Optimizacija slika za bolje web performanse bez gubitka kvalitete

Jeste li znali da optimizacija slika za web prije prijenosa na WordPress može imati ogroman utjecaj na brzinu vaše web stranice? Nakon što klijentima predamo završenu web stranicu i oni nastave raditi na njoj, jednostavno prenose slike bez optimiziranja, a takve velike slike čine stranicu sporijom. U ovoj objavi ćemo vam pokazati kako optimizirati slike za bolje performanse bez gubitka kvalitete. Da ne biste svaku sliku optimizirali ručno, navesti ćemo i neke od najboljih WP dodataka za optimizaciju slika koji će vam olakšati rad na web stranici.

Što je optimizacija slika?

Optimizacija slika je postupak spremanja slike / fotografije u najmanjoj mogućoj veličini bez smanjenja ukupne kvalitete slike. Iako zvuči složeno, postupak je vrlo jednostavan, a možete koristiti WP dodatke za optimizaciju slika kako biste ih komprimirali i do 80% bez vidljivog gubitka kvalitete fotografije.

Kako funkcionira optimizacija slike?

Jednostavno rečeno, optimizacija slike funkcionira korištenjem tehnologije kompresije poput “Lossy” i “Lossless” koja pomaže smanjiti ukupnu veličinu datoteke bez primjetnog gubitka kvalitete.

Zašto je optimizacija slike važna i koje su prednosti optimizacije slika?

Postoje mnoge prednosti optimiziranja slika, a ispod su neke od najvažnijih prednosti koje biste trebali znati:

 • Brža web stranica
 • Bolji SEO rezultati
 • Veća ukupna stopa konverzije za prodaju i potencijalne upite za ponudu
 • Manje potrebnog prostora za pohranu i bandwidth-a (što može smanjiti troškove hostinga)

Pored videa, slike su sljedeća najteža stavka na web stranici, a u prosjeku slike čine 21% ukupne težine web stranice.

Budući da znamo da brze web stranice rangiraju više u pretraživačima i ostvaruju veće konverzije, optimizacija slika je nešto što je potrebno napraviti na svakoj web stranici da bi bila uspješna.

Strangeloop studija o utjecaju veličine slika na učitavanje web stranice

Razlika između optimiziranih i neoptimiziranih slika?

Prema istraživanjima, odgoda od jedne sekunde za učitavanje web stranice može vas koštati 7% prodaje, 11% manje pregleda stranica i 16% manje zadovoljnih kupaca.

To su dovoljno dobri razlozi za optimizaciju slika prilikom prijenosa u blog ili neku drugu stranicu, ali i optimizaciju postojećih slika. Trebali biste znati da Google daje prednost stranicama koje se brže učitavaju, pa ako učinite stranicu sporom jer niste optimizirali slike, onda morate prihvatiti niži rang u SERP-u..

Kako optimizirati slike za bolje web performanse?

Ključ uspješne optimizacije slika za bolje web performanse nalazi se u pronalaženju odgovarajuće ravnoteže između najmanje veličine datoteke i prihvatljive kvalitete slike.

Tri stvari koje igraju veliku ulogu u optimizaciji slike su:

 • Format datoteke slike (JPEG – PNG – GIF)
 • Kompresija (veća kompresija = manja veličina datoteke)
 • Dimenzija slike (visina i širina)

Format datoteke slike

Za većinu vlasnika web stranica jedino su važna tri formata slikovnih datoteka JPEGPNG i GIF.

Odabir prave vrste datoteka igra važnu ulogu u optimizaciji slike pa predlažemo da e upoznate s novim slikovnim formatom – WebP.

Jednostavno, ako koristite sliku s puno boja odnosno fotografiju, trebate je spremiti u JPEG formatu. Kada koristite jednostavne slike poput nekih grafika ili slike s prozirnom pozadinom koristite PNG format, a GIF samo za animirane slike.

Za one koji ne znaju razliku između svake vrste datoteke, PNG format slike nije komprimiran, što znači da je slika više kvalitete, a loša strana je da su veličine takve datoteke puno veće.

S druge strane, JPEG je komprimirani format datoteke koji malo smanjuje kvalitetu slike, kako bi se osigurala značajno manja veličina datoteke.

GIF koristi samo 256 boja, zajedno sa kompresijom bez gubitka, što ga čini najboljim izborom za animirane slike.

Kompresija slike

Sljedeću važnu ulogu u optimizaciji slike igra kompresija. Dostupne su različite vrste i razine kompresije slike. Postavke za svaku razlikuju se ovisno o alatu za kompresiju slike koji koristite.

Većina alata za uređivanje slika poput Adobe Photoshop , On1 Photo , GIMP, Affinity Photo i drugih dolazi s ugrađenim značajkama kompresije slike. Slike također možete normalno spremiti, a zatim upotrijebiti web alat poput TinyPNG ili JPEG Mini za lakše komprimiranje slike.

Postoji i nekoliko popularnih WordPress dodataka poput Optimole , EWWW Optimizer i drugih koji mogu automatski komprimirati slike prilikom prvog prijenosa. Mnogi početnici, pa čak i velike tvrtke, radije koriste ove dodatke za optimizaciju slike jer je tako jednostavnije.

Više o tim dodacima pročitajte niže u tekstu.

Dimenzije slike

Kada prenosite fotografiju s telefona ili digitalnog fotoaparata, ona obično ima vrlo visoku razlučivost i velike dimenzije (visina i širina). Obično ove fotografije imaju rezoluciju 300 DPI i dimenzije počinju od 2000 piksela i više, stoga nisu prikladne za web stranice. Bar ne za umetanje u tekst objave.

Smanjivanje dimenzija datoteke na nešto razumnije dimenzije može značajno smanjiti veličinu slikovne datoteke. Dimenzije slike možete promijeniti pomoću softvera za uređivanje slika na vašem računalu.

Na primjer, optimizirali smo fotografiju s izvornom veličinom datoteke od 1,8 MB, rezolucijom 300 DPI i dimenzijama slike od 4900 × 3200 piksela.

Odabrali smo jpeg format za veću kompresiju i promijenili dimenzije na 1200 × 795 piksela. Program je smanjio veličinu slikovne datoteke na 103 KB što je 94% manje od izvorne veličine datoteke.

Sada kada znate tri važna čimbenika u optimizaciji slike, pogledajmo razne alate za optimizaciju slika WordPress web stranica.

Najbolji dodaci za optimizaciju slike za WordPress

Prije učitavanja slike u WordPress najbolje je optimizirati je u nekom od programa, odnosno prilagoditi njene dimenzije prostoru u kojem će se ona nalaziti. Međutim, ako vam je potrebno i automatizirano rješenje, tada možete isprobati neke dodatke za kompresiju slika u WordPress-u:

 1. Optimole– popularni WordPress dodatak za optimizaciju slika
 2. EWWW image optimizer
 3. Compress JPEG i PNG images – dodatak TinyPNG tima spomenutog u članku.
 4. Imagify– dodatak popularnog WP Rocket
 5. Alat za optimizaciju slike ShortPixel
 6. WP Smush
 7. reSmush.it

Najbolji alati i programi za optimizaciju slike

Kao što smo ranije spomenuli, većina softvera za uređivanje slika dolazi s postavkama za optimizaciju slike i kompresijom.
Izvan softvera za uređivanje slika, postoji i nekoliko moćnih besplatnih alata za optimizaciju slika pomoću kojih možete optimizirati slike za web (sa sa