Kako onemogućiti kopiranje i krađu sadržaja s web stranice

Zašto spriječiti odabir i kopiranje teksta na web stranici?

Mnogi blogeri su frustrirani jer se njihov sadržaj krade i koristi bez dopuštenja, a najčešće se to događa običnim kopiranjem sadržaja sa njihovog bloga. Jedan od načina da tome stanete na kraj jest spriječiti ljude da kopiraju i zalijepe vaš tekst u svoj blog. To možete učiniti tako da onemogućite odabir teksta i kopiranje na vašoj web stranici.

Imajte na umu da tehnički napredniji korisnici svejedno mogu pregledavati izvorni kod ili koristiti nekakav alat za kopiranje teksta bez obzira što ste onemogućili kopiranje odnosno odabir. Ove metode služe samo da bi se lopovima otežao posao.

Metoda 1: Onemogućavanje odabira teksta korištenjem CSS-a

Ova je metoda najjednostavnija, a morat ćete samo dodati prilagođeni CSS kôd svojoj WordPress temi

Prvo morate posjetiti stranicu Izgled » Prilagodi u administrativnom sučelju WordPressa da biste pokrenuli alat za prilagodbu teme .

Onemogućite kopiranje teksta upotrebom CSS-a

Kad se otvori stupac sa lijeve strane, odaberite karticu Prilagođeni CSS i otvorit će se okvir za dodavanje prilagođenog CSS-a. Jednostavno kopirajte i zalijepite sljedeći CSS kôd u taj okvir.

* {
-webkit-touch-callout: none; /* iOS Safari */
-webkit-user-select: none; /* Safari */
-khtml-user-select: none; /* Konqueror HTML */
-moz-user-select: none; /* Old versions of Firefox */
-ms-user-select: none; /* Internet Explorer/Edge */
user-select: none; /* Non-prefixed version, currently supported by Chrome, Opera and Firefox */
}
Spriječite kopiranje sadržaja upotrebom CSS-a

Kliknite na „Spremi“ i pokušajte kopirati dio svog teksta. Vidjet ćete da to više nije moguće.

Metoda 2: Sprečavanje odabira teksta pomoću dodatka

Možete koristiti i WordPress dodatak koji onemogućava odabir teksta i desni klik što će zaštititi i slike od preuzimanja i nedozvoljene upotrebe.

Prvo morate instalirati i aktivirati dodatak WP Content Copy Protection. Nakon aktivacije, dodatak će odmah funkcionirati. Korisnici više neće moći kopirati i zalijepiti tekst s vaše stranice. Također, neće moći kliknuti desnom tipkom miša i preuzeti multimedijski sadržaj ili isprintati.

Ako želite promijeniti postavke dodatka, to je lako učiniti. Jednostavno idite na stranicu plugina u svom WordPressu. Ovdje možete odabrati omogućavanje ili onemogućavanje zaštite za određene vrste sadržaja.

Kako onemogućiti kopiranje teksta s web stranice

Obavezno kliknite gumb Spremi postavke nakon bilo kakvih promjena. Također možete promijeniti poruku koja će se pojaviti ako netko pokuša isprintati ili kopirati vaš sadržaj.

Je li dobra ideja onemogućiti odabir teksta u WordPressu?

Iako mnogi novi vlasnici web stranica žele onemogućiti ljude da kopiraju / lijepe sadržaj sa svoje stranice, ove tehnike zapravo ne sprečavaju krađu sadržaja. Bilo koji pomalo tehnološki napredniji korisnik može lako otvoriti izvor koda vaše web stranice i kopirati bilo koji sadržaj.

Osim toga, nisu svi koji kopiraju vaš sadržaj lopovi. Na primjer, neki ljudi će kopirati samo dio vašeg teksta da bi informaciju podijelili s prijateljima i sl. Zbog toga nije najbolja praksa onemogućiti odabir teksta. Preporučujemo da onemogućite kopiranje sadržaja i desni klik samo ako smatrate da je to uistinu potrebno.

Povezane objave

Pogledaj sve

Ostavite komentar