Ideje za web dizajn

Izrada web stranice je vrlo često izazovan posao, pogotovo ako nemamo ideje za dizajn. No, s pojavom umjetne inteligencije i taj izazov je mnogo manji. Dizajneri sada mogu koristiti umjetnu inteligenciju kako bi poboljšali svoje dizajnerske vještine i dobili nove ideje za dizajn web stranice. U ovoj objavi, istražujemo koje alate umjetne inteligencije možemo koristiti u web dizajnu.

Pisanje teksta za web uz pomoć umjetne inteligencije

Ideje za dizajn web stranice nisu jedine ideje koje nam mogu nedostajati. Saznajte kako i koliko vam umjetna inteligencija može pomoći u pisanju tekstova za web.

Ideje za web dizajn stvorene uz pomoć umjetne inteligencije

Umjetna inteligencija se sve više koristi u dizajnu web stranica kako bi se poboljšali elementi kao što su boje, fontovi, raspored i slike. Ovaj pristup dizajnu se naziva “inteligentni dizajn” i koristi se za pomoć u stvaranju novih ideja za dizajn web stranica.

Generativni modeli

Jedan od načina na koji se umjetna inteligencija koristi u dizajnu web stranica je kroz tzv. generativne modele. Analizom tisuće slika automatski se generiraju nove slike temeljene na uzorcima prepoznatim u tim slikama, koje dizajnerima mogu dati nove ideje za dizajn.

Primjerice, ako trebamo ideju za dizajn web stranice restorana, generativni modeli mogu analizirati slike hrane, ambijenta i interijera restorana te automatski stvoriti nove slike koje mogu poslužiti kao inspiracija za dizajn web stranice.

Strojno učenje

Drugi način na koji se umjetna inteligencija koristi u dizajnu web stranica je kroz tzv. strojno učenje. Strojno učenje omogućuje umjetnoj inteligenciji da nauči prepoznati obrasce i promjene u ponašanju korisnika web stranice kako bi mogla predvidjeti što će ih zadržati na web stranici.

Na primjer, algoritam strojnog učenja može analizirati interakciju korisnika s web stranicom i izvući zaključke o tome koje boje i raspored sadržaja najbolje funkcioniraju skupa.

Kako dobiti ideju za dizajn web stranice uz pomoć umjetne inteligencije

Tražite web dizajnera?

Trebate atraktivan i funkcionalan dizajn web stranice? Pogledajte dizajn web stranica iz našeg portfelja.

Zaključak

Iako umjetna inteligencija još uvijek nije dovoljno razvijena da zamijeni dizajnera u ljudskom obliku, možemo se osloniti na nju u potrazi za novim idejama.

Alati umjetne inteligencije za pomoć u web dizajnu

Neki od najpopularnijih alata su TensorFlow, Keras, PyTorch, Scikit-learn i IBM Watson. Ovi alati koriste različite tehnike strojnog učenja, poput neuronskih mreža, dubokog učenja, grupiranja i klasifikacije i sl.

Kako bi uspješno koristili ove alate, potrebno je imati određeno predznanje iz područja programiranja i umjetne inteligencije. Osim toga, potrebno je i prikupiti neke podatke o dizajnu i ponašanju korisnika na web stranici kako bi algoritmi strojnog učenja mogli naučiti koje su značajke dizajna najučinkovitije.

Postoji i mnogo online tečajeva, tutoriala i knjiga koje vam mogu pomoći da naučite osnove umjetne inteligencije i kako koristiti ove alate u web dizajnu. Također postoje i online platforme koje nude alate za umjetnu inteligenciju specifične za web dizajn, poput Wix ADI, koji automatizira proces dizajna web stranica.