Google Sites - Besplatna izrada web stranice

Među brojnim alatima za web dizajn, čini se da je Google Sites najpopularnija platforma za besplatnu izradu web stranice. Sustav omogućuje izradu stranica bez potrebnih vještina kodiranja i dizajna. Zahvaljujući integriranom “Drag & Drop” uređivaču, proces izrade web stranice jednostavan je čak i za najveće neznalice.

Uključen u paket Google Suite, graditelj web stranica u početku je usmjeren prema potrebama početnika. Usluga je prilično zgodna i razumljiva za sve kategorije korisnika i svakom korisniku ima dosta toga za ponuditi.

Što je Google Sites?

Google Sites – graditelj je web stranica, jednostavan i praktičan, a u početku korištenja orijentiran na zahtjeve i vještine početnika. Platforma prema zadanim postavkama koristi uređivač WYSIWYG, iako njeno sučelje dobro funkcionira i za one korisnike koji namjeravaju ručno uređivati ​​kôd web stranice kako bi dobili jedinstven rezultat.

S Google Sites možete jednostavno stvarati i upravljati interaktivnim i dinamičnim projektima u samo nekoliko klikova. Za rad sa sustavom nisu potrebne nikakve programske vještine ili iskustvo u web dizajnu – samo slijedite savjete koje sustav generira i istražite nadzornu ploču kako biste nastavili s procesom razvoja web stranice.

Google Sites vodič – Besplatna izrada web stranice

Odaberite naziv stranice i predložak

Google Sites - odabir naziva stranice

Čim se prijavite na svoj Google račun i pokrenete program za izradu besplatne web stranice, bit ćete preusmjereni na upravljačku ploču. Ovdje su koraci koje treba izvršiti:

 1. Navedite naziv svoje tvrtke – kliknite na naslov da biste to učinili;
 2. Promijenite sliku zaglavlja – imate priliku odabrati jednu od slika koje Google Sites nudi ili prenijeti svoju;
 3. Odaberite prikladan stil zaglavlja ( naslovnica, veliki natpis, natpis, samo naslov );
 4. Odaberite predložak – dođite do odjeljka “Teme” dostupnog u detaljnom izborniku koji se nalazi u bogatom dijelu zaslona;
 5. Ovdje odaberite boju zaglavlja i stil fonta – dostupne su opcije u odjeljku “Teme”.

Govoreći o predlošcima, Google Sites ne nudi zadani predložak za nove web stranice kako bi korisnicima omogućio potpunu kontrolu nad svojim projektima. Umjesto toga, graditelj web stranice omogućuje vam da odaberete jednu od postojećih tema iz galerije. Raznolikost tema nije toliko impresivna, ali izbor ipak nije presiromašan.

Uredite izgled web stranice

Google Sites - Besplatna izrada web stranice

Dok radite na razvoju svoje web stranice, možete odabrati i urediti izgled web stranice:

 1. Idite na odjeljak “Izgledi” koji se nalazi na izborniku desnog zaslona;
 2. Odaberite željenu opciju –  postoji 6 varijanti rasporeda stranice koje možete izabrati. To uključuje rasporede s jednim, dva, tri i četiri stupca;
 3. Kliknite na varijantu koja odgovara vašim potrebama kako biste zamijenili zadani izgled;
 4. Počnite uređivati ​​blok – unesite tekst, prenesite slike.

Možete dodati onoliko slika koliko vam je potrebno – jednostavno, bez problema i brzo. Samo pazite da odaberete prikladan izgled koji će odgovarati vašem sadržaju.

Dodajte i prilagodite stranice

Google Sites - Besplatna izrada web stranice

Čim ste gotovi s izborom izgleda, vrijeme je da dodate nove web stranice. Google Sites omogućuje dodavanje neograničenog broja stranica koje se razlikuju po implikacijama i vrstama. Da biste dodali stranicu, izvršite sljedeće korake:

 1. Prijeđite na karticu “Stranice” u izborniku s desne strane upravljačke ploče;
 2. Kliknite gumb “+” koji je dostupan ispod;
 3. Imenujte stranicu ili/i odredite prilagođeni put za umetanje;
 4. Kliknite gumb “Gotovo”;
 5. Dodajte onoliko stranica koliko trebate ili duplicirajte postojeće kako biste uštedjeli vrijeme.
 6. Ako je potrebno, dodajte podstranice postojećim stranicama i dodijelite im posebna svojstva.

Prenesite sadržaj

Prijenos slika - Google Sites

Nakon što ste prilagodili stranice, vrijeme je da pređete na jedan od najzahtjevnijih, najodgovornijih i najglomaznijih dijelova cijelog procesa izrade web stranice – prijenos sadržaja. U tu svrhu trebali biste učiniti sljedeće:

Prijenos slika - Google Sites
 1. Dođite do kartice “Insert” na upravljačkoj ploči;
 2. Odaberite vrstu sadržaja koji želite dodati. Izbor najprikladnije opcije ovisit će o izvoru u kojem su datoteke u početku pohranjene;
 3. Odjeljak “Tekstni okviri” omogućit će vam dodavanje i uređivanje tekstova ( postavljanje stilova i parametara fonta, umetanje linkova itd. );
 4. Odjeljak “Slike” je mjesto gdje možete prenijeti vlastite slikovne datoteke ili odabrati iz zbirke sustava;
 5. Opcija “Embed” omogućuje ugrađivanje sadržaja putem integracije koda;
 6. “Drive” vam omogućuje prijenos datoteka s uređaja koji koristite;
 7. Odaberite vrstu sadržaja za učitavanje na web stranicu: gumb, razdjelnik, YouTube, zemljopisne karte, kalendar, dokumenti, slajdovi, listovi, obrasci i grafikoni. Koji god element odabrali, moći ćete ga dodatno prilagoditi s obzirom na specijalizaciju vaše web stranice;
 8. Odaberite i integrirajte standardne “gadgete” ( ako je potrebno ) – kalkulatore, feedove vijesti, Google Search Console za bolju optimizaciju za tražilice, Google Analytics itd.

