Kako ubrzati WordPress web stranicu

Poboljšajte brzinu učitavanja WordPress web stranice

Brzo učitavanje web stranice je prvi vrhu kriterija na temelju kojih će Google pozicionirati vašu web stranicu. Brzina učitavanja web stranice važna je zbog korisničkog iskustva. Korisnici očekuju da će web stranica biti brza, a korištenje jednostavno i glatko, stoga je razumno da su brze web stranice rangirane više od onih sporih. No, kada je WordPress u pitanju, brzina učitavanja može predstavljati prepreku višoj poziciji u SERP-u. Ponekad je uzrok spore web stranice loša WP tema ili previše instaliranih WP dodataka. Međutim, na brzinu učitavanja web stranice mogu utjecati i druge stvari, poput sporog hostinga, neoptimiziranih slika, vanjske skripte itd. Kako ubrzati WordPress web stranicu?

U ovom članku bavimo se tom temom. Saznajte što sve može utjecati na brzinu učitavanja stranice i kako možete postići veću brzinu učitavanja WordPress web stranice.

Zašto učitavanje WordPress web stranice može biti sporo?

Najčešće je WordPress web stranica spora zbog nekoliko razloga istovremeno, a ovo su neki od najčešćih razloga:

  • Neoptimizirane slike: Slike visoke rezolucije ili neoptimizirane slike mogu znatno usporiti vašu web stranicu. Razmislite o korištenju modernih formata slika; AVIF i WebP.

  • Previše instaliranih dodataka: Previše WP dodataka koji zahtijevaju velike resurse ili su loše kodirani, mogu usporiti učitavanje stranice.

  • Neučinkovit kôd: Loše kodirane teme ili loše prilagodbe mogu dovesti do neučinkovitog izvršavanja kôda.

  • Ugrađeni mediji: Ugrađivanje sadržaja iz vanjskih izvora poput YouTubea ili društvenih mreža može usporiti web stranicu jer se oslanja na vanjske poslužitelje.

  • Vanjske skripte i oglasi: Vanjske skripte i oglasi trećih strana dodat će još HTTP zahtjeva i tako utjecati na vrijeme učitavanja web stranice.

  • Velike stranice: Količina sadržaja na jednoj stranici, posebno ako se radi o slikama i videima, može značajno utjecati na vrijeme učitavanja.

Osim gore navedenih razloga sporog učitavanja web stranice, mogući su i ovi razlozi:

  • Hosting: WordPress treba optimizirani hosting kako bi se osiguralo brzo učitavanje web stranice. Pogledajte naš popis preporučenih hostinga za WordPress.

  • Predmemoriranje (cache): Učinkovito predmemoriranje sadržaja nužno je za brzu WordPress stranicu.

  • Velika opterećenja prometa: Vaš hosting ili internet mreža mogu biti pod velikim opterećenjem što može biti uzrok sporom učitavanju stranice.

Kako ubrzati učitavanje WordPress web stranice?

Ažuriranje WordPressa i WP dodataka

Važno je redovito ažurirati WordPress i dodatke. Novije verzije WordPressa i dodataka obično sadrže sigurnosne popravke i poboljšanja, stoga je važno redovito ažurirati sve komponente vaše web stranice kako biste spriječili sigurnosne propuste i osigurali optimalno funkcioniranje stranice.

Čišćenje i optimizacija baze podataka

Trebate redovito čistiti i optimizirati bazu podataka. WordPress koristi bazu podataka za pohranu podataka poput objava, stranica i komentara, a ako se baza podataka ne očisti i ne optimizira redovito, to može dovesti do spore web stranice i poteškoća u radu.

Ispravljanje pogrešaka

Potrebno je redovito provjeravati i ispravljati pogreške. To uključuje ispravljanje pogrešaka u HTML i CSS kôdu, kao i ispravljanje bilo kojih drugih pogrešaka u radu stranice.

Kako ubrzati učitavanje WordPress web stranice?

Odaberite kvalitetnu WordPress temu i pluginove

Korisnici vole WordPress jer je jednostavan za korištenje i otvorenog je koda, što znači da mu svatko može pridonijeti stvaranjem dodataka i tema. Zato postoji vrlo velik izbor tema i dodataka, mada je naše mišljenje je da ima mnogo više lošijih nego dobrih.

Treba paziti pri odabiru. Birate li temu samo prema izgledu, ne mareći za njene funkcije, mogli biste završiti s temom koja ne odgovara posve vašim potrebama. Budući da neke teme ne omogućavaju dovoljno dobro prilagođavanje, česte su pogreške i neadekvatne izmjene, što može utjecati na učitavanje stranice.

Optimizacija slika

Najbolji način kako ubrzati WordPress web stranicu je optimizacija slika. Veličina i broj slika na stranici utječe na brzinu učitavanja, a ako uz to slike nisu optimizirane, vrijeme učitavanja može biti jako dugo. Prilagodite veličinu, broj slika i format slika na stranici.

Gotovo svi noviji preglednici podržavaju korištenje modernih slikovnih formata kao što je AVIF i WebP. Koristite plugin za optimizaciju slika kako biste ih optimizirali bez gubitka kvalitete.

Uklonite nepotrebne pluginove

Uklonite WP dodatke koji vam nisu nužno potrebni ili koristite alternativne dodatke koji su lakši za učitavanje. Često korisnici WordPressa instaliraju velik broj dodataka koji dodaju nepotrebne funkcije.

Optimizirajte kôd

Koristite WordPress dodatke za optimizaciju kôda kako biste ubrzali učitavanje stranice kao što je Asset CleanUp PRO za organiziranje datoteka i WP Rocket za predmemoriranje. Ove dodatke treba koristiti pažljivo jer nepravilne postavke mogu poremetiti funkcionalnost i izgled web stranice.

Potražite bolji hosting

Spore web stranice često su smještene na lošem hostingu. Ako utvrdite da je vrijeme odgovora vašeg poslužitelja sporo ili nemate dovoljno resursa na raspolaganju, razmislite o nadogradnji hosting paketa ili prelasku na bolji server. Neadekvatan hosting ponekad može posve dobru WordPress stranicu učiniti vrlo sporom.

Ad - WooCommerce hosting from SiteGround - The best home for your online store. Click to learn more.

Ad - WooCommerce hosting from SiteGround - The best home for your online store. Click to learn more.

Tražite stručnjaka za izradu web stranice?

Naša usluga uključuje znanje o tome kako ubrzati WordPress stranicu! 😉

Zaključak: kako ubrzati učitavanje web stranice?

WordPress web stranica odličan je odabir ako želite fleksibilnost i jednostavnost korištenja. Iako je WordPress besplatan i ima mnoštvo besplatnih tema i dodataka, nije uvijek najbolja ideja graditi web stranicu sa svime što je besplatno. Na brzinu web stranice najčešće utječu loše teme i loši dodaci, a zatim neoptimizirane slike i kod web stranice.

WordPress web stranice mogu biti brze i kvalitetne, ali nužno je odabrati pravi hosting, odabrati dobrog web dizajnera koji će znati napraviti stranicu bez greške i odabrati kvalitetnu temu i dodatke. Nadalje je potrebno kvalitetno održavanje web stranice, kako bi besprijekorno funkcionirala cijelo vrijeme.

Nadamo se da ste u ovoj objavi otkrili potencijalni razlog zašto se vaša stranica sporo učitava i da će nešto od navedenog pomoći u otklanjanju poteškoća i ubrzati WordPress web stranicu.

Opcije za dijeljenje: