korisnicima widgete koji im stvarno trebaju

Korisnici koji nisu upoznati s WordPressom mogu imati problema pri snalaženju u nadzornoj ploči, posebno u početku dok ne shvate gdje je što. Zato je korisno dodati upute za korištenje WordPressa odnosno linkove do stranica gdje se nalaze informacije za pomoć korisnicima.

Primjer toga nalazi se na slici ispod. Možete dodati poruku dobrodošlice u nadzornu ploču uz popis linkova do stranica za pomoć. Ako se nalazite u takvom kolektivu gdje je to potrebno, ovo može dobro doći da ne morate stalno odgovarati na ista pitanja već korisnicima postavite uputu za korištenje i to je to.

Sve ovo možete učiniti sa dodatkom Ultimate Dashboard koji smo ranije spomenuli.

Prilagođavanje nadzorne ploče WordPress-a

Uklonite nepotrebne stavke izbornika

Novim korisnicima WordPress-a nadzorna ploča može biti zbunjujuća jer izbornik može biti zaista ogroman, a mnoge stavke izbornika nekim korisnicima nisu potrebne. Administrator treba imati sve stavke izbornika, naravno, ali autor na primjer ne treba. Njemu je potreban pristup stranicama, objavama i medijskim datotekama da bi mogao raditi. Zbog takvih korisnika dobro je ukloniti suvišne stavke iz izbornika.

I za to postoji plugin! Da biste uklonili nepotrebne stavke izbornika instalirajte plugin Admin Menu Editor. On će vam omogućiti reorganizaciju izbornika, uklanjanje stavki, promjenu dozvola za pristup itd. Plugin je, kao i većina, jednostavan za korištenje pa ne biste trebali imati problema kod postavljanja.

Imate pitanja? Želite prilagoditi svoju nadzornu ploču, a ne ide vam? Dopustite da vam pomognemo! Postavite pitanje u komentarima ispod objave. ?

Povezane objave