ALT tekst – Alternativni tekst slike avatara

Što je alternativni tekst ili ALT tekst?

Alternativni tekst ili ALT tekst slike na web stranici veoma je važna informacija tražilicama. Važan je i ljudima u slučajevima kad se fotografija ne može učitati, pa umjesto nje vidimo alternativni tekst koji smo upisali, a kako ga automatski dodati svim fotografijama i slici avatara, saznajte u nastavku.

Dodavanje alternativnog teksta slici

Dodati ALT tekst fotografiji u WordPressu je vrlo jednostavno i to možemo (i trebamo) učiniti već prilikom prijenosa fotografije. Tako ćemo osigurati da SEO pravila bar u tom pogledu uvijek budu zadovoljena. Kad je fotografija u pitanju, ALT tekst je tražilicama najvažniji. Osim njega, dobro je upisati i naslov fotografije, a po potrebi i opis da bismo tražilicama dali još više informacija o sadržaju fotografije.

Mnogo korisnika WordPressa ALT tekst ne upisuje jer im se ne da. ? Ne znaju da je to važno ili jednostavno učitavaju previše slika pa nemaju vremena svim tim slikama dodati ALT tekst. Međutim, upravo oni koji na svojim stranicama imaju puno slika trebali bi slikama dodavati ALT tekst jer na taj način mogu povećati posjećenost odnosno vidljivost stranice u tražilicama.

WordPress dodatak za automatsko dodavanje

Dodavanje alternativnog teksta slici nije teško, a još je lakše kad se to radi automatski. Nije najbolje rješenje, ali bolje nešto, nego ništa. ?

 

Plugin za automatsko dodavanje alternativnog teksta

 

Postoje besplatni WordPress dodaci koji omogućavaju automatsko dodavanje ALT teksta novim slikama i onim starim koje ga nemaju. „Auto image ALT text“ plugin jedan je takav dodatak koji nakon aktivacije automatski dodaje ALT tekst slikama prenesenim u objave, stranice, proizvode u web shop-u ili galerije slika.

Kompatibilnost

Dodatak je kompatibilan s Woocommerce-om, TinyMCE-om i uređivačima poput SiteOrigin-a, Elementor-a, Gutenberga i Yoast SEO dodatkom.

Veća vidljivost u rezultatima pretraživanja

Više od dvadeset posto upita korisnika na Google-u događa se na Google slikama. Ako vodite foto blog ili vaša stranica sadrži galeriju fotografija vaših proizvoda, tada je korištenje ALT teksta gotovo nužno da bi se i vaše slike našle u rezultatima.

Ako inače slikama ne dodajete alternativni tekst, instalirajte ovaj dodatak i riješite problem. Porast u broju pojavljivanja stranice u rezultatima pretraživanja i broju klikova sigurno će biti vidljiv.

Kako dodati ALT tekst slici avatara

Alternativni tekst na fotografiji avatara ne postoji, pa u slučaju da Vaš blog komentira mnogo ljudi, sve slike avatara komentatora ne će imati ALT tekst, što predstavlja problem u SEO optimizaciji.

Ako želite otići korak dalje u pisanju bloga na web stranici i optimizirati ga najbolje što možete, ALT tekst mora postojati na svakoj fotografiji koja se nalazi u objavi. Naravno, isto vrijedi i za stranice.

Iako ste možda svim fotografijama dodali ALT tekst, ako analizirate optimizaciju objave na Bing Webmaster stranici, vjerojatno ćete vidjeti upozorenje o kršenju SEO pravila: The < img / > tag does not have an ALT attribute defined. Najčešće je to slika avatara koja je ostala zakinuta za alternativni tekst.

Dodavanje ALT teksta slici avatara

 

Dodavanje ALT teksta slici avatara

Da biste vidjeli fotografiju avatara koja nema alternativni tekst, kliknite na „Page Source“ kako je prikazano na slici. Fotografija koja nema alternativni tekst biti će označena žutom bojom.

Gravatar jednostavno ne povlači ALT atribut dok preuzima fotografiju s Gravatarovog servera, a taj problem lako možemo riješiti dodavanjem kôda u functions.php datoteku vaše WordPress teme.

Kopirajte ovaj kôd i zalijepite ga u functions.php:
function crunchify_gravatar_alt($crunchifyGravatar) {
	if (have_comments()) {
		$alt = get_comment_author();
	}
	else {
		$alt = get_the_author_meta('display_name');
	}
	$crunchifyGravatar = str_replace('alt=\'\'', 'alt=\'Avatar for ' . $alt . '\' title=\'Gravatar for ' . $alt . '\'', $crunchifyGravatar);
	return $crunchifyGravatar;
}
add_filter('get_avatar', 'crunchify_gravatar_alt');

 

Provjerite je li alternativni tekst slike avatara uspješno dodan

Ako koristite cache plugin, prvo obrišite pred memoriju pa se vratite na Bing Webmaster Tools i ponovno u SEO Analyzeru provjerite jednu od svojih objava na kojima ima komentara korisnika. Ako ste dobro umetnuli kôd u functions.php datoteku , alternativni tekst slike profila odnosno avatara sada bi trebao biti vidljiv.

Nadamo se da sada znate koliko je važan alternativni tekst i zašto ga obavezno treba dodati slikama. Za još savjeta o uspješnom vođenju bloga i WordPress stranice, posjetite naš blog

 

Tražite stručnjaka za SEO optimizaciju?

Naša usluga SEO optimizacije uključuje stvaranje jedinstvenog i kvalitetnog sadržaja za Vaš blog.