Kritična pogreška u WordPressu

WordPress je super! Jednostavan je za korištenje i pruža puno mogućnosti za proširenje funkcionalnosti uz pomoć WP dodataka. Samo, ponekad se pojavi kritična greška WordPressa koja potpuno onemogući rad stranice pa čak i mogućnost prijave u WordPress i pritom ne daje puno informacija o kritičnoj greški koja se dogodila i kako je riješiti. Ako se i na vašoj stranici pojavila kritična greška, odnosno poruka “There has been a critical error on your website“, razumijemo da ste zabrinuti. No, ne brinite! U ovoj objavi ćemo vam pokazati kako popraviti kritične greške u WordPressu.

“Web stranica ima tehničkih poteškoća” – kritična WordPress greška

Web stranica ima tehničkih poteškoća ili na engleskom “The site is experiencing technical difficulties” je fatalna/kritična greška WordPressa. Kada se pojavi, korisnici će vidjeti jednu od ovih poruka:

kritična greška WordPressa
Web stranica ima tehničkih poteškoća
kritična greška - tehničke poteškoće WordPressa
Došlo je do kritične greške na web stranici

Ponekad će WordPress poslati poruku administratoru web stranice s više informacija o tome što je uzrok kritičnoj grešci, ali ne uvijek. Moguće je da se dogodi fatalna greška i o tome ne dobijete nikakvu obavijest.

U većini slučajeva kritična greška je rezultat konflikta dodataka ili tema. Zahvaljujući otvorenom kodu WordPressa, developeri mogu napraviti pluginove za proširenje funkcija. Nažalost, to znači da ponekad dodaci i teme različitih autora jednostavno ne mogu raditi zajedno. U nekim slučajevima sukobljeni dodaci jednostavno će prestati raditi. Međutim, ponekad će izazvati kritičnu grešku WordPressa i stranica će prestati raditi.

Kako popraviti kritičnu grešku WordPressa

Rješavanje tehničkih poteškoća u WordPressu bi trebao biti prilično lagan zadatak. Ako se brinete hoće li vaš web ponovno raditi, možete se opustiti. U nastavku smo naveli detaljne korake za rješavanje tehničkih poteškoća u WordPressu koji bi vam trebali pomoći otkriti problem i riješiti ga.

Provjerite jeste li primili obavijest o kritičnoj grešci

Kao što smo ranije spomenuli, u nekim slučajevima WordPress će administratoru web stranice poslati obavijest o uzroku kritične greške.

Obavijest o kritičnoj grešci WordPressa
Obavijest o kritičnoj grešci WordPressa

Poruka WordPressa o grešci sadržavat će sljedeće ključne podatke koji vam mogu pomoći da brže riješite problem:

  • Naziv dodatka ili teme koji uzrokuju kritičnu grešku
  • Poveznicu za stavljanje web stranice u “način oporavka” ili recovery mode.

Moguće je pronaći problem i bez ove poruke, ali za početak rješavanja problema veoma je korisno znati na što se trebate fokusirati.

Način oporavka

Ako ste primili poruku s navedenim uzrokom kritične greške i poveznicom za pristup stranici u načinu oporavka, kao što je prikazano na slici, jednostavno kliknite na poveznicu i prijavite se u WordPress.

Važno je napomenuti da će, dok radite u načinu oporavka, kritična greška i dalje trajati za ostale korisnike i posjetitelje web stranice. Samo korisnik koji se prijavio putem poveznice za način oporavka moći će normalo pristupiti web stranici.

U načinu oporavka, dodaci ili tema za koje je WordPress utvrdio da uzrokuju kritičnu grešku bit će onemogućeni. Pri vrhu korisničkog sučelja stajat će obavijest o tome.

Obavijest o onemogućenom dodatku u načinu oporavka
Obavijest o pauziranom dodatku koji uzrokuje kritičnu grešku WordPressa

Klikom na poveznicu u obavijesti o onemogućenom/pauziranom dodatku otvorit će se nova stranica gdje možete deaktivirati dodatak.

Deaktivacija plugina u načinu oporavka
Deaktivirajte dodatak koji uzrokuje kritičnu grešku WordPressa

Ista uputa vrijedi i kada je uzročnik kritične greške neka tema. Prijavom u WordPress u načinu oporavka kliknite na poveznicu u obavijesti o onemogućenoj temi i deaktivirajte je.

