Održavanje WordPress web trgovine

Održavanje WordPress web trgovine

Kada je riječ o održavanju WordPress web trgovine, postoji nekoliko ključnih stvari koje treba uzeti u obzir.

Ažuriranje WordPressa i WP dodataka

Važno je redovito ažurirati WordPress i dodatke. Novije verzije WordPressa i dodataka obično sadrže sigurnosne popravke i poboljšanja, stoga je važno redovito ažurirati sve komponente vaše web stranice kako biste spriječili sigurnosne propuste i osigurali optimalno funkcioniranje stranice.

Čišćenje i optimizacija baze podataka

Trebate redovito čistiti i optimizirati bazu podataka. WordPress koristi bazu podataka za pohranu podataka poput postova, stranica i komentara, a ako se baza podataka ne očisti i optimizira redovito, to može dovesti do sporijeg učitavanja stranica i poteškoća u radu.

Ispravljanje pogrešaka

Potrebno je redovito provjeravati i ispravljati pogreške. To uključuje ispravljanje pogrešaka u HTML i CSS kodu, kao i ispravljanje bilo kakvih pogrešaka u radu stranice.

Sigurnost web trgovine

Važno je osigurati web stranicu od neželjenih napada i posljedica. To uključuje korištenje sigurnosnih dodataka i redovito provjeravanje sigurnosne postavke vaše web stranice.

Uz sve navedeno što je potrebno za normalan u red web shopa dobro je i redovito ažurirati sadržaj na vašoj web stranici. To može uključivati objavljivanje novih blog postova, ažuriranje informacija o proizvodima i uslugama i slično. To je važno jer će to pomoći da se vaša web stranica vidi kao aktivna i privlačna za posjetitelje.

Ukratko, održavanje WordPress web trgovine uključuje redovito ažuriranje WordPressa i dodataka, očuvanje i optimizaciju baze podataka, ispravljanje pogrešaka, osiguravanje sigurnosti stranice i ažuriranje sadržaja. Ako redovito pratite ove korake, vaša web stranica bi trebala raditi glatko i bez problema. Za još informacija o održavanju web stranice pročitajte ovu objavu: Kako održavati web stranicu

Izrada i održavanje WordPress web trgovine

Zašto WordPress web trgovina može biti spora i kako je možemo ubrzati

Web trgovina na WordPressu može biti odličan način za prodaju proizvoda ili usluga putem interneta, ali ponekad se može dogoditi da se web trgovina sporo učitava i to može biti frustrirajuće za posjetitelje i loše za poslovanje.

Postoji nekoliko razloga zašto se vaša WordPress web trgovina može sporo učitavati:

 1. Loše optimizirane slike: Slike su važan dio web trgovine pa ako su slike prevelike ili nisu dobro optimizirane, to može usporiti učitavanje.
 2. Previše WP dodataka: WordPress dodaci mogu pomoći u poboljšanju funkcionalnosti web trgovine, ali previše instaliranih dodataka može stvoriti problem pri učitavanju.
 3. Loše optimizirani kôd: Ako vaš kôd nije dobro optimiziran, to može dovesti do usporenja učitavanja.
 4. Nedostatak memorije: Stranica može biti spora ako vaš hosting nema dovoljno memorije.

Da biste riješili ovaj problem, postoje neki koraci koje možete poduzeti:

 1. Optimizirajte svoje slike: Koristite alat za optimizaciju slika kako biste smanjili veličinu slika bez gubitka kvalitete kao što mi koristimo na stranicama svojih klijenata plugin Imagify.
 2. Ograničite broj dodataka: Isključite dodatke koji vam nisu potrebni ili koristite alternativne dodatke koji su lakši za učitavanje.
 3. Optimizirajte svoj kôd: Koristite alate za optimizaciju kôda kako biste ubrzali učitavanje stranice kao što je Asset CleanUp PRO dodatak koji i mi koristimo.
 4. Povećajte količinu memorije: Ako vaš hosting nema dovoljno resursa, razmislite o nadogradnji hosting paketa sa više memorije ili prelazak na drugi hosting koji je optimiziran za WordPress, kao što je Siteground.

