Koliko WP dodataka je previše?

Koliko WP dodataka je previše?

Često u našem blogu pišemo o pluginovima koje možete instalirati da bi dodali nove funkcije na svoj web. Budući da postoji puno zabluda o WordPress dodacima, ali i istinitih tvrdnji o njima, pitanje je koliko WordPress dodataka možete instalirati, a da ne utječete negativno na performanse web stranice. U ovom članku ćemo riješiti to pitanje: koliko WP dodataka je previše i kada trebate stati. Također ćemo objasniti kako WP dodaci mogu utjecati na brzinu web stranice.

WP pluginovi

Kako su WordPress dodaci došli na loš glas

WordPress dodaci služe za dodavanje novih funkcija, poput internetske trgovine, obrasca za kontakt, SEO optimizaciju, prijevod i sl. Upravo zbog pluginova WordPress je i postao najpopularniji CMS sustav na svijetu jer omogućava proširenje funkcionalnosti i sadržaja stranice na brz i jednostavan način.

Neutemeljeni strah

Kod mnogih korisnika WordPressa prisutan je strah ili suzdržanost prema pluginovima. Uvjereni da pluginovi usporavaju rad web stranice mnogi ne će instalirati novi dodatak makar im je potreban. Razlog nepovjerenja ili straha su neprovjerene i netočne tvrdnje, primjerice na društvenim mrežama.

Nije problem u količini

Vjerujemo da problem nije količina instaliranih dodataka, već njihova kvaliteta. Samo na našoj H1 Design stranici aktivno je 19 pluginova pa se stranica svejedno brzo učitava. Instalacijom loše kodiranog plugina vjerojatno bismo usporili rad, ali sve dok se koristimo kvalitetnim dodacima, za to ne trebamo brinuti.

Utjecaj WP dodataka na brzinu i performanse web stranice

Postoji mnogo različitih dodataka i svaki drugačije utječe na rad stranice. Razlikujemo dodatke koji utječu uglavnom na „front-end“ i one koji su napravljeni za rad u pozadini ili administrativnom sučelju. Postoje i dodaci koji rade i u back-endu i u front-endu kao što su SEO dodaci.

Utjecaj WP dodatka na rad stranice ovisi o tome gdje se učitava. Na primjer, dodaci koji se učitavaju samo kada radite nešto u administrativnom sučelju vjerojatno ne će utjecati na rad web stranice. S druge strane, oni pluginovi koji se učitavaju prilikom obične posjete web stranici imati će veći učinak.

WordPress dodaci - Koliko je previše?

Što može usporiti učitavanje web stranice

Dodatni HTTP zahtjevi – Neki dodaci mogu zahtijevati dodatne datoteke da bi ispravno radili kao što su CSS ili JS datoteke. Da bi se ove datoteke učitale dodaju se HTTP zahtjevi koji usporavaju vrijeme učitavanja stranice.

Dodatni DB upiti – Neki dodaci mogu povećati upite baze podataka. Na primjer, dodaci za prikazivanje popularnih objava, povezanih objava ili bilo čega drugog što povlači elemente baze podataka.

Pozadinski procesi – Neki dodaci mogu koristiti puno serverskih resursa za izvođenje u pozadini, poput provjere neispravnih veza, praćenje i bilježenje analitike kao što su prikazi objava i sl.

Utječe li veći broj instaliranih dodataka na sigurnost web stranice

Ne! Nije točno da veći broj instaliranih dodataka može utjecati na sigurnost stranice. Točno je da nekvalitetni dodaci mogu stranicu učiniti ranjivom za hakerske napade, kao i svaki drugi loše napisani softver.

Koje WP dodatke trebate koristiti

Koristite li na svojoj stranici popularni WP dodatak, vjerojatno je da on ne će u skoro vrijeme ostati bez podrške. To znači da će uvijek biti prilagođen najnovijoj verziji WordPressa i siguran za web stranicu. Osim popularnosti, uvijek je dobro pročitati i osvrte korisnika. One negativne treba uzeti u obzir i provjeriti njihovu istinitost prije instalacije. Sve dok odabirete dodatke s dobrom ocjenom, s velikim brojem instalacija i uglednim autorima, nema razloga za brigu.

Koliko je dodataka za WordPress previše?

Mi ne znamo taj broj! Mislimo da WordPress može podnijeti onoliko dodataka koliko je potrebno za kvalitetan web kakvo jedno poduzeće treba. Uobičajeno je da prosječna poslovna web stranica ima najmanje dvadeset do trideset dodataka. Ako se radi o stranici s brojnim naprednim značajkama taj broj može biti mnogo veći.

Povezane objave