Facebook Analytics ugasit će se 30. lipnja

Facebook Analytics se gasi 30.lipnja 2021.

Zašto gašenje Facebook Analyticsa i nije tako velika stvar?

Ovaj tjedan Facebook je bez velike pompe obavijestio korisnike Facebook Analyticsa da taj besplatni alat od 30. lipnja više ne će biti dostupan. Do tada, korisnici će moći pristupiti izvješćima i uvidima te izvoziti grafikone i tablice.

Kako ćemo pratiti statistiku bez Facebook Analyticsa?

Alternativni alati koje oglašivači mogu koristiti za praćenje svog rasta, angažmana drugih korisnika na Facebooku i Instagramu nakon gašenja Facebook Analyticsa uključuju Facebook Business Suite, Ads Manager i Events Manager.

Facebook Analytics nikad nije bio dobro prihvaćen

Facebook Analytics pokrenut je u prosincu 2017. godine s ciljem da bude dobro rješenje za praćenje statistike, ali nikada nije prihvaćen kao takav od strane korisnika.

Glavna svrha Facebook Analyticsa je povezati podatke Facebook stranice s podacima koji dolaze s Facebook Pixela (web stranice) kako bi se prikazao puni put konverzije između onoga što se događa na Facebooku i Instagramu – na primjer, komentara na objavi i eventualne kupnje u aplikaciji ili webshopu.

Jednostavno, Facebook Analytics nije toliko koristan pa ga nitko nije ni koristio. Barem ne u toj mjeri kao što koriste druge alate koji zaista pružaju neke bitnije informacije.

Alternative koje predlaže Facebook

U članku koji je Facebook objavio, korisnicima je ponudio alternative koje bi mogle pomoći u obavljanju posla. Međutim, te alternative nemaju iste značajke koje je imao Facebook Analytics.

Facebook Business Suite

Facebook Business Suite omogućuje upravljanje poslovnim profilima na Facebooku i Instagramu. Pruža “detaljne” informacije o publici koja prati vašu stranicu, sadržaju koji objavljujete i trendovima.

Najveća prednost Facebook Business Suita je što omogućava korisnicima analizu objava na obje društvene mrežeFacebooku i Instagramu. To Facebook Business Suite čini praktičnim, u tom pogledu, ali sve ostalo… ?

Ads Manager

Uz pomoć Ads Managera možete analizirati, poboljšati i proučavati rezultate Facebook oglasa i kampanja te ciljati publiku kojoj će se prikazivati vaši Facebook oglasi.

Events Manager

Uz pomoć Events Managera, korisnici mogu “lako” početi koristiti Facebook poslovne alate kao što su Facebook Pixel i Conversions API, te upravljati njima. Nadalje, prati tekuće kampanje, pruža izvješća o oglasima, pomaže u optimizaciji, izvođenju eksperimenata (A / B testiranje, itd.)

Gore navedeni alternativni alati Facebook Analyticsu, ako se koriste u određenoj kombinaciji, trgovcima mogu pomoći da prevladaju probleme s kojima bi se mogli suočiti kada se Facebook Analytics ugasi.

Zaključak

Moramo biti spremni na sve izazove koje nam Facebook gurne pod nos. Gašenje Facebook Analyticsa možda se čini kao veliki problem onima koji su se njime služili, ali nije tako velik da ga se ne da riješiti. Postoje i bolje alternative od ovih koje je Facebook ponudio, poput Amplitude ili Mixpanela.

Gašenje Facebook Analyticsa dokazuje da tamo u Facebooku možda netko razmišlja pa je odlučio ugasiti nešto što ljudi ne koriste i nije toliko korisno čak i kad se koristi.

I sami ste vjerojatno primijetili da zadnjih godina stalno imamo neke preinake na Facebooku. Kao bonus uz redizajn i dodavanje novih funkcija, u paketu nam stižu i sve lošija rješenja za oglašavanje. To su na vlastitoj koži iskusili naši klijenti koji se oglašavaju na Facebooku.
Osobni dojam koji sam stekao tijekom godina je da Facebook za poduzetnike postaje beskoristan. Jedino za što služi je plaćanje oglasa od kojih nema novih korisnika usluga i nema kupaca. Zašto? Ne znam, možda zato što ciljanje publike na Facebooku izgleda kao kad slijepa osoba pokuša pogoditi metu sa sto metara.

Napišite komentar

Naša stranica sadrži kolačiće da bi pravilno funkcionirala. Prihvaćanjem kolačića pristajete na njihovo korištenje prema našim pravilima o kolačićima.

Privacy Settings saved!
Postavke privatnosti

Kada posjetite bilo koju web stranicu, ona može pohraniti ili dohvatiti informacije u vašem pregledniku, uglavnom u obliku kolačića. Ovdje kontrolirajte svoje osobne usluge kolačića.

Ovi kolačići su potrebni za funkcioniranje web stranice i ne mogu se isključiti u našim sustavima.

Za korištenje ove web stranice koristimo sljedeće tehnički potrebne kolačiće:
  • wordpress_test_cookie
  • wordpress_logged_in_
  • wordpress_sec

Zbog performansi stranice koristimo Cloudflare kao CDN server. Time se postavlja kolačić "__cfduid" za primjenu sigurnosnih postavki po klijentu. Ovaj kolačić je strogo potreban za Cloudflareove sigurnosne značajke i ne može se isključiti.
  • __cfduid

Odbij sve
Prihvati sve