Kako dodati fusnote u postove na WordPress blogu

Što su fusnote?

Fusnote su dodatne informacije u kojima navodimo izvor ili reference za sadržaj koji smo napisali. Obično se nalaze na dnu nekog članka i pomažu u izgradnji povjerenja kod čitatelja pokazujući im izvor podataka koje ste naveli u svojoj objavi. Fusnote možete koristiti za dodavanje komentara, isticanje važnih činjenica i pružanje dodatnih informacija o svom sadržaju. Uz dodane fusnote članak će izgledati profesionalnije i pouzdanije. Kako dodati fusnote u WordPress blog objasnit ćemo u nastavku.

Dodavanje fusnota pomoću WordPress plugina

Uz plugin svaki zadatak u WordPressu je jednostavniji pa je tako i s fusnotama. Najjednostavniji način za dodavanje fusnota je uz pomoć plugina jer nije potrebno poznavanje HTML-a. Plugin za dodavanje fusnota koji preporučamo zove se jednostavno “Footnotes” ili Fusnote.

Fusnote uz ovaj plugin dodaju se pomoću kratkih kodova (Shortcodes).

Dodavanje fusnota u WordPressu

Na primjer, ako kao kratki kôd odaberete dvostruke zagrade, umetnite ga u sadržaj u koji želite dodati fusnotu. Zatim možete unijeti URL svog izvora ili bilo što drugo što želite uključiti u fusnotu.

To bi izgledalo otprilike ovako: Tekst objave ((URL.izvora.com))

Izgled fusnota

Ovaj dodatak nudi više opcija za prilagođavanje i uređivanje izgleda fusnota. U “Općim postavkama” dodatka možete promijeniti stil numeriranja; obične brojeve, rimske brojeve, mala i velika slova itd.

Numeriranje fusnota u WordPressu

U daljnjem postavljanju možete konfigurirati ponašanje fusnota u sadržaju, odnosno trajanje pomicanja ili dodati kašnjenje kada čitatelj klikne na fusnotu. Zadani naslov za fusnote na dnu objave biti će “References”, a vi možete postaviti svoj naslov i način na koji se prikazuje u odjeljku “Reference container”.

WordPress dodatak “Footnotes” nudi još postavki. Možete omogućiti opis odnosno tekstualni okvir koji prikazuje vezu vašeg izvora kada korisnik zadrži pokazivač iznad broja fusnote. Možete promijeniti položaj, dimenzije, vrijeme, tekst itd.

Ručno dodavanje fusnota u WordPress pomoću HTML-a

Ako već imate puno instaliranih WordPress dodataka i ne želite više od tog, fusnote možete dodati i pomoću kôda odnosno u HTML–u.

Ova metoda oduzima više vremena i vaše fusnote ne će funkcionirati ako pogriješite u pisanju HTML kôda. Za početnike i one koji do sada nisu uređivali HTML preporučujemo upotrebu WordPress dodatka.

U WordPress uređivaču možete dodati fusnote tako da kliknete na izbornik s tri točkice u bloku odlomka i odaberete opciju “Superscript”.

Dodavanje fusnote u HTML-u

Zatim ponovno kliknite na izbornik s tri točkice i odaberite opciju “Uredi kao HTML”. Nakon toga unesite sljedeći HTML kôd:

<a href="#sidro">vaša fusnota</a>

To izgleda otprilike ovako:

<p>Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit. Sed sit amet egestas sapien. Ut sapien ex, malesuada et neque ut, posuere viverra lorem. Nullam tristique sodales iaculis <a href="#sidro">vaša fusnota</a> </p>

Nakon toga ćete morati dodati sljedeći kôd u svoju referencu koju ste kreirali na dnu objave.

Tako će se stranica, kada korisnik klikne na fusnotu, spustiti do odjeljka s referencama.

id="sidro"

Ovako će to izgledati u WordPress uređivaču:

<ol><li id="sidro">www.primjer.com</li></ol>

Nakon toga provjerite jeste li uspješno dodali fusnotu u svoj sadržaj, da li sidro dobro radi i vodi na dno stranice kada kliknete na fusnotu.

Nadamo se da vam je ova objava pomogla da naučite kako jednostavno dodati fusnote u svoje objave u WordPress blogu. 😊 Saznajte više o korištenju WordPressa u brojnim objavama koje pišemo u našem blogu.

Napišite komentar

Naša stranica sadrži kolačiće da bi pravilno funkcionirala. Prihvaćanjem kolačića pristajete na njihovo korištenje prema našim pravilima o kolačićima.

Privacy Settings saved!
Postavke privatnosti

Kada posjetite bilo koju web stranicu, ona može pohraniti ili dohvatiti informacije u vašem pregledniku, uglavnom u obliku kolačića. Ovdje kontrolirajte svoje osobne usluge kolačića.

Ovi kolačići su potrebni za funkcioniranje web stranice i ne mogu se isključiti u našim sustavima.

Za korištenje ove web stranice koristimo sljedeće tehnički potrebne kolačiće:
  • wordpress_test_cookie
  • wordpress_logged_in_
  • wordpress_sec

Zbog performansi stranice koristimo Cloudflare kao CDN server. Time se postavlja kolačić "__cfduid" za primjenu sigurnosnih postavki po klijentu. Ovaj kolačić je strogo potreban za Cloudflareove sigurnosne značajke i ne može se isključiti.
  • __cfduid

Odbij sve
Prihvati sve