Kako ažurirati PHP verziju u WordPressu

Kako ažurirati PHP verziju

Ažuriranje PHP-a

Kako se razvija WordPress i njegovi dodaci, tako se razvija i PHP programski jezik u kojem je WordPress i razvijen, a redovito ažuriranje PHP verzije osigurava najbolje performanse web stranice. Svaka nova verzija PHP-a poboljšava performanse učinkovitijim pokretanjem procesa i smanjenjem iskorištene memorije što utječe na brzinu WordPress web stranice. Međutim, WP dodaci na web stranici mogu prestati pravilno funkcionirati zbog nekompatibilnosti s novom PHP verzijom. U tom slučaju je potrebno vratiti se na stariju verziju PHP-a dok dodatak ne bude ažuriran i kompatibilan s najnovijom verzijom. U ovoj objavi ćemo vam pokazati kako provjeriti koju verziju vi koristite i kako ažurirati PHP.

Kako provjeriti PHP verziju u WordPressu?

WordPress od svoje verzije 5.0 pruža uvid u zdravlje web stranice gdje možete provjeriti koju verziju PHP-a koristite.

Jednostavno se prijavite u WordPress i idite na stranicu Alati » Zdravlje web stranice.

Zdravlje web stranice

Otvorite karticu “Info” i na popisu odaberite “Poslužitelj” odnosno “Server”. U tom odjeljku možete provjeriti informacije o serveru, uključujući verziju PHP-a koja se koristi.

Kako provjeriti verziju PHP-a

Kao što vidite, naša stranica H1 Design koristi PHP verziju 7.4.21, a trenutna stabilna verzija na koju bismo mogli ažurirati je 8.0.8. Ako ste nedavno ažurirali WordPress na 5.8 onda biste trebali ažurirati i PHP barem na 7.4 kako bi zadovoljili minimalne zahtjeve WordPressa.

Ažuriranje PHP verzije na vašoj WordPress web stranici

Svaki bolji hosting poslužitelj omogućuje laku promjenu PHP verzije. Pokazat ćemo vam na svom primjeru kako to možete učiniti. Naša stranica i stranice naših klijenata smještena je na Plus hostingu koji slovi za jedan od najboljih “hosting providera” u Hrvatskoj.

Promjena PHP verzije u cPanelu

Prijavite se u cPanel odnosno korisničko sučelje svog poslužitelja i pronađite na popisu gumb “Select PHP version”.

Promjena PHP verzije

Klikom na gumb za odabir PHP verzije otvorit će se nova stranica gdje možete odabrati novu PHP verziju.

Odabir PHP verzije

Nakon odabira novije verzije PHP-a kliknite “Set as current” da biste postavili ili ažurirali PHP verziju.

Ažuriranje PHP verzije

Na mnogim poslužiteljima put do odabira verzije PHP-a nešto je drugačiji. Na primjer, ako je vaša stranica smještena na Bluehostu u stupcu s lijeve strane treba kliknuti na karticu “Advanced” i kliknuti na ikonu “MultiPHP Manager”

Ažuriranje PHP-a bluehost

Ima mnogo različitih korisničkih sučelja pa jednostavno treba pronaći pravo mjesto gdje možete ažurirati verziju PHP-a za svoju web stranicu.

Što treba učiniti nakon ažuriranja PHP-a?

Nakon ažuriranja PHP-a obavezno treba pregledati web stranicu i provjeriti radi li sve kao prije. Ako ne uočite nikakve probleme u funkcioniranju stranice, vjerojatno je sve u redu. Prijavite se u svoj WordPress i provjerite je li WordPress ažuriran na najnoviju verziju kao i svi instalirani dodaci.

Što ako nova verzija PHP-a izazove grešku?

Male su šanse, ali ipak postoje, da ažuriranjem PHP-a sve ode k vragu! S obiljem besplatnih i plaćenih WP dodataka postoji mogućnost da vam jedan redak lošeg kôda pokvari čitav dan. Ali, ne brinite! Čak i ako se pojavi kritična greška, postoji rješenje.

Prvo što trebate učiniti je provjeriti koji dodatak ili tema uzrokuje grešku. Da biste to učinili, deaktivirajte sve dodatke za WordPress i temu. Zatim ponovno aktivirajte temu i provjerite da li stranica radi. Ako radi, aktivirajte dodatke, jedan po jedan. Nakon svake aktivacije provjerite radi li stranica. Kad prestane raditi, znat ćete da zadnji plugin koji ste aktivirali uzrokuje grešku.

Više o otklanjanju kritične greške u WordPressu pročitajte u ovoj objavi: Kako popraviti kritične pogreške u WordPressu

Napišite komentar

Naša stranica sadrži kolačiće da bi pravilno funkcionirala. Prihvaćanjem kolačića pristajete na njihovo korištenje prema našim pravilima o kolačićima.

Privacy Settings saved!
Postavke privatnosti

Kada posjetite bilo koju web stranicu, ona može pohraniti ili dohvatiti informacije u vašem pregledniku, uglavnom u obliku kolačića. Ovdje kontrolirajte svoje osobne usluge kolačića.

Ovi kolačići su potrebni za funkcioniranje web stranice i ne mogu se isključiti u našim sustavima.

Za korištenje ove web stranice koristimo sljedeće tehnički potrebne kolačiće:
  • wordpress_test_cookie
  • wordpress_logged_in_
  • wordpress_sec

Zbog performansi stranice koristimo Cloudflare kao CDN server. Time se postavlja kolačić "__cfduid" za primjenu sigurnosnih postavki po klijentu. Ovaj kolačić je strogo potreban za Cloudflareove sigurnosne značajke i ne može se isključiti.
  • __cfduid

Odbij sve
Prihvati sve