Kako odabrati web dizajnera

U današnje vrijeme web stranica je neophodna za poslovanje, bilo da trebate internetsku trgovinu ili jednostavnu web stranicu na kojoj će vaši kupci pronaći informacije. Web dizajnera ima mnogo i teško je pronaći onog pravog, a velik izbor povećava mogućnost pogrešnog odabira. Zato smo sastavili vodič kroz proces zapošljavanja web dizajnera kako bismo vam olakšali odabir pravog web dizajnera za svoj novi web.

Kako pronaći dobrog web dizajnera

Tražite dobrog web dizajnera za svoj novi web?

h1 design pruža više od dizajna i izrade web stranice.

Saznajte više

Priprema sadržaja za dizajn i izradu web stranice

Ako vam je ovo prvi put da tražite izradu web stranice i nemate iskustva u radu s web dizajnerima, možda vam nije jasno što točno web dizajner radi, a što ne radi. Općenito govoreći, web dizajner će uzeti goli sadržaj web stranice koji mu date i oblikovati ga na temelju vašeg brenda i vlastite stručnosti te primijeniti standarde web dizajna. Za uspješan početak suradnje s web dizajnerom pobrinite se da dizajneru pripremite sljedeće materijale za rad:

  • Popis stranica i potrebnih elemenata web stranice: razmislite o izradi grube skice i mape web stranice. Također, upoznajte se sa vizualnom hijerarhijom u web dizajnu.

  • Logo i vizualni identitet: Smjernice vizualnog identiteta odnosno knjiga standarda dobro će doći. Saznajte više o vizualnom identitetu.

  • Tekst web stranice: Tekst web stranice najvažniji je element za rangiranje web stranice.

  • Slike i video: Web dizajner može sam pronaći slike, ali imajte na umu da ćete svejedno morati kupiti licence. Za autentičniji izgled možete nabaviti vlastite slike, ali ćete možda morati angažirati fotografa/producenta videa kako biste dobili dobru kvalitetu.

  • Stilske reference: Pregledajte neke web stranice kako biste pronašli stilove koje želite oponašati ili izbjegavati i sastavite popis.

Kako odabrati dobrog web dizajnera

Odlučite kakvog dizajnera trebate

“Web dizajner” obično je prvi tip dizajnera koji ljudima padne na pamet kada kažu: “Trebam web stranicu!” Ali, web dizajn je samo jedna disciplina među mnogima unutar širokog područja digitalnog dizajna. Važno je da razumijete različite discipline kako biste bili sigurni da je web dizajner upravo onaj kojeg trebate za postizanje vaših ciljeva. U nekim slučajevima možda će vam trebati više dizajnera i web developera.

Web dizajneri

Općenito, naziv “web dizajner” opisuje profesionalce koji su usredotočeni na vizualni ili “front-end” dio web stranice koji posjetitelji vide i s njim komuniciraju. Osim dizajna često su stručni i u izradi web stranica pa je web dizajner jedino potreban.

Web programeri

Web programeri (ljudi koji pišu “back-end” kôd koji omogućuje funkcioniranje web stranice) potrebni su za funkcionalni dio web stranice. Na primjer, izrada prilagođenih funkcija kod narudžbi proizvoda i sl.

Dakle, da ponovimo jer je važno: web razvoj i web dizajn odvojene su discipline i trebate obje za izradu web stranice.

Responzivan dizajn

Što se tiče mobilnog dizajna, većina će web dizajnera napraviti responzivan web dizajn kako bi održali vizualnu dosljednost. U isto vrijeme, ako vam je potreban mobilni dizajn s višim razinama korisničke interakcije (kao što je kupovina, razgovor ili stvaranje profila), vjerojatno će vam trebati dizajner aplikacije i/ili UX dizajner.

Također, razmislite i o tome odgovara li vam suradnja na daljinu ili će vam trebati lokalni dizajner? Je li ovo jednokratni dizajn web stranice ili će trebati kontinuirano održavanje i ažuriranje dizajna – drugim riječima, trebate li privremenog ili stalnog web dizajnera?

Kako odabrati dobrog web dizajnera

Kako pronaći dobrog web dizajnera?

Sada kada imate bolju predodžbu o tome kako se trebate pripremiti i koga trebate tražiti za izradu web stranice, vrijeme je da krenete u potragu. Pogledajmo neke od najčešćih načina za pronalaženje web dizajnera.