Uključivanjem ovih koraka možete poboljšati brzinu učitavanja vaše WordPress web trgovine i pružiti bolje iskustvo posjetiteljima. Ipak, vrlo često će se dogoditi da ovi savjeti ne će pomoći jer vaš web shop jednostavno nije dovoljno dobro izrađen ili je nestručno održavanje WordPress web trgovine uzrokovalo probleme pa je potreban popravak.

Ad - WooCommerce hosting from SiteGround - The best home for your online store. Click to learn more.

Ad - WooCommerce hosting from SiteGround - The best home for your online store. Click to learn more.

Kako hosting utječe na performanse WordPress web trgovine

Prije izrade WordPress web trgovine, jedna od ključnih odluka koju trebate donijeti je odabir dobrog hostinga. Hosting utječe na performanse web trgovine, stoga je važno odabrati pravi hosting paket koji će odgovarati vašim potrebama.

Postoje različiti tipovi hostinga koji se mogu koristiti za WordPress web trgovine, uključujući shared hosting, VPS hosting i dedicirani hosting.

Shared hosting

Shared hosting je najjeftiniji tip hostinga i podijeljen je između više korisnika. To može biti odlično za početnike i manje web trgovine, ali ako vaša web trgovina raste, može doći do sporijeg učitavanja zbog ograničene količine resursa.

VPS hosting

VPS hosting (Virtual Private Server) nudi više resursa od shared hostinga, a server je podijeljen između manjeg broja korisnika. To je dobar izbor za srednje velike web trgovine ili one koje su u fazi rasta.

Dedicirani hosting

Dedicirani hosting je najskuplji tip hostinga, ali nudi najviše resursa i privatnost. To je odličan izbor za velike web trgovine ili one koje imaju visok promet.

Kada odabirete hosting za vašu WordPress web trgovinu, važno je razmotriti koliko resursa vam je potrebno i koliko ste spremni platiti. Ako imate manju web trgovinu, shared hosting može biti dovoljan, dok bi velike web trgovine trebale razmisliti o dediciranom hostingu.

Tražite stručnjaka za izradu internet trgovine?

Naša usluga izrade internet trgovine uključuje ERP sustav za potpuno online poslovanje

Koje su prednosti i mane WordPress web trgovine

WordPress je popularan alat za izradu web trgovina zbog svoje jednostavnosti i fleksibilnosti. Međutim, kao i sa svakom drugom platformom za izradu internet trgovine, postoje i prednosti i nedostaci korištenja WordPressa za izradu web trgovine.

Prednosti korištenja WordPressa za izradu web trgovine uključuju:

 1. Jednostavnost: WordPress je jednostavan za korištenje, čak i za one koji nisu tehnički orijentirani. Možete lako dodavati proizvode i provoditi transakcije bez potrebe za posebnim znanjem.
 2. Fleksibilnost: WordPress web shop omogućuje lako prilagođavanje i personalizaciju web trgovine putem tema i dodataka.
 3. Podrška: WordPress ima veliku zajednicu koja se sastoji od korisnika i stručnjaka koji su spremni pomoći u rješavanju problema i pitanja.
 4. SEO friendly: WordPress je dobar za SEO (Search Engine Optimization) jer omogućuje lako dodavanje meta podataka i optimizaciju stranica za pretraživače.

Postoje i neki nedostaci korištenja WordPressa za izradu web trgovine:

 1. Sigurnost: Kao popularna platforma, WordPress je meta za hakiranje i može biti ranjiv za sigurnosne propuste ako nije dobro održavan.
 2. Performanse: Ako ne optimizirate svoju web trgovinu, može doći do usporenja učitavanja i to može utjecati na performanse.
 3. Visoka cijena: Ako želite napredne funkcije ili personalizaciju, morat ćete platiti za dodatke i to može biti skupo.

Zaključak

Izrada web trgovine u WordPressu dobra je odluka, ali je važno razmotriti prednosti i nedostatke prije nego što se odlučite za WordPress web trgovinu. Ako se ipak odlučite za WordPress, važno je da redovito održavate svoju web trgovinu i da se pridržavate dobrih sigurnosnih praksi kako biste izbjegli probleme.

Tražite stručnjaka za SEO optimizaciju?

Naša usluga SEO optimizacije uključuje stvaranje jedinstvenog i kvalitetnog sadržaja za Vaš blog.