Kao graditelj web stranica koji pokreće Google, Sites omogućuje integraciju svih G Suite proširenja koje smatrate važnim i potrebnim za svoj web. Imajte na umu da za integraciju potrebnih elemenata nisu potrebni dodaci ili dodaci trećih strana – samo pogledajte skup proširenja i odaberite ona koja vam trenutno trebaju ( Google dokumenti, disk, zbirke, Jamboard, Blogger itd.).

Pregledajte postavke web stranice

Prije nego što svoj novi web predstavite svijetu, trebali biste postaviti i konfigurirati neke od važnih elemenata i opcija web stranice.

 1. Idite na odjeljak “Postavke” da biste povezali analitiku web stranice, prenijeli ili odabrali slike logotipa/favicona, prilagodili prilagođene URL-ove stranice, postavili bannere itd.
 2. Ako još uvijek postoji nešto što ne razumijete, samo pristupite gumbu “Kreni u obilazak” da vidite što se krije iza postavki sustava.
 3. U slučaju da planirate raditi na izradi web stranice sa svojim kolegama, sustav omogućuje dodavanje više suradnika u projekt. Također se možete pretplatiti na obavijesti o nedavnim promjenama projekta kako biste vidjeli što su kolege napravili.

Koje god postavke namjeravate odabrati, sve su vam na dohvat ruke – bilo u odgovarajućem odjeljku “Postavke” ili na upravljačkoj ploči projekta.

Odaberite naziv domene

Još jednu stvar treba učiniti prije nego što stranica bude dostupna na webu – odabrati naziv domene.

 1. Ako već imate naziv domene, možete objaviti web stranicu pod tim imenom.
 2. Druga je mogućnost da dobijete potpuno novi naziv domene od Googlea – dođite do kartice “Prilagođene domene” koja je dostupna u odjeljku “Postavke” i unesite naziv domene koji želite.

Imajte na umu da naziv vaše domene treba biti jednostavan, kratak i lako pamtljiv. Ne bi trebao biti povezan samo s vašom poslovnom nišom, već bi trebao biti i jedinstven i nezaboravan za ciljanu publiku.

Povežite Google Analytics

Google Sites omogućuje povezivanje Google Analyticsa s vašom novom web stranicom. To je značajka koju je poželjno imati, ako želite pratiti statistiku posjećenosti web stranice. Da biste povezali svoju web stranicu s Google Analytics računom i dobili uvide/mjerne podatke o korištenju stranice, poduzmite sljedeće korake:

 1. Pristupite odjeljku Postavke;
 2. Odaberite karticu “Analitika”;
 3. Omogućite analitiku unosom odgovarajućeg ID računa za mjerenje/praćenje.

Integracija Google Analyticsa pomoći će vam da saznate tok prometa i fluktuacije, količinu korisnika koji posjećuju vašu web stranicu tijekom određenog vremenskog razdoblja, trajanje sesija, stope konverzije, odredišta i izvore prometa, stope napuštanja web stranice kao i mnoge druge ključne parametre koji bi eventualno mogli utjecati na cjelokupnu izvedbu web stranice.

Prilagodite SEO i objavite web stranicu

Posljednja vrlo bitna stvar koju trebate učiniti prije nego što svoju web stranicu učinite dostupnom na internetu jest optimizacija za tražilice. Google Sites vam omogućuje da prilagodite glavne SEO parametre kako biste osigurali visoko rangiranje na tražilici vaše nove web stranice:

 1. Dođite do odjeljka “Postavke”;
 2. Pronađite karticu SEO;
 3. Ispunite glavna polja koja se odnose na SEO vaše web stranice i dvaput provjerite informacije;
 4. Preporuča se povezati Google Search Console koji će tražilicama olakšati indeksiranje vaše stranice.

Sada kada je vaša web stranica 100% spremna za objavu, samo kliknite gumb “Objavi” i pogledajte rezultat!

Besplatna izrada web stranice – koliko dobar rezultat možemo očekivati?

Google Sites je prilično funkcionalan sustav, iako ima minimalistički dizajn. Za pokretanje i upravljanje projektima s Google Sites nije potrebno znanje programiranja. Upravljačka ploča je intuitivna i laka za istraživanje, a besplatna izrada web stranice ponekad može biti vrijedna truda.

Ipak, Google Sites omogućuje izradu samo jednostavnih web stranica s prilično ograničenom funkcionalnošću. Dobro funkcionira za vrlo male projekte, dok pokretanje web stranice s punim mogućnostima teško da će biti moguće.

Ako namjeravate iskoristiti ovu platformu za web svoje tvrtke, onda ćete uzaludno potrošiti vrijeme. Ako namjeravate ozbiljno raditi na razvoju i promociji svoje tvrtke, ima smisla prepustiti izradu web stranice stručnjacima.

Ako je ova objava i vama pomogla u izradi besplatne web stranice na Google Sites platformi, opišite nam svoje iskustvo u komentarima. 😊

Povezane objave

Pogledaj sve
 • Kategorija: Blog

 • Kategorija: Blog

 • Kategorija: Blog

 • Kategorija: Blog

 • Kategorija: Blog

Ostavite komentar