Preporuka

Preporuka je jedan od najočitijih i najpouzdanijih načina za pronalaženje web dizajnera. Jednostavno kontaktirajte vaše prijatelje i pitajte ih jesu li ikada radili s bilo kojim web dizajnerom kojeg bi preporučili. Ne samo da će vam to pomoći da pronađete dizajnera, već ćete imati i pouzdanu potvrdu njihovog standarda rada.

Web stranice za slobodnjake

Platforme za slobodnjake globalne su internetske zajednice osmišljene posebno kako bi kreativcima i klijentima pružile mjesto za susrete i sklapanje posla. Na tim platformama možete jednostavno pregledavati portfelje dizajnera, slati poruke dizajnerima, pregovarati o cijenama, slati i primati datoteke, obaviti plaćanje i ostaviti recenziju.

Profesionalne web stranice za umrežavanje

Možete kreirati oglas za posao na LinkedIn-u koji će vam omogućiti da dođete do velikog broja kandidata.

Tvrtke i obrti za web dizajn

Tvrtke i obrti za web dizajn obično se sastoje od kompletnog tima stručnjaka posvećenih pružanju usluga dizajna. Klijenti najčešće mogu dobiti sve usluge, od marketinških savjetovanja preko grafičkog dizajna do web razvoja.

Tražite dobrog web dizajnera za svoj novi web?

h1 design pruža više od dizajna i izrade web stranice.

Saznajte više

Kako odabrati pravog web dizajnera?

Sada je vrijeme da suzite svoj popis kandidata. Imajte na umu da vam treba više od izvrsnog web dizajnera – potreban vam je pravi web dizajner. Da biste to pronašli, morat ćete pregledati portfelj i profesionalnost svakog dizajnera.

Njihov bi portfelj, naravno, trebao izgledati dobro. Još važnije, trebao bi izgledati dobro od početka pa do kraja. Kada pregledavate portfelj, pregledajte više od prvih nekoliko primjeraka i uvjerite se u dosljedan standard kvalitete.

U ovoj fazi također biste trebali detaljnije razgovarati s odabranim dizajnerima o projektu i provjeriti jesu li uopće zainteresirani. Usput ćete saznati mnogo više o dizajneru s kojim biste kasnije trebali surađivati. Obratite pozornost na pitanja koja postavlja, razumije li vas i koliko mu je vaš projekt interesantan.

Uvjeti suradnje

Što se tiče troškova, neki će web dizajneri standardizirati svoje cijene (po stranici, po satima rada itd.). Neki će mijenjati cijene od projekta do projekta, nakon što procijene količinu posla koja će biti potrebna.

Važno je da dogovorite kada i kako se vrši plaćanje? Je li u cijenu uključen responzivan dizajn? Koliko revizija možete zatražiti prije nego što prijeđete granicu za dodatni rad? Što se događa ako izrada web stranice traje dulje od očekivanog? Što se događa ako bilo tko od vas treba otkazati projekt?

Jedan od najsigurnijih načina da projekt krene po zlu je loša komunikacija u ranim fazama, stoga pokušajte iscrpiti svaki detalj koji vam padne na pamet.

Na kraju, morate se dogovoriti i o tome kako će se posao odvijati. Hoće li se vaše dopisivanje odvijati putem e-pošte ili nekim drugim putem? Ako trebate imati redovite sastanke, koliko često i gdje?

Angažirajte pravog web dizajnera

Zahvaljujući velikoj ponudi, možete pronaći web dizajnera gotovo bilo gdje, ali imajte na umu da pravi izazov dolazi nakon što ga angažirate. Uspješan dizajn i kvaliteta web stranice ne ovise samo o web dizajneru. Ključ za zdrav radni odnos i uspješno obavljen zadatak je komunikacija i promišljena povratna informacija, pa je trud potreban s obje strane.

Po završetku izrade web strance nemojte zanemariti ostaviti recenziju na platformi po izboru dizajnera, ako je suradnja prošla dobro.

Tražite dobrog web dizajnera za svoj novi web?

h1 design pruža više od dizajna i izrade web stranice.

Saznajte više

Povezane objave

Pogledaj sve
  • Kategorija: Blog

  • Kategorija: Blog

  • Kategorija: Blog

  • Kategorija: Blog

  • Kategorija: Blog

Ostavite komentar