Kako u potpunosti onemogućiti komentare u WordPressu

Komentari u WordPressu izvrstan su način za angažiranje posjetitelja web stranice, ali u mnogim slučajevima komentari nisu potrebni. Postoji mnogo načina kako onemogućiti komentare samo na određenim objavama, stranicama ili u potpunosti na cijeloj web stranici. U ovoj objavi ćemo pokazati kako i zašto ukloniti komentare u WordPressu.

Zašto onemogućiti komentare u WordPressu

U Hrvatskoj male tvrtke najčešće traže izradu web stranice u WordPressu jer omogućuje jednostavno i samostalno upravljanje sadržajem. Poslovne web stranice malih tvrtki često imaju samo statične stranice kao što su usluge, o nama, kontakt itd. Na takvim stranicama komentari nisu ni potrebni i dobro ih je u potpunosti ukloniti kako bismo dodatno rasteretili stranicu od učitavanja nepotrebnog kôda.

Potpuno onemogućavanje WordPress komentara

Komentare i sve njihove značajke možemo u potpunosti ukloniti s kontrolne ploče WordPressa, ali i s prednjeg dijela web stranice. Najjednostavniji način za potpuno uklanjanje komentara u WordPressu je umetanjem kôda u functions.php datoteku WordPress teme.

Kôd za uklanjanje komentara u functions.php datoteku možemo umetnuti na dva načina: uz pomoć WP dodatka ili ručno. Ako niste sasvim sigurni kako urediti functions.php datoteku, možete se poslužiti dodatkom WPCode koji dolazi s bibliotekom unaprijed konfiguriranih isječaka kôda. Plugin vam omogućuje umetanje kôda jednostavnim uključivanjem ili isključivanjem ponuđenih opcija.

Ako ne želite instalirati još jedan plugin na svoju WordPress web stranicu samo da biste uklonili komentare, možete ih u potpunosti ukloniti ručno, a sve što trebate je zalijepiti sljedeći kôd u functions.php datoteku.

Kôd za potpuno uklanjanje WordPress komentara:

Kopirajte kôd

Onemogućite WordPress komentare pomoću WP dodatka

Ako ne želite ručno onemogućiti WordPress komentare, možete to učiniti uz pomoć WP dodatka: Disable Comments – Remove Comments & Stop Spam.

Ovaj dodatak samo jednim klikom omogućuje potpuno uklanjanje komentara u WordPressu. Ovisno o vašim potrebama, plugin omogućuje i uklanjanje komentara samo na određenim vrstama postova, kao što su objave, stranice ili mediji. Također uklanja i obrazac za komentare i postojeće komentare.

Nakon aktivacije plugina, u izborniku s lijeve strane WordPress korisničkog sučelja odaberite Postavke -> Onemogući komentare.

Ponuđene su dvije opcije: uklanjanje komentara na cijeloj web stranici ili na određenim vrstama postova.

Kako u potpunosti onemogućiti komentare u WordPressu

Odabir opcije “Svugdje” onemogućit će komentare na cijeloj web stranici kao i stavku izbornika “Komentari” iz WordPress korisničkog sučelja. Druga opcija “Na određenim vrstama postova” omogućuje uklanjanje komentara na objavama, stranicama ili medijima.

Zaključak

Komentari su vrlo korisni za SEO i dobro ih je držati omogućenima, pogotovo ako posjetitelji komentiraju vaše objave. Ako obrazac za komentare samo stoji na web stranici, a posjetitelji nisu toliko angažirani i ne ostavljaju komentare, onda je dobro razmisliti jesu li vam komentari u WordPressu uopće potrebni, s obzirom da ne postoji značajan utjecaj na SEO.

Potpunim uklanjanjem komentara, uklonit će se JS i CSS datoteke povezane s WP komentarima što će smanjiti količinu datoteka i moguće imati pozitivan utjecaj na brzinu učitavanja.

Upute za korištenje WordPress CMS sustava

Opcije za dijeljenje: