Što je AVIF format slike

Što je AVIF?

AVIF je moderni format slikovne datoteke koji se temelji na AV1 video kodeku, a razvila ga je AOMedia (Alliance for Open Media) za učinkovitu i visokokvalitetnu video kompresiju. AVIF format koristi napredne tehnike kompresije, a ključna karakteristika je kompresija slika čak do 50% bez gubitka kvalitete. To se postiže kombinacijom naprednih tehnika kodiranja, kao što je chroma subsampling i adaptivna kvantizacija, koje formatu omogućuju značajno smanjenje veličine slike uz očuvanje njene kvalitete.

Svojim mogućnostima kompresije, AVIF format također nudi napredne značajke kao što su slike visokog dinamičkog raspona (HDR), širok raspon boja i transparentnost.

Zašto biste trebali koristiti AVIF slike na svom webu?

AVIF format slike je najučinkovitija alternativa tradicionalnim slikovnim formatima, kao što su JPEG i PNG, za primjenu na web stranicama. Iskorištavanjem naprednih tehnika kompresije koje pruža AV1 kodek, AVIF format može isporučiti visoku kvalitetu slike u 50% manjoj veličini što omogućuje još brže učitavanje web stranice.

Osim što AVIF format slike može olakšati, odnosno povećati brzinu učitavanja web stranice, ovaj moderni format podržava širok raspon značajki. Među njima je i podrška za transparentnost i animacije, što ovaj format čini svestranom opcijom za stvaranje složene grafike i elemenata korisničkog sučelja.

Sve veće prihvaćanje AVIF formata od strane glavnih web preglednika, alata za uređivanje slika i mreža za isporuku sadržaja (CDN) također pomaže u njegovoj upotrebi u raznim industrijama, kao što su e-trgovina, mediji i zabava te društveno umrežavanje. Kako sve više alata i platformi integrira podršku za AVIF format, očekuje se da će njegova popularnost i upotreba nastaviti rasti.

Prednosti AVIF formata

Format AVIF nudi nekoliko ključnih prednosti u odnosu na tradicionalne formate slika, kao što su JPEG i PNG:

Superiorna učinkovitost kompresije

Napredne tehnike kodiranja koje koristi AV1 kodek omogućuju AVIF formatu da postigne znatno bolju učinkovitost kompresije od tradicionalnih formata, što rezultira manjim veličinama datoteka bez žrtvovanja kvalitete slike. U mnogim slučajevima, AVIF datoteke mogu biti do 50% manje od ekvivalentnih JPEG datoteka uz zadržavanje iste razine vizualne kvalitete.

Visokokvalitetne slike

AVIF format podržava širok raspon naprednih značajki, kao što su slike visokog dinamičkog raspona (HDR), širok raspon boja i transparentnost, što mu omogućuje isporuku zapanjujućih slika koje nadilaze mogućnosti tradicionalnih formata.

Otvoreni kod

Format AVIF temelji se na kodeku AV1 otvorenog koda koji je slobodan od naknade za licenciranje patenata i ograničenja. To čini AVIF format pristupačnom i isplativom opcijom za programere i kreatore sadržaja koji žele koristiti najnoviju tehnologiju kompresije slike.

Široka kompatibilnost i podrška

AVIF format podržavaju glavni web preglednici, uključujući Google Chrome, Mozilla Firefox i Microsoft Edge, kao i nekoliko alata za uređivanje slika i mreža za isporuku sadržaja (CDN). Rastuća podrška programerima i kreatorima sadržaja olakšava usvajanje i integraciju AVIF formata u svoje radne procese.

Ograničenja AVIF formata

Dok AVIF format nudi mnoge prednosti u odnosu na tradicionalne formate slika, dolazi i s nekim ograničenjima:

Ograničena podrška u starijim preglednicima

Iako glavni moderni web preglednici podržavaju AVIF format, stariji preglednici, poput Internet Explorera, ne podržavaju. To znači da će programeri možda trebati osigurati rezervne opcije, kao što je JPEG, za korisnike sa starijim preglednicima kako bi osigurali dosljedno korisničko iskustvo na svim uređajima.

Nedostatak izvorne podrške u nekim alatima za uređivanje slika

Iako AVIF format podržava nekoliko popularnih alata za uređivanje slika, kao što su GIMP i ImageMagick, trenutno ga ne podržavaju svi alati, kao što je Adobe Photoshop. Zbog toga se korisnici nekih alata za uređivanje slika moraju osloniti na dodatke trećih strana ili pretvoriti AVIF datoteke u druge formate prije uređivanja.

Razlika između AVIF i WebP formata slike

WebP format slike već je dugo u upotrebi i prilično je dobar za optimizaciju slika. Nudi učinkovitiju kompresiju nego JPEG i PNG, a koristi tehnologiju kompresije kodeka V8 i prediktivno kodiranje za kompresiju slika. Grupira vrijednosti piksela na temelju blokova pored njih, a zatim samo kodira razliku.

PNG (892 KB)

PNG (892 KB)

AVIF (52.1 KB)

AVIF (113 KB - 87% manja veličina od PNG-a)

Ključne razlike AVIF i WebP formata

Brže učitavanje web stranice s AVIF slikama

Brzina učitavanja ima izravan utjecaj na ukupnu izvedbu web stranice, a što najviše utječe na brzinu učitavanja? Slike! Dvije trećine sadržaja prosječne web stranice čine slike, a veličina slikovne datoteke izravno utječe na brzinu učitavanja web stranice.

AVIF je učinkovitiji i napredniji od WebP-a i omogućuje 20 – 30% manju veličinu slike od WebP formata. Budući da je veličina AVIF datoteke znatno manja od WebP-a, AVIF omogućuje brže vrijeme učitavanja web stranice od WebP-a.

Učinkovita kompresija slika i zadržana kvaliteta

Jedan od najvažnijih čimbenika koje treba uzeti u obzir pri odabiru između WebP i AVIF formata je kvaliteta kompresije slike. AVIF format omogućuje bolju kompresiju slike bez gubitka kvalitete pa će korištenje ovog formata na webu uz brže učitavanje smanjiti i Largest Contentful Paint (LCP), što utječe na korisničko iskustvo i može utjecati na rangiranje u tražilicama.

Transparentnost slike

WebP i AVIF podržavaju prozirnost alfa kanala, što vam omogućuje optimizaciju slika s različitim razinama prozirnosti. WebP podržava prozirnost alfa kanala za 8-bitne slike, dok AVIF podržava prozirnost alfa kanala za 10-bitne i 12-bitne slike, stoga je transparentnost alfa kanala AVIF-a učinkovitija od WebP-a.

Digitalne fotografije i web grafike

WebP nudi samo 8-bitne boje, a AVIF nudi sve 8-bitne, 10-bitne i 12-bitne boje, stoga AVIF omogućuje oštre slike i precizne boje. Također precizno prikazuje detalje slike.

AVIF je dizajniran za web i offline upotrebu, a WebP je namijenjen web korisnicima. Dakle, AVIF je idealan izbor za digitalne fotografije, a WebP je savršen izbor za web grafiku.

Podrška preglednika

WebP je već dugo na sceni. Sada svi glavni preglednici, odnosno 97,06% web preglednika u potpunosti podržava WebP format slike. S druge strane AVIF je novi format, stoga nema podršku za sve glavne preglednike. Međutim, situacija se stalno mijenja i trenutno AVIF format podržava 89.09% web preglednika.

Koji format slike odabrati?

AVIF format slike izvrstan je odabir za visokokvalitetne slike poput fotografija, s preciznim bojama i finijim detaljima. WebP je odličan za svestranu web grafiku, uključujući fotografije, ilustracije, logotipe itd.

Jednostavno, kad usporedimo jedan i drugi format, AVIF je bolji, ali konačan izbor između AVIF ili WebP slika ovisi o tome kakve slike pretežno koristite na webu i koliko vam je stalo do kvalitete slike i brzine učitavanja.