Nakon deaktivacije teme ili dodatka koji uzrokuju kritičnu grešku, u gornjem desnom kutu kliknite na gumb “Exit recovery mode” ili “izlaz iz načina oporavka“. Problematični dodaci i teme sada će biti deaktivirani za sve korisnike, a web stranica bi trebala biti ponovno dostupna svima.

Što učiniti nakon otklanjanja kritične greške u WordPressu

Nakon što ste u načinu za oporavak uspješno otklonili kritičnu grešku, odnosno deaktivirali plugin ili temu koji su uzrokovali grešku, možete ih izbrisati ako nisu potrebni za ključnu funkciju na vašoj web stranici.

Ako ne možete bez problematične teme ili dodatka, obratite se programeru dodatka ili teme i pitajte mogu li oni popraviti kôd kako bi riješili konflikt.

Što ako ne možete pristupiti načinu oporavka

Spomenuli smo da u nekim slučajevima WordPress šalje obavijest o kritičnoj grešci s poveznicom za pristup korisničkom sučelju u načinu za oporavak. Međutim, ponekad obavijesti nema i nije moguće pristupiti načinu za oporavak.

Održavanje web stranice

Trebate nekoga za održavanje web stranice?

Utvrđivanje uzroka kritične greške s FTP-om

Ako ne možete pristupiti načinu za oporavak WordPressa možete pokušati pronaći problematični plugin ili temu putem FTP-a. Da biste to učinili, trebat će vam FTP klijent i podaci za prijavu koje možete pronaći u cPanelu.

Utvrđivanje problema s FTP-om

Prijavite se na poslužitelj web stranice putem FTP klijenta i podataka za prijavu. Zatim idite na /wp-content/plugins:

wp-content - plugins
/wp-content/plugins/

U mapi plugins pronaći ćete sve WordPress dodatke. Preimenujte nazive mapa odnosno dodataka u nešto poput “ime dodatka.deaktivirano“. To će deaktivirati pluginove za sve korisnike.

Ako niste sigurni je li problem u temi ili dodacima, a ne želite mijenjati nazive svih dodataka uzaludno, preimenujte mapu “plugins” u “plugins.deaktivirano“. To će deaktivirati sve pluginove odjednom. Nakon toga provjerite da li stranica radi. Ako radi, problem je u nekom od pluginova pa možete nastaviti s otkrivanjem problematičnog plugina preimenovanjem njegovih mapa.

Preimenujte ih po redu ili nekom svojom logikom i nakon deaktivacije svakog od njih provjerite radi li stranica. Ponavljajte postupak, preimenujući dodatke jedan po jedan, sve dok kritična greška na stranici ne bude uklonjena.

Tada ćete znati da je zadnji dodatak koji ste deaktivirali odgovoran za kritičnu grešku WordPressa. Zatim ga možete izbrisati ili kontaktirati developera da biste do kraja riješili i spriječili buduće kritične greške WordPressa.

Kritičnu grešku WordPressa može uzrokovati zastarjela verzija PHP-a

Ako se nakon deaktiviranja i brisanja ili popravljanja problematičnih pluginova ili tema web stranica vrati u normalno stanje, smatrajte kritičnu grešku WordPressa riješenom. Međutim, postoji vjerojatnost da otklanjanje problema zbog konflikta dodatka ili teme ne će riješiti grešku “Ova web stranica ima tehničkih poteškoća“.

Provjerite koristite li podržanu verziju PHP-a.

Ako je to slučaj kod vas, trebali biste provjeriti koju verziju PHP-a vaša web stranica koristi. WordPressa 5.0 ne podržava verzije PHP-a starije od 5.6.20. Uz to, PHP programeri više ne pružaju podršku za verzije starije od 7.2

PHP verzija - otklanjanje kritične greške u WordPressu
Preporučena verzija PHP-a trenutno je 7.4

Odabirom novije verzije PHP-a stranica bi treba raditi. Preporučena verzije trenutno je 7.4, a moguće je postaviti i najnoviju verziju 8.0.

Nadamo se da vam je ova objava pomogla u rješavanju problema s kritičnom greškom WordPressa. U našem blogu skriva se još korisnih članaka o WordPress dodacima i uputa za korištenje WordPressa koji bi vam mogli pomoći u održavanju web stranice.

Povezane objave

Pogledaj sve

Ostavite komentar